Kétszínű baloldali politikus: állítás, visszautasítás
Állítás és visszautasítás. A politikus és a hozzá kapcsolható cégek az utóbbi időben több mint 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást, valamint 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el. Az elemzésben megnevezett momentumos politikus ellent mondott a tényfeltáró sajtóorgánumnak.
2021. július 20. 12:37

Tagadta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője az M1 aktuális csatorna kedd esti Híradójában azt, hogy ő lenne az a politikus, akinek egy internetes oldal információi szerint "haveri cégeken" keresztül csaknem ötmilliárd forint uniós támogatáshoz lenne köze.

Az EP-képviselő szerint a történetet a Fidesz találta ki, mert zavarja a kormánypártot a korrupcióellenes tevékenysége.
   
A Híradó azt közölte, a bennfentes.net szerkesztősége vasárnap és hétfőn is kapott, majd közzétett egy-egy videót, amelyen egy Anonymus-álarcot viselő alak egy "kétszínű" politikus lebuktatását ígérte. A portál keddi cikke szerint a korábban Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda Kft.-n, és az ahhoz köthető cégeken keresztül több mint 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt egy momentumos politikusnál és üzleti partnereinél.
   
A Híradónak Cseh Katalin abszurd és koholt állításoknak nevezte a cikkben vele kapcsolatban leírtakat. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Pannónia Nyomda Kft. nyert uniós pályázatokon, de úgy tudja, a cég megfelelt a pályázatban előírt követelményeknek. Hozzátette: ő az első pályázat beadását követően lemondott ügyvezetői tisztségéről.
   
Az EP-képviselő alaptalannak nevezte azt is, hogy a korábbi cégéhez köthető vállalkozásokhoz több mint négymilliárd forintnyi közpénz jutott.
   
"Semmi közöm ezekhez a vállalatokhoz, és természetesen visszautasítom azt a rágalmat, hogy nekem bármi közöm lenne ehhez a pénzhez" - fogalmazott az ellenzéki politikus, jogi eljárásokat ígérve a vele kapcsolatban megjelent állítások miatt.
   
A Híradó kitért arra, hogy a bennfentes.net portál újabb információkat is ígért.

 

A Benfenntes.net megnevezett egy politkust 

Kiderült, kire gondolhatott A nagy pénzrablás című filmsorozat emblematikus álarca mögé bújó, a médiában csak Anonymousként emlegetett alak. Az ismeretlen személy az elmúlt napokban két videót is eljuttatott a Bennfentes.net oknyomozó portálhoz.

Az elsőben arról beszélt, hogy hétfőn lebuktatja a magyar politikai élet egyik olyan szereplőjét, aki kétszínű volt, aki úgy csinált, mintha egy lenne a választók közül, de közben ide is, oda is játszott. Hétfőn ugyan a nevet nem közölte, de a második videóban kézzelfogható adatokat osztott meg a nyilvánossággal, amikor arról beszélt, hogy a szóban forgó politikus és a hozzá kapcsolható cégek az utóbbi időben több mint 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást, valamint 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el.

A videókban szereplő információkból kiindulva a Bennfentes.net stábja átbogarászta a nyilvános adatbázisokat, és végül arra jutott: az érintett politikus nem lehet más, mint a Momentum egyik európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin.

De lássuk a részleteket!

A Bennfentes.net előbb a cégadatokban mélyedt el, kikeresve az országgyűlési képviselők és az Európai Parlamentben ülő magyar politikusok egykori és jelenlegi érdekeltségeit. Ezután a pályázatokat összesítő honlapon – a Pályázat.gov.hu portálon – rákerestek a szóba jöhető vállalkozásokra, így bukkantak rá a Pannónia Nyomda Kft.-re. A társaság jelenleg egy bizonyos Halász Gábor ügyvezetése alatt áll, azonban 2013-tól 2018-ig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin vezette a társaságot.

A céges iratok szerint a kft.-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje.

Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek el hologramos technológia kifejlesztésére. Majd később a cég 217 millió forintot nyert úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

Már ez is több mint 285 millió forint, ami nem csekély summa, különösen annak fényében, hogy

Cseh Katalin és pártja az elmúlt években azért lobbizott, hogy felfüggesszék a Magyarországnak járó európai uniós támogatásokat, arra hivatkozva: azokat a kormányzat úgyis ellopja.

A Bennfentes.net stábja tovább kutatott és megvizsgálta a céges kapcsolatokat is.Grafika: Mediaworks, Hírcentrum, forrás: Bennfentes.net

Így került elő a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft. és a Holotech Hungary Kft. – ezeket a vállalkozásokat egy időben ugyanarra a váci címre jegyezték be, ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos támogatást. A NOVA-INN összesen 200 millió forintot nyert, a Mondat 2004 óta majdnem ötszázmilliós, a Holotech pedig 1,75 milliárd forintos európai uniós támogatáshoz jutott. Néhány cég és tétel még ezeken felül is akad. A Bennfentes.net tovább kutakodott a telephelyek kapcsán, így újabb vállalatokról derítette ki, hogy a Pannónia Nyomda Kft.-hez köthetők. Ilyen az Uniotech Kft., amely ugyanarra a sziráki címre is be van jegyezve, mint a Pannónia Nyomda Kft. – ez a cég 63 millió forintnyi uniós támogatást zsebelt be 2011 óta. De képbe került a Royal Press Hungary Kft. is, amely a korábban említett Holotech elődje volt: a két cég összesen 3,7 milliárd forinthoz jutott.

A bennfentes.net összegzése szerint majdnem 4,8 milliárd forint uniós támogatás landolt a Cseh Katalinékhoz köthető cégeknél.

 

Egyelőre hallgat a Momentum az uniós képviselő ügyéről

Cseh Katalint lebuktatta ma a Bennfentes.net cikke: az oknyomozó portál különféle adatbázisokból kikutatta, hogy összesen 4,8 milliárd forint európai uniós támogatás landolt azoknál a cégeknél, amelyek különböző szálakon a Momentum európai parlamenti képviselőjének volt családi vállalkozásához köthetők. Mindezt úgy, hogy a baloldal egyik rendszeresen hangoztatott állítása szerint idehaza szinte csak Fidesz-közeli cégek juthatnak uniós pénzekhez.

Kíváncsiak voltunk rá, miképpen viszonyulnak a nyilvánosságra hozott tényekhez a Momentumban. Megkerestük például a párt sajtóreferensét, aki nemes egyszerűséggel „kamuhírnek” minősítette a Bennfentes.net írását. Németh Gyöngyvér annyi hozzátett, hogy a Momentumnak olyan politikusai vannak, akik dolgoznak.

Fogadta a Magyar Nemzet hívását a párt elnöke, Fekete-Győr András is, ám a politikus elzárkózott az elől, hogy reagáljon a Cseh Katalinnal kapcsolatos hírekre, válaszadás helyett pártjuk sajtóreferenséhez irányított. Részben így tett Donáth Anna is. A Momentum másik európai parlamenti képviselője kérdésünkre úgy fogalmazott: „Fogalmam sincs, miről van szó, ezért arra kérem, hogy Cseh Katalint keresse, vagy a sajtóosztályunkat”.

magyarnemzet.hu
  • 1300 egyházi tábor várja nyáron a fiatalokat
    Az idén nyáron 1300 egyházi táborban, zarándoklaton és hosszabb hétvégi kirándulásokon vehetnek részt a fiatalok a kormány 520 millió forintos támogatásának segítségével - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, ahol nyírbátori görögkatolikus táborozókat köszöntött a Rákóczi-várban.
  • Gyurcsányi karokban éri haláltusa a Momentumot
    A poszt-SZDSZ-es szalonok és a balliberális sajtó részéről oly lelkesen fogadott infjoncokból a DK által dominált baloldali politikai térfél csicskái lettek. Túlzás? Aligha.
  • 5G – 5GK
    A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
MTI Hírfelhasználó