Leszámolások jöhetnek a Momentumban
Nagy hiba volt, hogy a Momentum nem vált meg azonnal Cseh Katalintól – vélik elemzők, akik szerint nemcsak saját pártjára, de a Gyurcsány-koalíció egészére is ráéghet az ügy.
2021. július 25. 13:51

Még Cseh Katalin kizárásával is csak a tüzet olthatná a Momentum a lapunk által megkérdezett elemzők szerint, akik arra is rámutattak: az egész baloldal számára rossz ómen a politikus körüli, egyre terebélyesedő botrány. A politológusok azt is aláhúzták: a baloldal következmény nélküliségére újabb példa, hogy Cseh nem mondott igazat a céges szerepéről.

A Cseh Katalin körül kipattant botrány messze túlnyúlhat a Momentum EP-képviselőjének személyén, s rontja az egész baloldali összeborulás esélyeita 2022-es országgyűlési képviselő-választáson – vélik a lapunk által megkérdezett szakértők. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jelentősen felerősödhetnek a Momentumban a belső feszültségek. – A legutóbbi tisztújításuk isjól mutatta atörésvonalak jelenlétét – mondta. (A küldöttek gyakorlatilag a teljes elnökséget lecserélték.)

– Egyes hírek szerint a párt felső vezetésében is feszültségek vannak, ezért a jelenlegihez hasonló botrány alkalmat adhat a belső leszámolásokra a különböző érdekcsoportok, vagy politikusok között – fejtette ki a politológus. Hangsúlyozta azt is: erősen rombolja a Momentum hitelességét, hogy miközbenfolyamatosan azzal vádolták a kormányt, hogy a saját körének osztja az uniós pénzeket, addig most kiderült, az ellenzéki politikusok és azok érdekkörei is több milliárd forintos uniósforráshoz juthattak.

– Miközben diktatúrát kiáltanak, és mindennek elhordják a kormányt, addig kettős játékot játszva nem csak felvették a kormány által odaítélt pénzt, hanem még aktívan pályáztak is forrásokra, amit ráadásul eltitkoltak a szavazóik előtt – mutatott rá Boros Bánk Levente.

Eső után köpönyeg

– A professzionálisan működő pártok nagyon gyorsan lezárják a hasonló ügyeket, és nem hagyják, hogy tovább eszkalálódjon a helyzet.

Az tenne a legjobbat a Momentumnak, ha megválnának Cseh Katalintól, és nagy hiba volt, hogy eztnem lépték rögtön. Bár még rájöhetnek, hogy ez az egyetlen járható út számukra, az már csak tűzoltásra lenne elég, ebből az ügyből már sehogy sem tudnak jól kijönni – fejtette ki az igazgató.

Boros Bánk Levente arra is kitért, amellett, hogy a Momentum alkupozíciói minden bizonnyal romlanak a szivárványkoalíción belül, ám maga az egész Gyurcsány-vezette összeborulás is megszenvedheti a botrányt.

– A választások előtt lefolytatott tárgyalások eredményeként lehet, hogy a Momentum végül kevesebb jelöltet indíthat, ám ez egy zéró összegű játszma, s attól a baloldal egészének nem lesz több mandátum megszerzésére kilátása. Mivel azonban egybaloldali lista van, Cseh Katalin botránya ráéghet az egész szivárványkoalícióra – fejtette ki az elemző.

Gyurcsány jóindulatára bízva

– A botrány következményeképpen Fekete-Győr András pártja a vártnál is rosszabbul jöhet ki az előválasztásnak nevezett balliberális háttéralkukból, s lassan már annak is örülhetnek, ha a frakcióalapításhoz szükséges minimális számú képviselőt be tudják juttatni a parlamentbe 2022-ben.

Ez komoly presztízsveszteség számukra, hiszen pár éve még ők voltak a baloldal nagy reménységei, ma azonban már Gyurcsány Ferenc jóindulatán múlik, hogy néhány budapesti egyéni körzetben indulhat-e momentumos jelölt – ezt már Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője nyilatkozta lapunknak.

A politológus úgy vélte, a botrány nem fog elülni, sőt, az eddigieknél is nagyobb hullámokat fog verni, ami akár Cseh Katalin politikai karrierjének a végéhez is vezethet, ha esetleg kiderül valamilyen szabálytalanság, ami a baloldal egészének árthat.

Baloldali struccpolitika

Mint Deák Dániel rámutatott, Cseh Katalin a mindenki számára elérhető tényekre fittyet hányvatöbb dolgot is valótlanul állított, amikora felmerült vádakra reagált, ez pedig abba a „hagyományba” illeszthető be, hogy a baloldalon szinte minden következmény nélkül marad.

A súlyos hibákat sem ismerik el, és nem vonják le ezekből a konzekvenciákat. – Elég csak a 2006-os őszödi beszédre gondolni, amelyben maga Gyurcsány Ferenc ismerte el, hogy valótlan állításokra alapozta a választási kampányát. De gondolhatunk például Karácsony Gergely főpolgármesterre is, aki még a saját végzettségével kapcsolatban is hazudott az önéletrajzaiban. S nincs ez másként a magukat új generációs mozgalomnak aposztrofálómomentumosok esetében sem, hiszen éveken át azt hangoztatták, hogy ellenzéki nem nyerhet uniós forrásokat Orbán Viktor „diktatúrája”miatt, miközben a valóságban saját maguk is jelentős forrásokhoz jutottak a különféle pályázatoknak köszönhetően – fogalmazott Deák Dániel.

Előzmények, következmények

Mint arról a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt, a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló 4,8 milliárd forintnyi uniós forrásra, valamint több száz millió forintnyi közbeszerzésre pályázott sikeresen.

Miután a sajtóban megjelent hírek alapján elképzelhető, hogy az érintett cégek egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére összejátszhattak, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Időközben a Gazdasági Versenyhivatalhoz is érkezett beadvány a kétesnek gondolt céges ügyletek miatt.

-----------------------------------------------

Elindult a lavina, de vajon Cseh Katalin sejt már valamit? Véleménycikkünket ITT olvashatja el.

----------------------------------------------

Cseh Katalin egyre nagyobb bajban van – írtuk, miután árulkodó részletek kerültek ki a céges ügyekről. Összefoglalónk ITT olvasható.

---------------------------------------------

De vajon hogyan számolt be a magát függetlennek és objektívnek beállító baloldali sajtó Cseh Katalinék ügyéről? A végső soron nem is annyira meglepő statisztikáról ITT olvashat.


 
magyarnemzet.hu
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó