Káosz, hazudozás és erőszak a Gyurcsány-showban
Több egymásnak ellentmondó teória látott napvilágot eddig az előválasztás informatikai rendszerének összeomlásáról, a külföldi hekkertámadástól a belső szabotázsig, de még a technikai lebonyolítás felelősei is elismerik, hogy alapvetően szervezési és tervezési hibák okozták a leállást. Közben kiderült, hogy a Gyurcsány-show botrányokkal kísért ózdi helyszínének koordinátora szállított nagy mennyiségű szavazólapot és készpénzt egy autóban, ami a napokban szenvedett balesetet.
2021. szeptember 27. 23:24

Botrányos és olykor paródiába illő események kísérik a baloldali előválasztásnak nevezett színjátékot, azonban a Gyurcsány-show szeptember 18-án szintet lépett, miután a nagy felhajtással indított szavazási procedúra rögtön a startnál csődöt mondott, ugyanis összeomlott az informatika rendszer. Az Index a voksolás technikai lebonyolításért felelős – egyébként Soros György által támogatott – aHang nevű internetes platform folyamatosan frissülő, kronologikus közleménye alapján rekonstruálta az eseményeket, kiegészítve egy több szerkesztőséghez is eljutott, egy zárt Facebook-csoportból származó bejegyzésekkel és hozzászólásokkal.

Ebből kiderül, hogy már a nulladik napon, pénteken problémák voltak a szerverek működésével, este 7 és 9 óra között időszakos, majd másnap 8 órától fokozatosan erősödő problémák jelentkeztek a hazai szolgáltatónál elhelyezett szervereik működésében, 10 órától pedig teljesen leállt a rendszer. 

 

Saját levelezésük cáfolja a baloldali hazugságot

 A szervezők előbb az óriási érdeklődéssel próbálták magyarázni a fiaskót, majd nem sokkal ezután a baloldali pártok és politikusok már a kormányzatot vádolták hekkertámadással, de az időközben nyilvánosságra kerülő információk egészen más okokra utalnak. Egy belső levelezésből kiderült, hogy a baloldalon pontosan tudták, hazugság az a propagandaszöveg, miszerint „Orbán Viktor miniszterelnök parancsára kínai hekkerek megtámadták a baloldal informatikai rendszerét”.  A Párbeszéd vezetőinek zárt Facebook-csoportjából származó hozzászólások szerint az történhetett, hogy a Gyurcsány-show felelősei képtelenek volt normálisan megszervezni az úgynevezett „előválasztást”, ezért állt le az informatikai rendszer. Az Indexhez és az Origóhoz is eljutott bejegyzésekből  Karácsony Gergely társelnökének, Szabó Tímeának a belső levelezésébe nyerhettünk betekintést, aki a többi vezetővel vitatta meg a problémát. A zárt csoportnak közel háromszáz tagja van, köztük a baloldali háziverseny levezénylői, aktivisták, illetve egykori választási megfigyelők, továbbá a Párbeszéd vezetői. A beszélgetésből idézett néhány részlet egyértelműen igazolja, hogy a választási informatikai rendszer lefagyását a baloldali szervezők dilettantizmusa okozta.

Teljes káosz, pár embert tudtunk leszavaztatni 8 óta... Az idő 90%-ában szét van rohadva a rendszer. Ha a Fidesz ügynökei csinálták volna direkt így nekünk a cuccot, akkor sem lehetne szarabb. – olvasható az egyik vélemény, míg egy másik szerint „Szar az egész, igazán köszönhetjük az aHang informatikusainak...” 

Az egyik hozzászóló arra az álhíre, hogy „a Fidesz részéről terheléses támadás történt”, azt írta:  Ne már, ez ciki, be kell vallani, hogy lefagyott.

Egy következő komment pedig így szól: „Azért, remélem, lesz felelőse annak, aki kitalálta, hogy elég előző nap tesztelni, és csak egyszer.”

Belső szabotázs?

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke nem egyszerűen szakmai hibát vagy mulasztást vélt felfedezni a rendszerösszeomlás hátterében, hanem belső szabotázsra utalt egy interjúban. A politikus az ATV-ben azt nyilatkozta:  Az informatikai rendszerben egy kapun keresztül – nem vagyok informatikus, tehát ennél bővebben nem mennék bele –, (…) de egy elég komoly támadás érte a rendszert. Ez a kapu pedig nem véletlenül maradt nyitva. Az, hogy ez most pontosan hogyan történt, ha jól tudom, akkor feljelentés is lesz az ügyben, de az Országos Előválasztási Bizottság az, amelyik vizsgálja.

Az MSZP-s politikus visszakérdezésre nem cáfolta, hogy belső szabotázs lehetett az eset. Közben elkészült az aHang jelentése az informatikai összeomlásról. Ebben szó esik a külső támadási kísérletről is, de leginkább az derül ki belőle, hogy nem készítették fel megfelelően a rendszert, mivel alulméretezték a kapacitást.

Verőemberek és gyanús szavazólapok

Az előválasztás lebonyolításának bohózatán túl alvilági módszereket idéző botrányok is kísérik a Gyurcsány-show eseményeit. A napokban Gödöllő térségében, az M3-s úton történt egy súlyos baleset, az ütközés következtében egy összetört autóból nagy mennyiségű előválasztási szavazólap szóródott ki az útra, és kiderült, hogy jelentős összegű készpénz is volt a kocsiban.

A szavazólapok ide-oda szállítgatása egy valódi választáson egyértelműen választási csalásnak minősülne, törvénybe ütköző lenne. 

Közben a PestiSrácok.hu megtudta, a járművet az a B. László vezette, aki az ózdi előválasztás koordinátora. A szakállas, fiatal férfi több fotón is látható azok közül, amelyeket a portál hozott nyilvánosságra annak kapcsán, hogy ózdiak állítása szerint napokon keresztül idegen – vélhetően olaszliszkai – romák egy csoportja akadályozta az embereket szavazatuk leadásában az előválasztási sátornál. A helyben élők beszámolója alapján mázsás verőemberek mondják meg a voksolni vágyóknak, hogy a Jobbikra kell szavazni, aki pedig ellenáll, azt megfenyegetik. Az egyik sértett azt állította:  miután kiderült, hogy nem a jobbikos Farkas Péter Barnabásra akar szavazni, egyszerűen megfogták a grabancát, és kitették az előválasztási sátorból. 

Farkas egyébként az a jobbikos ózdi alpolgármester, akiről a napokban nyilvánosságra került egy fotó, amin náci karlendítéssel pózol. Bár a baloldalon is többen a visszaléptetését követelik, Jakab Péter Jobbik-elnök egyelőre kiáll a jelöltje mellett. 

Gyurcsányék már ismerik az eredményeket?   

Az előválasztás komolyságát megkérdőjelezi az is, hogy egyes pártvezetők úgy nyilatkoznak, mintha már ismernék a részeredményeket. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hétfőn azt írta a Facebook-oldalán, hogy a szocialista Tóth Csaba nyilván a részeredmények ismeretében lépett vissza a jelöltségtől Zuglóban. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a napokban szintén a közösségi oldalán lelkendezett arról, hogy az aktivistáik szerint jól szerepelnek az előválasztáson. „Érzik a hangulaton, hogy ez most nagyon működik, hogy Klári iszonyatosat megy, hogy jelöltjeink többsége hozni fogja a körzetét” – vélte a baloldal bukott miniszterelnöke.

Az előválasztás szabályai szerint a szavazás lezártáig hivatalosan nem ismerhetnék meg a voksok megoszlását a politikusok, de információink szerint az aktivisták tájékoztatják a vezetőket a standokon leadott szavazatokról. Emellett gyakori jelenség, hogy a szavazók nem az elkülönített helyen adják le voksukat, hanem a szervezők szeme láttára, tehát nem érvényesül a titkosság kritériuma.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó