„Jakab Péter a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei is vannak”
Részletesen reagált a baloldal vádjaira mai parlamenti felszólalásában Orbán Viktor, bár megjegyezte, a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek. Jakab Péterrel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, ő csak egy bohóc, akit nem kell komolyan venni. Azt is mulatságosnak tartotta Orbán, hogy Gyurcsány Ferenc akarja kioktatni a jobboldalt morális kérdésekben.
2021. szeptember 20. 16:08

Rendkívül szürreális a helyzet, úgy tűnik itt mindenki azt mond, amit akar, és össze vissza beszélhet – kezdte az baloldali frakcióvezetők felszólalásaira adott válaszát Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Elmondta: a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek a velük szemben ülő politikusok. Szerinte ez alól egyedül Jakab Péternek van felmentése, akiről mindenki tudja, hogy csak bohóckodni jár a parlamentbe, ezért nem kell őt komolyan venni. Ő a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei vannak, gratulálunk a Jobbiknak! – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint a Jobbiknak az a politikai kultúrája, hogy akiket börtönnel fenyegetnek, azokkal később összeállnak. – Jól emlékszem, hogy korábban Gyurcsány Ferencet fenyegették, most meg a hóna alá járnak demokráciát tanulni – részletezte a miniszterelnök. A kormányfő arra kérte a baloldalt, hogy legalább az Európai Uniónak adjanak hitelt, hiszen a brüsszeli elvtársaik azon dolgoznak, hogy ők megnyerjék a választásokat.

A miniszterelnök ezután az uniós statisztikai adatokat idézve emlékeztetett: 2010 óta 1 millió 250 ezer fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma hazánkban, a súlyos nélkülözők aránya pedig 24-ről 8 százalékra csökkent. A felsőoktatásról szólva Orbán Viktor emlékeztetett: 220 milliárdot fordítottak idén az egyetemekre, jövőre viszont már 417 milliárd jut ennek a szektornak a működtetésére. A miniszterelnök csacskaságnak nevezte a kormány hitelfelvételét érő ellenzéki kritikákat, és arra emlékeztette a baloldalt, hogy a kormány 4,5 milliárd eurónyi hitelt vett föl, míg a baloldal annak idején 14,3 milliárdot, ami több, mint a 4,5 milliárd.

– Nehéz értelmesen beszélni, amikor olyan abszurd állításokat hallani, amikre nemigen lehet válaszolni – vélekedett a miniszterelnök, és emlékeztetett, hogy az EU sem támogatást, hanem hitelt ad a fejlesztés alapon keresztül a tagállamoknak. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta történelmi rekordszint alatt, mindössze egyszázalékos kamatú kötvénykibocsájtást hajtottak végre, ami a magyar gazdaság erejét mutatja. A Kínát érintő ellenzéki vádak kapcsán a miniszterelnök elmondta, a világban nagy küzdelem zajlik, mert az Egyesült Államok vezető pozíciója veszélybe került.

Orbán Viktor mindenkit óva intett attól, hogy egyoldalúan elkötelezzük magunkat ebben a küzdelemben. Ez nem a magyarok problémája, és nekünk nem érdekünk belesodródni a hidegháborúba – vélekedett a miniszterelnök, aki szerint a baloldal benne van az amerikaiak zsebében, ami nem helyes, és a magyar emberek érdeke ellen van. – A magyar külpolitika lényege, hogy minden fontos világpolitikai szereplővel jó viszonyban legyünk – fejtette ki a kormányfő, és felidézte, ez nem volt mindig így, de a kormány külpolitikájának köszönhetően ma ez a helyzet.

A magyar önkormányzatokkal kapcsolatosan megállapította, hogy 2010-ben eladósodva vették át a helyhatóságokat, akiket kompenzáltak, még a rendkívül gazdag Budapestet is. Gyurcsány Ferencről szólva a miniszterelnök azt mondta, el kell kerülni, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, mint az országgal, majd hosszasan idézte az őszödi beszédet. A miniszterelnök ezután mulatságosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc oktatja ki őket morális kérdésekben, és ő ad a kormánynak tanácsokat arról, hogy ne hazudjanak. Kész kabaré ez. Jakab Péter jó helyen van – mondta szavait zárva Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó