Nyolc kulturális programmal készül az ET magyar elnökségére az Emmi
Három városban nyolc programmal, koncertekkel, kiállításokkal és konferenciákkal is készül az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének idejére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
2021. augusztus 4. 15:09

A programok a tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága, kulturális államtitkársága, valamint a nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkársága szervezésében valósulnak meg Budapesten, Debrecenben és Szentendrén - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán a soros elnökség kulturális programjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarország május 21-én vette át Németországtól az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában ellátandó elnökségi feladatokat. Az elnökség féléves ciklusokban, rotációs rendszerben működik - tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország az elnökség ideje alatt törekszik arra, hogy a környező és más európai országokkal együttműködjön minden olyan kérdésben, amely erősíti az emberi jogokat, a demokratikus értékeket, a jogállamiságot védi és támogatja.

Mint mondta, a soros elnöki tevékenység célja a demokratikus intézmények védelmének előmozdítása, a különféle nemzetek politikai, jogi, szociális, kulturális együttműködésének erősítése, valamint a küzdelem a vallási intolerancia és a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen.

Kásler Miklós szerint Magyarország tevékenységével erősíti Európa stabilitását, az elnökség pedig jelentősen hozzájárulhat Magyarország pozitív megítéléséhez a szervezetben és a nemzetközi közösségekben. Jelentősen növelheti hazánk kulturális diplomáciai láthatóságát a tagállamok körében és Franciaország Grand Est régiójában - tette hozzá.

A magyarországi programok mellett az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban is rendeznek szabadtéri kiállítást és koncertet adnak a Kis Virtuózok - mondta a miniszter, kiemelve, hogy a rendezvények több mint 122 millió forintból valósulnak meg.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester elmondta, hogy a kulturális programsorozat augusztus 17-én veszi kezdetét a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, másnap a zenekar Budapesten, a Hősök terén lép fel. A műsoron Kodály Zoltán Háry János című daljátéka és Beethoven 7. szimfóniája is szerepel.

Vásáry Tamás kitért arra is, hogy a zenekar augusztus 16-án a Pesti Vigadóban ad koncertet a Covid-árvák megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítvány javára.

A koncertek mellett augusztus 19-én Kulturális örökségünk felfedezése címmel nyílik Szentendrén fotókiállítás. A nevelőszülőségről tartanak konferenciát Budapesten szeptember 28-án, október 13. és 14. között pedig online konferenciát szerveznek az európai környezettudatos kulturális turizmusról. A program zárásaként október 25-én Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik válogatás a könyvtár régi nyomtatványaiból.

Strasbourgban szeptember 15. és október 10. között mutatkozik be a Kulturális útvonalak Magyarországon és az Innováció a kultúra területén a Covid-19 időszak alatt című szabadtéri tárlat. A Kis Virtuózok szeptember 29-én adnak koncertet.

MTI
MTI Hírfelhasználó