Beszólt az egészségügyieknek Karácsony Gergely
Az egészségügyi ellátórendszer képtelen volt helytállni – hangoztatta a baloldali miniszterelnök-jelölt.
2021. augusztus 5. 11:53

Ismét az elbizonytalanítás taktikájával élt Karácsony Gergely legutóbbi podcast-adásában a koronavírus-járvány elleni védekezést illetően. A főpolgármester a felvételen kudarcnak nevezte a hazai járványkezelést, több ezer egészségügyi dolgozó igyekezetét semmibe véve ezzel.

Sikertelen járványkezelésről beszélt Karácsony Gergely Pogátsa Zoltán baloldali közgazdásznak a 99 Podcast legutóbbi adásában. – Elképesztő nagy erővel mutatta meg ennek a rendszernek a gyenge pontjait, hogy az egészségügyi ellátórendszer képtelen volt egy ilyen helyzetben helytállni, hogy a szociális ellátórendszerre milyen elképesztő terheket rakott ez. Bizonyíthatóan egy sikertelen járvány- és válságkezelés után vagyunk – hangoztatta a baloldali miniszterelnök-jelölt.

A főpolgármester nem először igyekszik pánikot és bizonytalanságot kelteni támogatói körében, egy hónapja ismét a keleti oltóanyagokat vette célba kampányában.

– Sok ezer idős ember aggódik, jelent-e számukra valódi védettséget a kínai vakcina, most a kormány nem bújhat gyáván a gyógyszergyártók szoknyája mögé. A kormánynak vállalnia kell a cselekvés felelősségét, és intézkednie kell mihamarabb, hogy akiknél nem eredményezett védettséget a kínai oltás, azok kaphassanak valóban hatékony vakcinát – közölte Karácsony Gergely. Korábbi cikkünk rámutatott arra: nem véletlen, hogy a Párbeszéd politikusa a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása időpontjára időzítette a fővárosi ingyenes antigénszűrést, hogy a tudományosan megkérdőjelezhető, de könnyen kommunikálható eredményekkel pánikot keltsen a keleti vakcinákkal oltott, főleg idős emberek körében.

A felhívásban célzottan a Sinopharmmal oltott hatvan év felettieket szólították meg, ugyanis valóban előfordul olyan eset, hogy a második oltás után sincs a szervezetben egyszerű tesztekkel mérhető antitest. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ezzel szemben világosan közölte: az ellenanyagszint pontosan nem mérhető.

Saját pártja kampányát hitelteleníti el Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István

Érdekesség, hogy a baloldal miniszterelnök-aspiránsa ugyanebben a podcast-adásban dicsérettel illette Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági modelljét, elejtve egy kritikát a saját szekértábora felé.

– Az elmúlt – nagyjából 2019-ig vagy a járvány beköszöntéig – volt egy gazdasági növekedés. A magyar ellenzék kevésbé vette azt komolyan, hogy itt azért volt egy komoly reálbér-növekedés, tehát ennek a modellnek a működőképességét eddig egyfajta nézőpontból sok minden igazolta – mondta szó szerint Karácsony Gergely, miközben főpolgármesterré választása előtt törpepártja, a Párbeszéd ezen béremelkedések „kudarcát” hangoztatta kampányai során.

„Az elmúlt évek nem kedveztek a bérből és fizetésből élők számára. […] Az életszínvonal nem közeledett, hanem távolodott az EU-s átlagtól, a hétköznapi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet megélni a tisztességesen végzett munkából. A tisztes megélhetést biztosító munka, munkahely ma azok számára, akik munkanélküliek, vagy az ellátás fejében közmunkát végeznek, még távolabb van a realitásoktól” – írták a párt honlapján még 2014-ben.

Karácsony a tavaly óta már nem létező tranzitzónák bezárásával kampányol

Karácsony jobban járna, ha felhagyna a kínos magyarázkodással - fogalmazott Hollik István a Facebookon a főpolgármester tranzitzónák bezárásával kapcsolatos nyilatkozatára reagálva.

Karácsony Gyurcsány miniszterelnök-jelöltjeként a bukott kormányfő példáját követi, vagyis hazudozni fog a kampányban Fotó: MH/Katona László

Karácsony Gergely a Die Zeit nevű német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy „a menedékkérők jogainak a biztosítása erkölcsi kötelességük” és a baloldali pártok programjának a része is, de ezt egyetlen plakátra sem fogják ráírni, mert „ezzel nem nyerhetik meg a választást”.

Kiderült tehát, hogy Karácsony Gyurcsány miniszterelnök-jelöltjeként a bukott kormányfő példáját követi, vagyis hazudozni fog a kampányban.

A főpolgármester az interjú megjelenését követően szánalmas magyarázkodásba kezdett, amiben közölte, hogy „a tranzitzónában lévő menedékkérőkkel szembeni gonoszságnak véget kell vetni”.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán a Facebookon reagált erre. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy tranzitzónák már rég nincsenek. A Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje tehát ismét hazudott.

”Miután Karácsony a Zeitban adott interjújában a bevándorlás pártjára állt és lebukott, kínos magyarázkodásba kezdett„ – írta Hollik István.

A Fidesz kommunikációs igazgatója felhívta rá a figyelmet: a főpolgármester azt mondja, hogy véget kell vetni a tranzitzónákban folyó kegyetlenségnek.

A kormánypárti politikus szerint Karácsony „ha már a fővárossal nem foglalkozik, legalább az alapvető tényekkel kellene tisztában lennie miniszterelnök-jelöltként”:

  • nincsenek már tranzitzónák,
  • a menedékjogi kérelmet a szomszédos ország magyar külképviseletén kell beadni.

Karácsony lehet, hogy jobban járna, ha felhagyna a kínos magyarázkodással...– zárta bejegyzését Hollik István.

Magyar Nemzet - Magyar Hírlap
MTI Hírfelhasználó