MSZP: eredményesen dolgozott a Medgyessy-bizottság - gondola kommentár az aranyat érő emberről
A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normába, elősegítette az ország alapvető pénzügyi érdekeinek érvényesítését, az azt veszélyeztető nemzetbiztonsági kockázatok bekövetkezésének megelőzését - többek között ezt tartalmazza az a jelentéstervezet, amelyet a Medgyessy-bizottság három szocialista résztvevője, Toller László, Vadai Ágnes és Wiener György készített.
2002. augusztus 12. 19:02
Kapcsolódó cikkeink
> Szobrot Medgyessynek!
Balogh László (MDF), a testület elnöke közölte: tanulmányozni fogja a szöveget.
A bizottságnak - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - augusztus 15-én kell befejeznie munkáját.

Az MSZP jelentéstervezete megállapítja: nem zárható ki, hogy az 1989-90-es években jegyzőkönyvvezetés nélkül történt iratmegsemmisítések és selejtezések során esetleg jogellenesen illetéktelen személyek birtokába kerültek szt-állományra vonatkozó egyes okmányok, dokumentumok.
"Valószínűsíthető, hogy a BM parancsnyilvántartó könyvében elhelyezett, aláírással ellátott fedőszámos okmányok másolatait hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet" - áll a szövegben.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a Magyar Nemzet június 19-i számában közzétett második dokumentum valódiságát alátámasztó adat nem keletkezett a vizsgálat során.
Egyértelműen megállapítható: nem keletkeztek arra utaló adatok, hogy a miniszterelnök, mint hivatásos állományú szigorúan titkos tiszt szakértői, szaktanácsadói, értékelő, elemző tevékenységen túl más kémelhárítási, vagy más állambiztonsági feladatokat is végzett volna, vagy hálózati személyek beszervezésében, annak előkészítésében, hálózati személyekkel való kapcsolattartásban közreműködött volna.

Különösen fontos volt Medgyessy Péter azon - 1978 és 1982 közötti - tevékenysége, amely az ország valutahelyzetével, valutatartalékaival, a túlzott mértékű hitelfelvételek kockázataival és az IMF-be való felvétel következményeivel kapcsolatos elemző, értékelő munka volt.

A jelentéstervezet arra is kitér, hogy a miniszterelnök titoktartási kötelezettségére tekintettel nem beszélt konkrétan korábbi titkosszolgálati tevékenységéről, ám egy lapinterjúban, valamint az MSZP elnöksége és választmánya előtt 2002. májusában utalt titkosszolgálati múltjára.
"A vizsgálóbizottság rendelkezésére álló adatok szerint a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára vonatkozó dokumentumok nyilvánosságra hozását követően nem jelentkeztek a Magyar Köztársaság nemzetközi tekintélyét hátrányosan befolyásoló következmények" - szerepel az anyagban.

Az MSZP képviselőinek megállapítása szerint a vizsgálóbizottság eredményes munkát végzett, "a keletkezett dokumentumok és a meghallgatások révén teljes körűen feltárásra tisztázásra kerültek a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban az országgyűlési határozatban megjelölt kérdések".

A szocialisták szerint ennek megfelelően nem szükséges további kormányzati, parlamenti, illetve más intézkedés kezdeményezése.

***
Senki semmire nem emlékszik. Illetve, aki mégis emlékszik valamire, az nem lehet más csak a hősi múlt.

- Amíg a Pénzügyminisztériumban dolgoztam, nem is tudtam arról, hogy ott szt-tisztek egyáltalán voltak - mondta Békesi László ex-pénzügyminiszter.

- Jó munkát végeztek azok, akik beszervezték Medgyessy Pétert. Olyan helyen dolgozott, olyan feladatot vállalt el, ami akkori szemmel nézve is aranyat ért - hangsúlyozta Nikolits István ex-titokminiszter.

- A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normába, elősegítette az ország alapvető pénzügyi érdekeinek érvényesítését, az azt veszélyeztető nemzetbiztonsági kockázatok bekövetkezésének megelőzését - tartalmazza szocialisták jelentéstervezete.

Ki hitte volna, hogy ily nagyszerű ember volt Medgyessy Péter! Nem volt könnyű eddig titokban tartani! Már csak azért sem, mert "aranyat ért!" Csoda hogy lába nem kelt!

Amúgy nem csalódtunk. Megismételve, korábbi várakozásunkat (linkelve) mondjuk: SZOBROT MEDGYESSYNEK! - Csak el ne lopják!

(gondola)

Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó