Boszorkányüldözés áldozata volt a magyar nyelv gyökelmélete
– A gyökelmélet helyes alkalmazása jó lehetőség lenne arra, hogy a gyermekek ráérezzenek a nyelv belső logikájára – véli Pomozi Péter nyelvész.
2021. július 22. 18:00

Elszomorító, hogy a magyar anyanyelvi oktatásban szó sincs a gyökelméletről, holott ez alkotó és élvezetes módja lenne az anyanyelvi kompetenciafejlesztésnek. Azt hiszem, a gyökelmélet helyes alkalmazása jó lehetőség lenne arra, hogy a gyermekek ráérezzenek a nyelv belső logikájára – nyilatkozta Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet (MKI) Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának vezetője a Vasárnapnak. A nyelvésszel, lapunk szerzőjével Czuczor Gergely és Fogarasi János szótáráról beszélgettek. 

Pomozi Péter szerint a belső nyelvi rekonstrukció logikus rendszerét, a gyökrendszer módszerét az újgrammatikusok vetették el, amikor a gyökszótárakról lemondtak, és ezzel nagy kárt okoztak.

– Czuczor és Fogarasi egyik legnagyobb bírálója Hunfalvy Pál volt. Szerinte gyökszótárunk egy önkényes agyszülemény terméke, azaz Czuczor és Fogarasi szófejtéseit nagyrészt önkényeseknek, értelmetleneknek tartotta. Hunfalvy kizárólag a nyelvek közötti összehasonlítást tartotta célravezetőnek a szófejtésben.

Ezzel viszont tézis és antitézis vitájában épp a szintézis lehetősége veszett el jó időre – mondta a nyelvész.

Az, hogy ma kevesen ismerik a magyar nyelvtudomány egyik legbecsesebb és legmonumentálisabb teljesítményét, a Czuczor–Fogarasi-féle szótárat (a gyökelmélet egyik sarkalatos pontja, hogy a gyök olyan alapvető lexikai kiinduló egység, amely nem bontható tovább, és amelyek az adott nyelvben vagy akár több nyelv között is, hatalmas szócsaládok kialakulásáért felelősek. Például a kör gyökből származtatható a kerek, kerék, karima szavunk is), abban Pomozi Péter szerint a nyelvészet XX. századi vitái is felelősek. A Czuczor‒Fogarasi gyökelméleti része az ezredforduló táján került vissza apránként a tudományos közgondolkodásba, a szótörténetitől a kognitív szemantikai vizsgálatokig, lényegében egy százötven éves „boszorkányüldözés” után.

– Elszomorító, hogy a magyar anyanyelvi oktatásban szó sincs a gyökelméletről, holott ez alkotó és élvezetes módja lenne az anyanyelvi kompetenciafejlesztésnek.

Azt hiszem, a gyökelmélet helyes alkalmazása jó lehetőség lenne arra, hogy a gyermekek ráérezzenek a nyelv belső logikájára.

Történtek erre elszigetelt kezdeményezések, de sohasem kerettantervi szinten. A fiatalok fantáziájának megmozgatására már csak azért is nagy szükség lenne, mert a fogalmi gondolkodás háttérbe szorul a mindenütt kész képeket, sémákat közvetítő digitális jelenben – mondta a nyelvész.

A teljes interjút ITT lehet elolvasni.

(A borítóképen Czuczor Gergely arcképe látható. Forrás: Wikipédia)

MNO - vasarnap.hu
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó