5G – 5GK
A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
2021. július 30. 08:54

Magyarország kellő időben lépett, és hozta létre az 5G Koalíciót (5GK), a szervezet munkájában mindenki hatékonyan vesz részt - hangzott el az 5G Koalíció  szakmai kiállításán Budapesten. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályát kérdezte a Gondola.

– Hazánkban az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilotprogramok állnak. A továbblépéshez hogyan toborozzák az embertőkét?

– Az 5G Koalícióban együttműködik az egyetemi szféra, a piac és az állam, ez pedig kiváló lehetőséget nyit arra, hogy az előrelépés megalapozása érdekében be tudjuk azonosítani a technológiai és képzési igényeket. A piaci trendek, a technológia fejlődése, a kereslet alakulása jól mutatja az irányt. Ami pedig a szakmai utánpótlást illeti, gyorsan és jól kell reagálnunk, az egyetemi képzéseket az elvárásokhoz kell igazítani az ipari együttműködések keretében.

– Beérni látszanak Magyarországnak a digitálisinfrastruktúra-fejlesztés területén tett erőfeszítései, ezért 2021-ben számos, 5G-re épülő pilotprogram indul egyetemi és ipari környezetben. A programokban milyen arányú a magyar tudás, és ezt hogyan akarják növelni?

– A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is. A hálózatok fizikai részei, az eszközök és a berendezések persze többnyire nemzetközi beszállítóktól érkeznek. A hálózatok megtervezése, kivitelezése, üzemeltetése, vagy éppen kiváló forgalommenedzsmentje azonban mind a magyar mérnökök tudását dicséri.

– 5G tesztkörnyezeteket alakítanak ki drónhasználattal, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén. Ez a folyamat hogyan és mennyire csökkenti hazánk agrárimportigényét?

– Az 5G-hálózatba kapcsolt, a mezőgazdasági termelésbe bevont gépek és eszközök lehetővé teszik a pontosabb tápanyagutánpótlást, gyomírtást, permetezést. Ennek tükrében kevesebb terhelés éri a környezetünket, ami egészségesebb élelmiszerek előállításához, végeredményben egy zöldebb, tisztább környezet megteremtéséhez vezet. Az agrárium hatékonyságának javítása pedig fokozza nemzeti önellátási képességeinket, magával hozza az import-kitettség csökkentését is.– A nem külföldi tőzsdejövedelmekből pénzelt, hanem hazai forrásokból hazai célokért fáradozó civil szervezeteket hogyan vonják be a tájékoztatás, a tudatosítás folyamatába?

– Minden olyan civil szervezet előtt nyitva áll a lehetőség, amelyik küldetésének érzi, hogy részt vegyen az 5G technológia előnyeinek hiteles bemutatásában. Az 5G Koalíció gondozásában működő 5G.hu weboldalon megjelent tartalmak megoszthatók, ahogy a napokban debütált, 5G-ről szóló rövid animációs videó is.

Molnár Pál
 

gondola
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó