A legnagyobb magyarok emléke erőt sugároz
A 2021 szeptember 7-én az Ars Sacra fesztivál keretében megnyíló hatalmas kiállítás bizonyítja azt a szellemi, lelki erőt, amely hazánkban 2021-ben is jelen van, és amely a Szent István által 1000 évvel ezelőtt alapított keresztény Magyarország mai Alaptörvényének életteljességét sugározza.
2021. szeptember 7. 08:35

Dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. MTI/Soós Lajos

Dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája átvette a Széchenyi-díjat az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor asszony, egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik – ezt a Legnagyobb Magyartól tudjuk. A Róla elnevezett díj hogyan erősítette meg Önt ebben?

– A félévszázados egyetemi oktatómunkám az ELTE Művészettörténeti tanszékén és az ERASMUS révén az EU-államok egyetemein tartott előadásaim, valamint párhuzamosan az ország egész területén végzett ismeretterjesztő előadásaim során szerzett tapasztalataim mélyen igazolták a Legnagyobb magyar, Széchenyi István kijelentését! A nemzet ereje a szellemi öntudatában és a lelki erejében van, amelynek – természetesen – egyik segítője a gazdasági fejlettség is.

A pesti Bazilika altemplomában Szent István öröksége címmel 83 művész kiállítását nyitja meg Kásler Miklós miniszter úr. Ön a Katalógus szövegét írta. Mihez ad erőt az, hogy ma, amikor a Tízparancsolat kilúgozásán ügyködnek extrémitások, nyolcvanhárom kiváló alkotó remekművekkel áll ki az emberi értékrend mellett?

– A 2021 szeptember 7-én, kedden  az Ars Sacra fesztivál keretében megnyíló hatalmas kiállítás bizonyítja azt a szellemi, lelki erőt, amely hazánkban 2021-ben is jelen van, és amely a Szent István által 1000 évvel ezelőtt alapított keresztény Magyarország mai Alaptörvényének életteljességét sugározza.

Szeptember 12-én, vasárnap a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjén, amelyet a pápa celebrál, Ön is ott lesz Isten segedelmével. Ez a hatalmas rendezvénysorozat hogyan erősíti meg hazánkat a világban és idehaza?

– Az egy hetes tartalmas rendezvénysorozat ünnepi bezárása a pápa vezetésével azt fogja sugározni minden ember felé, hogy 2021-ben hazánkban a katolikus keresztények száma és hitének ereje nem lekicsinyíthető. A Szent István-i gyökerek elevenen élnek, jóllehet a mindennapi életben nem mindig jutnak kifejezésre. A hamu alatt azonban még izzik az 1000 éven át lobogó tűz erőteljes parázsa!

Molnár Pál
 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó