Az EU külpolitikai arculatát rajzolják át a tagországok vezetői
Az Európai Unió külpolitikai arculatának megerősítéséről is tárgyalnak kedd este kezdődött szlovéniai munkavacsorájukon az európai uniós tagországok állam- és kormányfői - derül ki a megbeszélés előtti nyilatkozatokból.
2021. október 5. 22:16

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott családi fotón az Európai Uniós állam- és kormányfői az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó előestéjén a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 5-én. Az első sorban Orbán Viktor magyar kormányfő (b2), mellette Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Európai Unió külpolitikai arculatának megerősítéséről is tárgyalnak kedd este kezdődött szlovéniai munkavacsorájukon az európai uniós tagországok állam- és kormányfői - derül ki a megbeszélés előtti nyilatkozatokból.

A tagországok vezetői a szerdai EU-Nyugat-Balkán csúcsértekezlet előtt uniós körben találkoztak a Ljubljanához közeli Brdóban, hogy megvitassák a legutóbbi nemzetközi politikai fejleményeket egyebek között az afganisztáni kivonulás és az amerikai-ausztrál-brit biztonsági megállapodás nyomán.
   
Charles Michel, a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke már a találkozó előtti meghívólevelében utalt arra, hogy az uniós külpolitikában kulcsszerepet kell játszaniuk a stratégiai partnerekkel - köztük a transzatlanti partnerekkel - ápolt kapcsolatoknak, de a közelmúltbeli fejlemények fényében át kell gondolni, hogy miként tudják az uniós célokat a legeredményesebben elérni.
   
Brdóban Michel megerősítette, hogy meglátása szerint tárgyalniuk kell arról, hogyan erősíthető ilyen körülmények között az unió önálló fellépése. "Erős szövetséget erős szövetségesek építenek" - fogalmazott a tanács elnöke. Hozzátette, hogy az unió erejének fontos összetevője az egységes fellépés.

Hangoztatta azt is, hogy az unió továbbra is a többoldalú megközelítésben érdekelt, olyan nemzetközi politikában, amelyben "erős partnerek és erősszövetségesek között vesz részt".

Emmanuel Macron francia államfő a találkozóra érkezve amellett érvelt, hogy az EU-nak az Egyesült Államoktól függetlenül is képesnek kell lennie nemzetközi fellépésre.
   
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője - aki szintén jelen van a munkavacsorán - az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden azt mondta, az Egyesült Államok kétségkívül az EU legfontosabb stratégiai partnerei közé tartozik, ez a kapcsolat létfontosságú és pótolhatatlan, azonban szilárdabb alapokra kell helyezni. Véleménye szerint a múlt hónapban kötött amerikai-brit-ausztrál biztonsági partnerségi egyezmény egyben arra is rámutatott, hogy az amerikai társadalom változik, és ez kihat az EU-ra is.
   
Az EU-tagországok vezetői szerdán a nyugat-balkáni térséget alkotó országokból érkezett partnereikkel találkoznak. Az egyeztetésen az előzetes jelzések szerint megerősítik az unió bővítés iránti elkötelezettségét, azonban kérdés, hogy meglesz-e a konszenzus a konkrét előrelépéshez. Ilyen találkozót személyes jelenléttel utoljára a koronavírus-járvány előtt tartottak csúcsszinten.

MTI
Címkék:
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
  • Beleavatkoztak a csehországi választásokba
    Néhány nappal a cseh választások előtt a Babišra vonatkozó adatok kiszivárogtatása egy tudatosan időzített, célzott külső támadás volt.
MTI Hírfelhasználó