A gasztronómia a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg
A gasztronómia, ezen belül a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál a vadászat társadalmi hasznosságát mutatja meg - mondta az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a fesztivál szombati megnyitóján, a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban.
2021. szeptember 5. 12:30

Kovács Zoltán jelezte, hogy három hét múlva nyílik meg a világkiállítás, de felvezetése már egy hete elkezdődött, és ennek szerves része a fesztivál, amelyen előtérbe kerülnek a vadászattal foglalkozók és a természetben élők hétköznapjai.

A kormánybiztos megemlítette, hogy a gasztronómia a világkiállításon is központi szerepet kap, ezért előzetesen a Bocuse d'Or Akadémián 50 szakácsot képeztek arra, "hogyan kell jól hozzányúlni a vadhúshoz", hiszen az a prémiumételek egyik fő alapanyaga.

Hozzátette: a húsznapos világkiállításon a passzázst a vadgasztronómiának szentelik.

Kovács Zoltán beszélt a fesztivált rendező Vadex Mezőföldi Zrt.-ről is, amely kiemelkedő szereplő a vadhúsforgalmazásban egész Európában. Olyan szakmai munka folyik a szervezetnél, amelynek köszönhetően a vadászaton elejtett vad húsából magas hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékek születnek - tette hozzá.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fesztivál egy üzenet, miszerint a magyar vadhús egészséges, biztonságos, széles körben fogyasztható, és helye van a magyar gasztronómiában.

Azt mondta, a minisztérium kiemelt feladatának tekinti a vadhúsfeldolgozás segítését, így például a Vadex a soponyai üzemét több mint 500 millió forintból újította fel, és ezzel Európa egyik legmodernebb üzemét hozta létre.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára beszédet mond a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban 2021. szeptember 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, a vadétel nemzeti identitásunk részét képezi, mégis alig fogyasztanak a magyarok a mindennapokban vadhúst.

Hozzátette, egy átlagos magyar háziasszony gulyás- és pörköltalapanyagot lát a vadhúsban, pedig az sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé. Ezt szeretnék is megmutatni, ezért a NAK a közelmúltban pályázott mintegy félmilliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrásra a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében.

Jenik Péter, a Miniszterelnökség kabinetfőnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét olvasta fel. A miniszterelnök-helyettes azt üzente a jelenlévőknek, hogy az "erdők, mezők jótéteményeivel" felelősen kell gazdálkodni, meg kell őrizni azokat a következő nemzedékek számára, ebben kiemelt szerep jut az erdők őrzőinek, a vadállománnyal felelősen gazdálkodóknak és a jóízű ételeket készítő szakembereknek.

Főzőverseny résztvevői a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban 2021. szeptember 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója a társaságról elmondta: évtizedek óta meghatározó tevékenységük a vadhús feldolgozása, az ország egyik legnagyobb lőttvadhús-felvásárlói, -feldolgozói, -exportőrei. Több mint 1500 tonna vadhúst dolgoznak fel évente, szeretnék alapélelmiszerré tenni a vadhúst, elérni, hogy a mindennapi étkezés szerves részei legyenek a termékeik.

Kiállított trófeák a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban 2021. szeptember 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Vadhúsból készített kóstolófalatok a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban 2021. szeptember 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

MTI
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó