Kibertérbe emelt turizmus
Ma már a szállásfoglalások, a programokra való jegyvásárlás is zömében online zajlik. Ezek azonban nagyrészt külföldi kézben lévő tőkeerős, fejlett rendszerek, és talán ezért sem próbált meg a hazai szakma egy része versenyezni velük, holott nyilvánvaló, hogy így a szolgáltatások hasznának jelentős része is külföldre kerül.
2021. július 20. 08:46

Utazás- és rendezvényszervezők, szállásadók, vendéglátók, valamint számos érdekképviselet részvételével megalakult a Digitális Turizmus Szövetség (DTSZ). Dr. Várhelyi Tamás PhD, CMC főiskolai tanárt, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatóját, a Magyar Oktatás Turisztikai Egyesület (MOTE) alelnökét kérdezte a Gondola.

 – Igazgató úr, más ágazatokhoz képest miért gyenge a belföldi vendégforgalom digitális felkészültsége?

– Nem tudnék egyetlen okot kiemelni. Úgy gondolom, hogy a digitalizáció egyik zászlóshajója volt a turizmus, és a repülőjegy-foglalások, vagy az autóbérlés terén más ágazatokhoz képest is előbb volt itt az áttörés. Ma már a szállásfoglalások, a programokra való jegyvásárlás is zömében online zajlik. Ezek azonban nagyrészt külföldi kézben lévő tőkeerős, fejlett rendszerek, és talán ezért sem próbált meg a hazai szakma egy része versenyezni velük, holott nyilvánvaló, hogy így a szolgáltatások hasznának jelentős része is külföldre kerül. Az elmúlt években azért megfigyelhetők pozitív változások, és megfelelő összefogással változtatni lehet ezen a helyzeten.

Világörökség a kiberturizmusban

Paradox módon a pandémia is segítheti ezt, hiszen a bezártság következtében sokan kezdték intenzívebben használni a digitális lehetőségeket. Most, hogy újra lehet utazni, a turisztikai szakmán a sor, hogy megfelelő alkalmazásokat fejlesszen a megnövekedett számú potenciális felhasználóknak.

– A vendégforgalmi piacot utazási blogok és internetes megosztások formálják, az utazási szokások átalakultak, a foglalási rendszerek átkerültek a virtuális térbe. A „digitális bevándorlók" nemzedéke, a mai hatvanasok, hetvenesek miképpen tudnak ehhez felpörögni?

– Úgy látom, hogy ez a generáció megtanulta használni az internetet, csak máshogy, ahogy az ebbe a világba beleszületett fiatalok. Ők nem a legújabb technológiákat, appokat keresik, és inkább laptopot, asztali gépet használnak telefon helyett. E mellett ennek a generációnak is megkülönböztethetünk két markáns csoportját: azokat, akik a munkájukhoz már használták a világhálót, és azokat, akik legfeljebb a gyerekeiktől, unokáiktól tanulták az alapokat. Az előbbiek a már megismert tranzakciós weblapokat, portálokat nagy biztonsággal használják, csak az állandó változásokat, újításokat nem szeretik. Az utóbbiak esetében nehezebb a helyzet: ők inkább csak azt tudják használni, amit konkrétan megmutattak nekik, de számukra is egyre inkább elsődleges információforrás a világháló. Ők azonban nem fognak tudni kreatívan keresni, illetve ügyet intézni így.

– A szövetség képzési rendszerek létrehozását sürgeti, és olyan támogatásokat szeretne uniós és költségvetési forrásból, amelyek javítják az érintett vállalkozások digitális fejlettségét. Ez mennyiben állami, s mennyiben üzleti feladat a mai világban?

– A jól átgondolt képzések fontosak, és egyben ez még egy marketing eszköze is lehet a hazai turisztikai szolgáltatóknak. Fontos, hogy megfelelő stratégia alapján, több szinten valósuljon meg. Az uniós források alkalmasak lehetnek erre is – az első teljes ciklusban én vezettem az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) tanácsadói (ex ante) munkáit, és ennek az operatív programnak a segítségével áttörés történt a közigazgatás digitalizációja terén, ahol a turizmushoz képest is elmaradottabbak voltak a rendszerek.

Dr. Várhelyi Tamás

Úgy gondolom, hogy a mai világban ez természetesen a piaci szereplők üzleti feladata, de nemzetgazdasági érdek, hogy a piaci folyamatokat felgyorsítsuk, ezért az állami támogatás mellett komoly közgazdasági érvek is szólnak. Ráadásul a járvány kivéreztette az ágazatot, amely nyilvánvalóan támogatásra szorul – és véleményem szerint nem lenne helyes, ha csak az infrastruktúra fejlesztését, a felújításokat támogatnák, a képzés és a termékfejlesztés támogatása akár hatékonyabb is lehet.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó