Működő hálózathoz csatlakozni esély a sikerre
Hazánkban a franchise fogalma, valamint az üzleti modell ismertsége sajnos egyelőre viszonylag alacsony. A Franchise Szövetségben azért dolgozunk, hogy minél többen ismerjék meg a modell előnyeit, illetve a vele járó kötelezettségeket és lehetőségeket – mondja a Franchise Szövetség főtitkára.
2021. szeptember 14. 17:01

Dr. Mandel Katalin – youtube

A koronavírus-járvány számos gazdasági szereplőt negatívan érintett, főként azokban a szektorokban, ahol az üzletek hetekre, hónapokra bezárni kényszerültek. Nehéz helyzetbe került, aki egy ilyen helyzetben csakis önmagára számíthatott, a hirtelen megváltozott körülményekkel egyedül kellett szembenéznie. A franchise hálózatban működő cégeket a válság kevésbé érintette, tompította sérelmeiket az összetartás, a biztos háttér, amelyet ez a rendszer nyújt. Dr. Mandel Katalint, az idén 30 éves Magyar Franchise Szövetség főtitkárát kérdezte a Gondola.

– Főtitkár asszony, egy franchise hálózatban az újonnan alakuló vállalkozás eredményes üzleti koncepciót vesz át, az elinduláshoz, és azt követően is támogatásra számíthat. Ennek tudatosítását hogyan segíti az Önök szövetsége?

– Hazánkban a franchise fogalma, valamint az üzleti modell ismertsége sajnos egyelőre viszonylag alacsony. A Franchise Szövetségben azért dolgozunk, hogy minél többen ismerjék meg a modell előnyeit, illetve a vele járó kötelezettségeket és lehetőségeket. Szakmai rendezvényeinken, a szövetség által szervezett képzéseken, weboldalunkon, a közösségi média felületein történő kommunikációnkban mindig komoly hangsúlyt helyezünk a tájékoztatásra, a tudás átadására.

– Egy csatlakozásra készülő cég honnan tudhatja, hogy a hálózat valóban az-e, aminek mutatja magát?

– Egy franchise hálózathoz való csatlakozást megelőzően érdemes felvenni a kapcsolatot a Franchise Szövetséggel, vagy pedig egy franchise tanácsadóval konzultálni, így könnyen megszerezhető szinte minden szükséges információ egy koncepcióról. A csatlakozás előtt kért szakértő segítséggel számos, később esetlegesen felmerülő (sokszor költséges) probléma megelőzhető.

– Az idén 30 éves Magyar Franchise Szövetség szigorú etikai normákat támaszt a jelentkezők elé. Ezt mi indokolja?

– Számos hálózat – sokszor indokolatlanul – használja nevében a franchise kifejezést. A Franchise Szövetség viszont csak olyan rendszereket enged soraiba, amelyek valóban franchise-ban működnek. Ez a megkülönböztetés nagyon lényeges, és ezért támasztunk szigorú feltételeket a jelentkezők elé. Csak így tudjuk szavatolni, hogy a franchise-hálózatokhoz csatlakozó átvevők, akik a Szövetségi tagságban garanciát látnak, valóban olyan rendszerekhez csatlakozzanak, amelyek betartják az etikai követelményeket. Minden hozzánk csatlakozó franchise-hálózat átesik egy előzetes átvilágításon, melyen megvizsgáljuk a működését, valamint azt, hogy a franchise-szerződésük, illetve dokumentációjuk megfelel-e a követelményeknek.

– A hazai forrásokból hazai célokért fáradozó civil szervezetek miket tehetnek azért, hogy terjedjen a franchise-gondolat?

– Fontos, hogy a franchise, mint üzleti lehetőség egyre ismertebb legyen, és valós vállalkozási lehetőségként jelenjen meg a magyar emberek fejében, amennyiben be szeretnének fektetni, vagy éppen saját vállalkozást indítanának.

Molnár Pál

gondola
Címkék:
  • Nyomorban élők helyzetével élt vissza a Jobbik ózdi jelöltje?
    A hat ellenzéki párt arra szövetkezett, hogy nem csak egy egyszerű kormányváltást hajtanak végre, hanem egyben korszakváltást is, amely „felszámolja a Fidesz végtelenül aljas és primitív mentalitását és eszközeit”. Sajnos több jel mutat arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltjének, Farkas Péter Barnabásnak nem sikerült ezt a mértéket megugrania.
  • Visszalép a zuglói előválasztástól az MSZP-s Tóth Csaba
    Visszalép az előválasztási indulástól az MSZP-s Tóth Csaba – jelentette be ő maga a „Mi történt?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. Tóth felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.
  • Közeleg a 10. Szemrevaló
    Október 7-17. között a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL-t. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) lesznek elérhetőek a legjobb németnyelvű alkotások. A jegyek elővételben már szeptember 30-ától elérhetőek.
MTI Hírfelhasználó