Vadászati expó – iparművészeti tárgyakon a hagyomány
A vadászat hagyományaival ismerteti meg a közönséget az Iparművészeti Múzeum (IMM) kerámia- és üveggyűjteményének darabjain keresztül a Terítéken című új kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva.
2021. október 7. 20:21

Porcelán vadkan kutyákkal az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramjaként megrendezett herendiporcelán-kiállításon a Mezőgazdasági Múzeumban. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tárlata a múzeum Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállításán nyílt meg. MTI/Mohai Balázs

A vadászat hagyományaival ismerteti meg a közönséget az Iparművészeti Múzeum (IMM) kerámia- és üveggyűjteményének darabjain keresztül a Terítéken című új kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből való dísz- és használati tárgyakon a természet, az élővilág és az ezzel összhangban lévő ősi tevékenység, a vadászat több évszázadon átívelő lenyomata köszön vissza - hangsúlyozta Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.
   
Kiemelte, hogy az ilyen tárlatok alkalmával a gyűjteményből a jól ismert "sztártárgyakon" túl különlegességek is előkerülnek, a mostani kiállításon látható műtárgyak közül több is komoly restaurálási munka után kerül a közönség elé.
   
Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításból egyebek mellett kiderül az is: a vadászat mint a szabadidő eltöltésének sajátos formája nemcsak az előkelőkre volt jellemző, hanem a nagy- és középpolgárság is előszeretettel űzte ezt a tevékenységet, erről tanúskodnak a Zsolnay-tárgyak a kiállításban.
   
A vadászattal nagyon szoros kapcsolatban álló reprezentatív műtárgyakat láthat a közönség, de néhány tárgyon keresztül a kiállítás bemutatja az európai kerámiaművészet legfontosabb műhelyeit és alkotóit is - hangsúlyozta Radványi Diána, a kiállítás kurátora.
Felhívta a figyelmet egyebek mellett a legkorábbi darabra, egy 17. századból való nagyméretű fajansztálra, amely a vadászat istennője, Diana és Akteon történetét sűríti bele egyetlen képbe.

 

Érdeklődő az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőprogramjaként megrendezett herendiporcelán-kiállításon a Mezőgazdasági Múzeumban.

Látható a kiállításon egy a tatai fajanszmanufaktúrában készült tálca, VI. Károly császár vadászétkészletének egyik levesestálja, valamint az iglói keménycserépgyárból származó levesestál is, de bemutatják az IMM-gyűjtemény csúcsdarabjainak számító két szelencét is, amelyek a meisseni porcelángyárban készültek.

Mint Cselovszki Zoltán a megnyitón elmondta, a december 31-ig nyitva tartó tárlatot múzeumpedagógiai programok is kísérik.
  

MTI
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka
    A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
MTI Hírfelhasználó