Gulyás: a negyedik hullám Magyarországra is megérkezik
Az Afganisztánban tartózkodó magyarok hazaszállításáról és a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról volt szó a szombati, rendkívüli Kormányinfón.
2021. augusztus 21. 17:33

Az Afganisztánban tartózkodó magyarok hazaszállításáról és a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról volt szó a szombati, rendkívüli Kormányinfón. Kiderült az is, újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a kormány, sőt hamarosan eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot kapnak az idősek.

Eddig 78 főt, tíz családot menekített ki a Magyar Honvédség Afganisztánból – jelentette be a szombati rendkívüli kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kiemelte, egyelőre nem tudni, meddig tart majd a művelet, egy előretolt műveleti bázist hoztak létre Kabulhoz közel, ahová kimenekítik az embereket.

 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

A parancsnok azt mondta, ha mindenki hazatért, részletes tájékoztatást fognak adni, ezenkívül arra kért mindenkit, hogy internetes kutatással és találgatásokkal ne nehezítsék a műveletet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: húsz évvel ezelőtt amerikai akaratnak megfelelően vonultak be a magyar katonák Afganisztánba, most pedig szintén amerikai akaratnak megfelelően hagyták el Afganisztánt.

– Nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek, a szövetségesek ereje a kabuli reptér biztosítására elegendő. A fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk onnan hozni  – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy ez egy kudarcos misszió.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta: jelentős migrációs hullámra számítanak. 

Hozzátette, hogy a német belügyminiszter ötszázezer és ötmillió közé tette az Afganisztánt elhagyók számát. Ahhoz hogy a 2015-ös hullám ne ismétlődjön meg, a környező országokat kell támogatni. Gulyás a kötelező kvótával kapcsolatban elmondta: – Ilyen jogcímen egyetlen embert sem fogunk befogadni.

Újságírói kérdésre reagálva Ruszin-Szendi Romulusz jelezte, folyamatosan bővül azoknak a száma, akik a felkutatandó személyek listájára felkerülnek. Ennek az az oka, hogy nem minden magyar állampolgár jelentette be, pontosan hol tartózkodik Afganisztánon belül, de a kontaktlisták alapján mindenkit fel akarnak kutatni.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely azt felelte,  Magyarország befogadja azokat, akiket kimentenek, mert az életük veszélyben van. 

Más újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, szövetséges állampolgárokat is hazahoznak, ha mód van rá.
A migrációs hullám kivédésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a déli határt megerősítik, a honvédség már felkészült.

A Kormányinfó második felében az aktuális járványügyi helyzetről és intézkedésekről adott tájékoztatást a miniszter. Ismertetése szerint Közép-Európában a legkedvezőbb az EU-n belüli járványhelyzet, és azon belül is Magyarországon a legjobb.

A negyedik hullám azonban Magyarországra is meg fog érkezni. Ez el fog térni az első három hullámtól, így az intézkedések is mások lesznek  – tette hozzá. 

Gulyás Gergely elmondta: már hatmillió fölött van a védettek száma az országban.

A vakcinákkal kapcsolatos bizalmatlanságokról úgy szólt: különböző fórumokon sikerült a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot kelteni, ennek azonban semmi alapja nincs.

Aki be van oltva, azok között ötszázból egy ember betegszik meg. Az ő esetükben pedig a tünetek lényegesen enyhébbek, illetve a betegség lefolyása lényegesen gyorsabb – fogalmazott. Hozzátette, hogy az idősek a legveszélyeztetettebbek, ezért a hatóságok mindenkit igyekeznek majd felkeresni, aki 65 év felett van, és nem oltatta be magát. – A harmadik oltást eddig 185 ezren vették fel – ismertette, majd hozzátette, hogy közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre az országban.

– Mindenkit be tudunk oltani a harmadikkal, de a legfontosabb az első kettő felvétele – hangsúlyozta.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az iskolákban a 12–18 közötti korosztályt augusztus végén és szeptember elején négy
napon oltják. Jelezte: az oktatás rendben meg fog kezdődni, és munkahelyi korlátozásokra sem kell egyelőre számítani.

Szentkirályi Alexandra úgy tájékoztatott, ősszel újabb oltásnépszerűsítő kampány kezdődik. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely elmondta, a járvány előtti szintet sikerült elérnie a magyar gazdaságnak, ez Magyarországon kívül csak három európai országnak sikerült. Úgy tűnik, a kitűzött 5,5 százalékos növekedés elérhető, és ha ez így lesz, akkor a gyermeket nevelő családok az idei szja-befizetést visszakapják. Emellett eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot fizet a kormány. 

– Az a célkitűzés – fogalmazott a miniszter –, hogy elkerüljük a segélyalapú gazdaság működtetését, sikerült. A kormány a rendszerváltás óta nem látott, hat százalék feletti gazdasági növekedéssel számol.

Gulyás Gergely ismertette: Orbán Balázs államtitkárt a miniszterelnök politikai igazgatóvá nevezte ki. 

Hozzátette: a Miniszterelnökségen államtitkárként továbbra is ellátja a feladatait, de emellett a miniszterelnök mellett a nagyobb kérdések elemzésével fog foglalkozni.

Beszámolt arról is, hogy a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a következő időszakra is. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, és befektetéseket ösztönözzenek.

Ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen még az elemzők sem számoltak ekkora növekedéssel  – húzta alá, megjegyezve: ha mindenki beoltatja magát, biztosan nem lesznek szigorítások.

Nem gondoltuk, hogy Karácsony Gergely a jelenlegi pozícióját csak ugródeszkának tekinti – felelt a Magyar Nemzet budapesti helyzettel kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely. Elmondta, minden döntésnek következménye van, jelenleg Karácsony Gergely a választók által megbízott főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlésben pedig baloldali többség van.

Valóban káosz uralkodott el a városon, de főpolgármesteri hatáskörbe a kormány nem avatkozhat be. Rendészeti fellépéssel tudja segíteni a káosz kezelését, de Budapest vezetése a főpolgármester feladata.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt is megjegyezte, hogy az egészségügyben már kilencven százalék fölötti az átoltottság. A pedagógusok között hetvenszázalékos az arány, de számukra nem kötelező az oltás. A maszkviseléssel kapcsolatban egyelőre nem merültek fel szakmai érvek, a kormány úgy véli, az oltás adhat védettséget a teljes közösségnek.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország érdeke az uniós tagság, minden hír, ami az unióból való kilépéssel kapcsolatos, álhír.

MNO - MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó