KÁN Egyetemi Napok: „belakott" legyen az ország
Döntő jelentőségű a nemzet, a szuverenitás szempontjából, hogy Magyarország önellátó legyen élelmiszerből - mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken Kaposváron.
2021. október 1. 13:10

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán rendezett KÁN Egyetemi Napok megnyitóján a kaposvári Pannon Lovasakadémián 2021. október 1-jén. MTI/Czeglédi Zsolt

Döntő jelentőségű a nemzet, a szuverenitás szempontjából, hogy Magyarország önellátó legyen élelmiszerből - mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken Kaposváron.

Semjén Zsolt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) KÁN Egyetemi Napok elnevezésű agrárszemléjének megnyitóján úgy vélte: ez felel meg a magyar tradícióknak is. Magyarország agrárország, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar mindig meghatározó volt a magyar történelemben és ez a jövőben is így lesz.
   
Rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a vidékpolitika szempontjából is különösen fontos a kormány számára.
   
"Vannak ideológiák, amelyek szerint nincs szükség a vidékre, az emberek költözzenek be a városba, de mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk, azt, hogy az a normális, ha az ország egész területe belakott" - fogalmazott.
   
Úgy vélte, egy ország akkor lesz belakott, ha vidéken is van megélhetés, megfelelő infrastruktúra, minden, ami a minőségi élethez szükséges, ezért ez és nemcsak a mezőgazdaságnak a GDP-hez való hozzájárulása lebeg a kormány szeme előtt, amikor "soha nem látott mértékben támogatja az agráriumot".
   
"Akármit is csinálnak Brüsszelben", a polgári kormány olyan agárárpolitikát fog folytatni, amilyen a magyar vidéknek, a magyar gazdáknak, a magyar állattenyésztésnek jó, mert ez munkahelyeket, megélhetést jelent vidéken és hozzájárul ahhoz, hogy az ország egész területe belakott legyen - hangoztatta.
   
A megnyitón megjelent diákokhoz fordulva azt mondta, aki az agráriumot, az élelmiszeripart választja élethivatásként, az a legbiztosabb hivatást választja, mert "bármi történik, élelmiszerre mindig szükség lesz".
   
Semjén Zsolt az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításról azt mondta, hogy a Hungexpón pénteken több mint 25 ezren vannak; a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények látogatóinak összlétszáma meghaladja a 700 ezret. A vadhúst Semjén Zsolt a legegészségesebb tápláléknak nevezte. "A legegészségesebb biológiai értelemben is, mert antibiotikum- és kemikáliamentes, a legzsírszegényebb és leggazdagabb tápanyagokban" - közölte.
   
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta: a somogyi megyeszékhely a Dunántúl agrár- és élelmiszeripari központja szeretne lenni. Ezzel összefüggésben MATE kaposvári campusát ajánlotta a megnyitón megjelent középiskolás fiatalok figyelmébe.
   
Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy Somogyban az agrárium sokaknak jelent jövedelmet, így a megyében hatványozottabb az ágazat gazdaságban betöltött szerepe, teljesítménye.
   
Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt közölte: az állattenyésztés és az erre alapozott állatitermék-előállítás nélkül nincs és nem is lesz piacképes mezőgazdaság, erős nemzetgazdaság. Úgy vélte, ma a mezőgazdaság egyik legnagyobb kérdése, hogy az állattartás miként fog megfelelni a kihívásoknak, a gazdák mindennapjait megnehezítő szigorodó környezetvédelmi, állatjóléti, társadalmi, gazdasági elvárásoknak. Arra biztatta az ágazat szereplőit, éljenek az állattartó telepek megújítását célzó és más pályázati lehetőségekkel.
   
Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy az agrárium óriási fejlődési lehetőség előtt áll a kormányzat biztosította forrásoknak köszönhetően, fontos, hogy ezt a tenyésztők jól kihasználják.
   
Gyuricza Csaba, egyetemi tanár, a MATE rektora kitért arra, hogy a 14. alkalommal, több mint 70 kiállítóval megtartott, péntektől vasárnapig tartó KÁN kiemelt témája az utánpótlásnevelés, a generációváltás.
   
Örömének adott hangot, hogy már a megnyitóra több száz kis- és szakiskolás látogatott el, a rendezvény szakiskolai napjára pedig ezer fiatalt várnak.
   
"Bízom abban, hogy meg tudjuk szerettetni gyönyörű hivatásunkat, és a virtuális világból kilépve meglátják, miről szól a vidéki életforma, az agrár- és élelmiszergazdaság, az agrár felsőoktatás" - mondta.

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán rendezett KÁN Egyetemi Napok megnyitója a kaposvári Pannon Lovasakadémián.

 

Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő.

 

Lovasfogat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán.

 

 

Egy lovas a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán rendezett KÁN Egyetemi Napok megnyitóján.
 

MTI
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
  • Beleavatkoztak a csehországi választásokba
    Néhány nappal a cseh választások előtt a Babišra vonatkozó adatok kiszivárogtatása egy tudatosan időzített, célzott külső támadás volt.
MTI Hírfelhasználó