A Fidesz nyerte a választások előtti utolsó nyarat
A választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára.
2021. szeptember 1. 15:05

A parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a felnőtt magyar lakosságra reprezentatív kutatásából. A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora.

A teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt. 

Július során a különbség csak egy százalékpontos volt a kormánypárt javára. Augusztusban a politikai napirend polarizáló kérdései miatt az ismeretlen pártpreferenciájú, részben bizonytalan szavazók aránya csökkent. A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet: a gyermekvédelem ügyében kezdeményező kormánypárt ebből nagyobb arányban tudott profitálni. A Fidesz-tábor a teljes felnőtt népességben hibahatáron felül, 4 százalékponttal nőtt, a baloldal 2 százalékponttal augusztusban.

Kép forrása: Nézőpont Intézet

A választás szempontjából igazán döntő az aktív választók preferenciája – hangsúlyozza az intézet.

A Fidesz előnye az ő körükben is egyértelmű, júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára. 

Június óta a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett, 46 százalékra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű: ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná.

Kép forrása: Nézőpont Intézet

 

Az adatok azt mutatják, hogy a parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben. A kormányfő bejelentése a gazdasági növekedéshez kötött családi adó-visszatérítésről, az oltási program sikerével magyarázható zavartalan nyaralások és a gyermekvédelmi népszavazással a világképek küzdelmévé alakuló választási kampány mind magyarázhatja a Fidesz előnyét, valamint a bizonytalanok és a kormánykritikusok táborának csökkenését

MNO - Nézőpont Intézet
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó