Az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozója
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovéniai Brdóban este részt vesz az Európai Uniós állam- és kormányfői számára szervezett kötetlen munkavacsorán, majd másnap az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2021. október 5. 18:05

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh kormányfő kezet fog a ljubljanai magyar nagykövetségen 2021. október 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovéniai Brdóban este részt vesz az Európai Uniós állam- és kormányfői számára szervezett kötetlen munkavacsorán, majd másnap az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: az Európai Tanács informális munkavacsorája előtt sor kerül a visegrádi országok miniszterelnökeinek szokásos egyeztetésére a magyar V4-elnökség szervezésében.
   
Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pénteken közzétett, az EU tagországok állam- és kormányfőinek elküldött meghívólevelében azt írta: Brdóban fontos stratégiai megbeszélést folytatnak majd az EU nemzetközi színtéren betöltött szerepéről, a közelmúltbeli afganisztáni fejlemények, az AUKUS biztonsági partnerség és a Kínával fenntartott kapcsolatok alakulásának összefüggésében.
   
Mint írta, az EU külpolitikájának kulcsfontosságú eleme a stratégiai partnerekkel, köztük a transzatlanti szövetségesekkel és a feltörekvő hatalmakkal fenntartott kapcsolatok.

Orbán Viktor magyar (j) és Eduard Heger szlovák kormányfő kezet fog a ljubljanai magyar nagykövetségen 2021. október 5-én.
   
Arra is kitért, hogy az EU-Nyugat-Balkán-csúcs megfelelő alkalom lesz arra, hogy a tagállami vezetők megvitassák a régióval kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat, tekintettel a térség stratégiai jelentőségére. Ugyancsak fontos megvitatni, hogyan biztosítható a régió stabilitása, hogyan erősíthető meg a regionális együttműködés, és hogyan oldhatók meg a regionális konfliktusok - tette hozzá az ET elnöke.

Orbán Viktor magyar (szemben, k), Andrej Babis cseh (b), Mateusz Morawiecki lengyel (b2) és Eduard Heger szlovák kormányfő (j2, takarásban) az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó előtt tartott V4-egyeztetésen a ljubljanai magyar nagykövetségen 2021. október 5-én. 
 

MTI
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
  • Beleavatkoztak a csehországi választásokba
    Néhány nappal a cseh választások előtt a Babišra vonatkozó adatok kiszivárogtatása egy tudatosan időzített, célzott külső támadás volt.
MTI Hírfelhasználó