Musical a cirkuszban – Monte Cristo grófja
Pozsgai Zsolt: Adott egy fiatalember, akit egy társadalmi rendszer börtönbe juttat, ártatlanul. Árulással, haszonszerzésből. Ez a férfi kijön egy "rendszerváltás" után, és azt látja: ugyanazok vannak a fő pozíciókban, akik miatt ő oda került. Semmi sem változott.
2021. szeptember 30. 22:23

Jelenet a Monte Cristo grófja című musical előadásának próbáján a Fővárosi Nagycirkuszban 2021. október 1-jén. Alexandre Dumas regénye alapján a musicalt Pozsgai Zsolt írta, rendezője Szomor György, a bemutató október 1-jén este. MTI/Balogh Zoltán

A Dumas-Szomor-Pozsgai: Monte Cristo grófja című musicalje kínál különleges élményt a magyar közönségnek a Fővárosi Nagycirkuszban október 1-jén. Az egyik szerzőt, Pozsgai Zsolt írót, forgatókönyvírót, filmrendezőt kérdezte a Gondola.

Mester, hosszú rabság ártatlanul, közben tanulás és tervezés, majd intelligens bosszú. Miért időszerű ma ez a cselekmény, és mit üzen nekünk?

– A valódi klasszikusok mindig időszerűek. Miről van szó? Adott egy fiatalember, akit egy társadalmi rendszer börtönbe juttat, ártatlanul. Árulással, haszonszerzésből. Ez a férfi kijön egy "rendszerváltás" után, és azt látja: ugyanazok vannak a fő pozíciókban, akik miatt ő oda került. Semmi sem változott. Nekiáll, hogy változtasson, hogy bosszút álljon. Kérdés, van-e ehhez jogunk, és egyáltalán sikerülhet-e ez a szélmalomharc.

A musical mint műfaj nemzedékeket köt össze a 15 évestől a 75 évesig és tovább. Önök hogyan élnek ezzel a lehetőséggel?

– Nemzedékeket köt össze minden időtálló mű. Mert mindenki megtalálja benne a maga örömét, vagy tanulságát, vagy katarzisát. Dosztojevszkíj "Kamasz"-a mást jelent különböző életkorokban is. Mikor kamaszként olvastam, rajongtam érte. Mikor harminc év múlva újra kinyitottam, ismét. De már egészen más megfontolásból. Ettől jók ezek. És a közönség ettől szereti ezeket az időtálló dolgokat. Ez nem népszerűségre való tudatos törekvés. Egyezerűen az állandó érték felmutatása, hogy a pillanatnyi érték-zürzavarban ne bizonytalanodjunk el. Ennyi.

Az előadáson halálkerékkel is meghökkentő élményt szereznek. Ez a látványosítás rejt-e és milyen magvas mondanivalót?

– Nem tudom, mi változik, a cirkuszban állítólag más látvány lesz. Állatok, zsonglőrök. Ezt hallottam. De csak hallottam, mert igaz, hogy kitaláltam a drámát, megírtam a szövegkönyvet, de senki nem szólt, hogy menjek oda erre az új helyszínre. Úgy felejtettek el, mint Edmont Dantest If várában annakidején a többiek. Illetve azt hiszik, hogy ott vagyok. Már rég kiszabadultam, és megtanultam könnyedén venni mindent, ami nem fontos. Tízenéve megy ez az előadás, örömöt okozva ki tudja, hány ezer embernek. Ez nekem elég. A magvas mondanivaló, hogy velem is bármikor előfordulhat az, ami a főhőssel. Ki kell jönni ebből.

 

Pozsgai Zsolt.

Mit sugall, hogy az előkészítésbe egy művelődési államtitkárt is bevontak?

– Fekete Péter látványtervezője volt a 2010-es bemutatónak, azóta figyelemmel kíséri az előadásokat, a felújításokat. Nem mint államtitkár, hanem mint művész vesz részt ebben a csapatban. Nyilván van abban része, hogy most a cirkuszban lesz látható az előadás. Egy kicsit félek tőle, mert úgy vélem, az eredeti munka nem illik ebbe az amúgy remek környezetbe. Még szerencse, hogy nem hívtak meg, azért oda megyek, és ha nincs jegy, haza sétálok. És elképzelem, mi történhetett.

Molnár Pál
 

gondola
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka
    A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
MTI Hírfelhasználó