A legnagyobb magyarok emléke erőt sugároz
A 2021 szeptember 7-én az Ars Sacra fesztivál keretében megnyíló hatalmas kiállítás bizonyítja azt a szellemi, lelki erőt, amely hazánkban 2021-ben is jelen van, és amely a Szent István által 1000 évvel ezelőtt alapított keresztény Magyarország mai Alaptörvényének életteljességét sugározza.
2021. szeptember 7. 08:35

Dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája (b) átveszi a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. MTI/Soós Lajos

Dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája átvette a Széchenyi-díjat az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor asszony, egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik – ezt a Legnagyobb Magyartól tudjuk. A Róla elnevezett díj hogyan erősítette meg Önt ebben?

– A félévszázados egyetemi oktatómunkám az ELTE Művészettörténeti tanszékén és az ERASMUS révén az EU-államok egyetemein tartott előadásaim, valamint párhuzamosan az ország egész területén végzett ismeretterjesztő előadásaim során szerzett tapasztalataim mélyen igazolták a Legnagyobb magyar, Széchenyi István kijelentését! A nemzet ereje a szellemi öntudatában és a lelki erejében van, amelynek – természetesen – egyik segítője a gazdasági fejlettség is.

A pesti Bazilika altemplomában Szent István öröksége címmel 83 művész kiállítását nyitja meg Kásler Miklós miniszter úr. Ön a Katalógus szövegét írta. Mihez ad erőt az, hogy ma, amikor a Tízparancsolat kilúgozásán ügyködnek extrémitások, nyolcvanhárom kiváló alkotó remekművekkel áll ki az emberi értékrend mellett?

– A 2021 szeptember 7-én, kedden  az Ars Sacra fesztivál keretében megnyíló hatalmas kiállítás bizonyítja azt a szellemi, lelki erőt, amely hazánkban 2021-ben is jelen van, és amely a Szent István által 1000 évvel ezelőtt alapított keresztény Magyarország mai Alaptörvényének életteljességét sugározza.

Szeptember 12-én, vasárnap a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjén, amelyet a pápa celebrál, Ön is ott lesz Isten segedelmével. Ez a hatalmas rendezvénysorozat hogyan erősíti meg hazánkat a világban és idehaza?

– Az egy hetes tartalmas rendezvénysorozat ünnepi bezárása a pápa vezetésével azt fogja sugározni minden ember felé, hogy 2021-ben hazánkban a katolikus keresztények száma és hitének ereje nem lekicsinyíthető. A Szent István-i gyökerek elevenen élnek, jóllehet a mindennapi életben nem mindig jutnak kifejezésre. A hamu alatt azonban még izzik az 1000 éven át lobogó tűz erőteljes parázsa!

Molnár Pál
 

gondola
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó