Megújul a pápai katolikus nagytemplom
Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
2021. szeptember 28. 18:53

Mail József plébános a pápai Szent István vértanú-templomban 2021. szeptember 28-án. Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára. MTI/Vasvári Tamás

Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.

Udvardy György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az ember lelki javait is szolgálja. Mint elmondta, hosszú évek erőfeszítése előzte meg a munkálatok megkezdését.

 

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a pápai Szent István vértanú-templom felújításáról tartott sajtótájékoztatón a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolában 2021. szeptember 28-án. Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára. MTI/Vasvári Tamás
   
Az egyház társadalmi szerepvállalásáról szólva azt emelte ki, hogy fontos szerepet vállalnak az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén.
   
Az érsek közlése szerint a főegyházmegyében 74 templom újul meg. Egy ilyen templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet - jelezte Udvardy György, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.
   
"Küzdjünk az emberért, hogy boldog jövőnk legyen!" - fogalmazott.

 

A pápai Szent István vértanú-templom 2021. szeptember 28-án.
   
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a katolikus nagytemplom Pápa jelképe, a város központi terén van, így megújulása kiemelten fontos.
   
Tájékoztatása szerint a kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a templombelső renoválása.

 

Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a pápai Szent István vértanú-templom felújításáról tartott sajtótájékoztatón a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolában.
   
Soltész Miklós közölte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg, részben a magyar templomfelújítási program keretében. Az államtitkár méltatta a templomok felújítását végző szakemberek munkáját és a Veszprémi Érsekség lelki megújulásra irányuló törekvését.
   
Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy 250 éve kezdődött a pápai katolikus nagytemplom építése, ami 15 éven át zajlott. Ismertetése szerint az ország egyik legnagyobb temploma 42 méter hosszú, 22 méter széles és 61 méter magas.

MTI
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó