Babos sportdrámája - megsérült, feladta mérkőzését
Babos Tímea sérülés miatt feladta első fordulós mérkőzését a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 235 ezer dollár (71,6 millió forint) összdíjazású salakpályás női tornán.
2021. július 13. 17:48

Babos Tímea megsérült, feladja a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics elleni mérkőzést a budapesti női salakpályás tenisztornán az Asbóth József Stadionban 2021. július 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Babos Tímea sérülés miatt feladta első fordulós mérkőzését a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 235 ezer dollár (71,6 millió forint) összdíjazású salakpályás női tornán.

A világranglista 121. helyezettje kedden a hatodik helyen kiemelt Aljakszandra Szasznoviccsal (86.) csapott össze az Asbóth József Stadionban. A hatodik helyen kiemelt fehérorosszal szemben 2/1 volt a győzelmi mérlege, bár legutóbb - 2017-ben - az ellenfél volt jobb a moszkvai viadalon.

Babos Tímea (j) és ellenfele, a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics összeölelkezik, miután a magyar sportoló feladta a mérkőzést a budapesti női salakpályás tenisztornán az Asbóth József Stadionban 2021. július 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt

A délelőtti rajtnál is 30 fokot mértek a napfényben úszó centerpályán, de Babos és Szasznovics negyedik csatájára már óriási hőségben került sor, amelyen a Duna mentén lengedező szél sem segített. Alighanem ez volt az oka, hogy alig maroknyi néző látogatott ki a párosban négyszeres Grand Slam- és háromszoros világbajnok hazai mérkőzésére.

 

Jani Réka teniszező (b) vígasztalja Babos Tímeát, miután feladta a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics elleni mérkőzést a budapesti női salakpályás tenisztornán az Asbóth József Stadionban.   

A 28 éves közönségkedvenc a bal combján nagy kötéssel lépett pályára, majd rögtön elvesztette az adogatását, és az első négy gémben összesen csak hat pontot nyert. A minszki rivális érezte, hogy Babos nincs százszázalékos állapotban, lendületesen irányított, fokozatosan növelte előnyét, és 22 perc alatt 6:0-ra hozta a nyitószettet.
   
Az MTK játékosa könnyezve ült a padon, amíg fellocsolták a salakot, de folytatta a találkozót. A második felvonás alig tíz percig tartott, amikor Babos jelezte, hogy nem tudja folytatni, majd sírva leballagott a pályáról, és még az ilyenkor szokásos nyilatkozatra sem került sor.

Babos párosban Jani Réka oldalán hétfőn bejutott a negyeddöntőbe, kettősük a tokiói olimpia női páros mezőnyében is ott lesz majd.

Édesapja, Babos Csaba az MTI-nek elmondta, lánya Wimbledon óta küszködik csípősérüléssel.

"Londonban jött elő ez a probléma, és most a budapesti edzéseken sem nézett ki bíztatóan" - közölte a női szakágvezető, aki egyben Billie Jean King Kupa-kapitány is. "Bizonyos mozdulatoknál Timinek komoly fájdalmai vannak, szerintem nem kellett volna elvállalnia az egyénit, de ki akarta próbálni, hogy mennyire bírja a terhelést. A párost minden bizonnyal folytatja, ráadásul hétfőn már utaznának Rékával az olimpiára, ez ügyben néhány nap múlva döntünk majd" - tette hozzá.

Közben a 4-es pályán párhuzamosan zajló mérkőzésen Udvardy Panna (204.) is bemutatkozott a Hungarian Grand Prix-n, ellenfele az egyiptomi Majar Serif (114.) volt. A kaposvári teniszező igencsak "meghálálta" a szabadkártyát a szervezőknek, és 1 óra 10 perc alatt bravúrral legyőzte esélyesebb ellenfelét.
"Izgultam, de a magyar szurkolók előtt az elejétől kezdve jól ment a játék, mindenki velem volt, és jó meccs lett" - értékelt a 22 éves Udvardy Panna, aki először jutott WTA-tornán a 16 közé. "Jó szériában vagyok, és igyekszem ezt a formát átmenteni a nyolcaddöntőre is" - utalt arra, hogy következő meccsén Szasznovics személyében egy kiemelt vár rá.

A szerb Ivana Jorovic 3 óra 22 perces (!) ütközetben verte a román Jaqueline Adina Cristiant úgy, hogy a második szettben meccslabdát hárított.

A folytatásban Gálfi Dalma (176.) a spanyol Aliona Bolsovával (151.) csap össze az óbudai verseny centerpályáján.

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Aljakszandra Szasznovics (fehérorosz, 6.)-Babos Tímea 6:0, 2:0-nál Babos feladta

Udvardy Panna-Majar Serif (egyiptomi) 6:3, 6:1

Collins (amerikai, 2.)-Di Giuseppe (olasz) 6:2, 6:1

Jorovic (szerb)-Cristian (román) 5:7, 7:6 (8-6), 7:6 (7-3)

Kalinyina (ukrán)-Kalinszkaja (orosz) 6:4, 7:6 (7-5)
korábban:

Jani Réka-Elisabetta Cocciaretto (olasz) 6:4, 7:5

Bogdan (román, 5.)-Lepchenko (amerikai) 6:4, 7:5
később:

Gálfi Dalma-Aliona Bolsova (spanyol)
páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):

Szabanin Natália, Tóth Amarissa-Amina Ansba, Anastasia Detiuc (orosz, cseh) 

MTI