Beszólt az egészségügyieknek Karácsony Gergely
Az egészségügyi ellátórendszer képtelen volt helytállni – hangoztatta a baloldali miniszterelnök-jelölt.
2021. augusztus 5. 11:53

Ismét az elbizonytalanítás taktikájával élt Karácsony Gergely legutóbbi podcast-adásában a koronavírus-járvány elleni védekezést illetően. A főpolgármester a felvételen kudarcnak nevezte a hazai járványkezelést, több ezer egészségügyi dolgozó igyekezetét semmibe véve ezzel.

Sikertelen járványkezelésről beszélt Karácsony Gergely Pogátsa Zoltán baloldali közgazdásznak a 99 Podcast legutóbbi adásában. – Elképesztő nagy erővel mutatta meg ennek a rendszernek a gyenge pontjait, hogy az egészségügyi ellátórendszer képtelen volt egy ilyen helyzetben helytállni, hogy a szociális ellátórendszerre milyen elképesztő terheket rakott ez. Bizonyíthatóan egy sikertelen járvány- és válságkezelés után vagyunk – hangoztatta a baloldali miniszterelnök-jelölt.

A főpolgármester nem először igyekszik pánikot és bizonytalanságot kelteni támogatói körében, egy hónapja ismét a keleti oltóanyagokat vette célba kampányában.

– Sok ezer idős ember aggódik, jelent-e számukra valódi védettséget a kínai vakcina, most a kormány nem bújhat gyáván a gyógyszergyártók szoknyája mögé. A kormánynak vállalnia kell a cselekvés felelősségét, és intézkednie kell mihamarabb, hogy akiknél nem eredményezett védettséget a kínai oltás, azok kaphassanak valóban hatékony vakcinát – közölte Karácsony Gergely. Korábbi cikkünk rámutatott arra: nem véletlen, hogy a Párbeszéd politikusa a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása időpontjára időzítette a fővárosi ingyenes antigénszűrést, hogy a tudományosan megkérdőjelezhető, de könnyen kommunikálható eredményekkel pánikot keltsen a keleti vakcinákkal oltott, főleg idős emberek körében.

A felhívásban célzottan a Sinopharmmal oltott hatvan év felettieket szólították meg, ugyanis valóban előfordul olyan eset, hogy a második oltás után sincs a szervezetben egyszerű tesztekkel mérhető antitest. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ezzel szemben világosan közölte: az ellenanyagszint pontosan nem mérhető.

Saját pártja kampányát hitelteleníti el Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István

Érdekesség, hogy a baloldal miniszterelnök-aspiránsa ugyanebben a podcast-adásban dicsérettel illette Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági modelljét, elejtve egy kritikát a saját szekértábora felé.

– Az elmúlt – nagyjából 2019-ig vagy a járvány beköszöntéig – volt egy gazdasági növekedés. A magyar ellenzék kevésbé vette azt komolyan, hogy itt azért volt egy komoly reálbér-növekedés, tehát ennek a modellnek a működőképességét eddig egyfajta nézőpontból sok minden igazolta – mondta szó szerint Karácsony Gergely, miközben főpolgármesterré választása előtt törpepártja, a Párbeszéd ezen béremelkedések „kudarcát” hangoztatta kampányai során.

„Az elmúlt évek nem kedveztek a bérből és fizetésből élők számára. […] Az életszínvonal nem közeledett, hanem távolodott az EU-s átlagtól, a hétköznapi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet megélni a tisztességesen végzett munkából. A tisztes megélhetést biztosító munka, munkahely ma azok számára, akik munkanélküliek, vagy az ellátás fejében közmunkát végeznek, még távolabb van a realitásoktól” – írták a párt honlapján még 2014-ben.

Karácsony a tavaly óta már nem létező tranzitzónák bezárásával kampányol

Karácsony jobban járna, ha felhagyna a kínos magyarázkodással - fogalmazott Hollik István a Facebookon a főpolgármester tranzitzónák bezárásával kapcsolatos nyilatkozatára reagálva.

Karácsony Gyurcsány miniszterelnök-jelöltjeként a bukott kormányfő példáját követi, vagyis hazudozni fog a kampányban Fotó: MH/Katona László

Karácsony Gergely a Die Zeit nevű német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy „a menedékkérők jogainak a biztosítása erkölcsi kötelességük” és a baloldali pártok programjának a része is, de ezt egyetlen plakátra sem fogják ráírni, mert „ezzel nem nyerhetik meg a választást”.

Kiderült tehát, hogy Karácsony Gyurcsány miniszterelnök-jelöltjeként a bukott kormányfő példáját követi, vagyis hazudozni fog a kampányban.

A főpolgármester az interjú megjelenését követően szánalmas magyarázkodásba kezdett, amiben közölte, hogy „a tranzitzónában lévő menedékkérőkkel szembeni gonoszságnak véget kell vetni”.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán a Facebookon reagált erre. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy tranzitzónák már rég nincsenek. A Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje tehát ismét hazudott.

”Miután Karácsony a Zeitban adott interjújában a bevándorlás pártjára állt és lebukott, kínos magyarázkodásba kezdett„ – írta Hollik István.

A Fidesz kommunikációs igazgatója felhívta rá a figyelmet: a főpolgármester azt mondja, hogy véget kell vetni a tranzitzónákban folyó kegyetlenségnek.

A kormánypárti politikus szerint Karácsony „ha már a fővárossal nem foglalkozik, legalább az alapvető tényekkel kellene tisztában lennie miniszterelnök-jelöltként”:

  • nincsenek már tranzitzónák,
  • a menedékjogi kérelmet a szomszédos ország magyar külképviseletén kell beadni.

Karácsony lehet, hogy jobban járna, ha felhagyna a kínos magyarázkodással...– zárta bejegyzését Hollik István.

Magyar Nemzet - Magyar Hírlap
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó