MSZP: eredményesen dolgozott a Medgyessy-bizottság - gondola kommentár az aranyat érő emberről
A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normába, elősegítette az ország alapvető pénzügyi érdekeinek érvényesítését, az azt veszélyeztető nemzetbiztonsági kockázatok bekövetkezésének megelőzését - többek között ezt tartalmazza az a jelentéstervezet, amelyet a Medgyessy-bizottság három szocialista résztvevője, Toller László, Vadai Ágnes és Wiener György készített.
2002. augusztus 12. 19:02
Kapcsolódó cikkeink
> Szobrot Medgyessynek!
Balogh László (MDF), a testület elnöke közölte: tanulmányozni fogja a szöveget.
A bizottságnak - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - augusztus 15-én kell befejeznie munkáját.

Az MSZP jelentéstervezete megállapítja: nem zárható ki, hogy az 1989-90-es években jegyzőkönyvvezetés nélkül történt iratmegsemmisítések és selejtezések során esetleg jogellenesen illetéktelen személyek birtokába kerültek szt-állományra vonatkozó egyes okmányok, dokumentumok.
"Valószínűsíthető, hogy a BM parancsnyilvántartó könyvében elhelyezett, aláírással ellátott fedőszámos okmányok másolatait hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet" - áll a szövegben.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a Magyar Nemzet június 19-i számában közzétett második dokumentum valódiságát alátámasztó adat nem keletkezett a vizsgálat során.
Egyértelműen megállapítható: nem keletkeztek arra utaló adatok, hogy a miniszterelnök, mint hivatásos állományú szigorúan titkos tiszt szakértői, szaktanácsadói, értékelő, elemző tevékenységen túl más kémelhárítási, vagy más állambiztonsági feladatokat is végzett volna, vagy hálózati személyek beszervezésében, annak előkészítésében, hálózati személyekkel való kapcsolattartásban közreműködött volna.

Különösen fontos volt Medgyessy Péter azon - 1978 és 1982 közötti - tevékenysége, amely az ország valutahelyzetével, valutatartalékaival, a túlzott mértékű hitelfelvételek kockázataival és az IMF-be való felvétel következményeivel kapcsolatos elemző, értékelő munka volt.

A jelentéstervezet arra is kitér, hogy a miniszterelnök titoktartási kötelezettségére tekintettel nem beszélt konkrétan korábbi titkosszolgálati tevékenységéről, ám egy lapinterjúban, valamint az MSZP elnöksége és választmánya előtt 2002. májusában utalt titkosszolgálati múltjára.
"A vizsgálóbizottság rendelkezésére álló adatok szerint a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára vonatkozó dokumentumok nyilvánosságra hozását követően nem jelentkeztek a Magyar Köztársaság nemzetközi tekintélyét hátrányosan befolyásoló következmények" - szerepel az anyagban.

Az MSZP képviselőinek megállapítása szerint a vizsgálóbizottság eredményes munkát végzett, "a keletkezett dokumentumok és a meghallgatások révén teljes körűen feltárásra tisztázásra kerültek a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban az országgyűlési határozatban megjelölt kérdések".

A szocialisták szerint ennek megfelelően nem szükséges további kormányzati, parlamenti, illetve más intézkedés kezdeményezése.

***
Senki semmire nem emlékszik. Illetve, aki mégis emlékszik valamire, az nem lehet más csak a hősi múlt.

- Amíg a Pénzügyminisztériumban dolgoztam, nem is tudtam arról, hogy ott szt-tisztek egyáltalán voltak - mondta Békesi László ex-pénzügyminiszter.

- Jó munkát végeztek azok, akik beszervezték Medgyessy Pétert. Olyan helyen dolgozott, olyan feladatot vállalt el, ami akkori szemmel nézve is aranyat ért - hangsúlyozta Nikolits István ex-titokminiszter.

- A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normába, elősegítette az ország alapvető pénzügyi érdekeinek érvényesítését, az azt veszélyeztető nemzetbiztonsági kockázatok bekövetkezésének megelőzését - tartalmazza szocialisták jelentéstervezete.

Ki hitte volna, hogy ily nagyszerű ember volt Medgyessy Péter! Nem volt könnyű eddig titokban tartani! Már csak azért sem, mert "aranyat ért!" Csoda hogy lába nem kelt!

Amúgy nem csalódtunk. Megismételve, korábbi várakozásunkat (linkelve) mondjuk: SZOBROT MEDGYESSYNEK! - Csak el ne lopják!

(gondola)

Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
 • A Velencei Bizottság szerint is szembemegy a nemzetközi joggal az ukrán nyelvtörvény
  A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
MTI Hírfelhasználó