Liszt Ünnep – kultúránk markáns része a zene
A magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, ősi, sok gyökérből táplálkozik - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitóján pénteken Budapesten.
Utoljára frissítve: 2021. október 9. 10:27
2021. október 8. 21:20

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Főőrség épületében 2021. október 8-án. MTI/Illyés Tibor

A magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, ősi, sok gyökérből táplálkozik - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál megnyitóján pénteken Budapesten.

Az ember, amióta megteremtetett, megpróbálja az érzéseit, gondolatait színekbe komponálni, ércbe önteni, kőbe vésni, leírni, elmondani. Amit pedig nem lehet leírni és elmondani, az a zene - mondta a miniszter. Hozzátette: a magyarság kultúrájának rendkívül markáns része a zene, talán ez teszi rendkívül egyedivé, az egyetemes zenekultúra értékes részévé. Legnagyobb zeneszerzőink is ebből a zenéből táplálkoztak, Liszt Ferenc esetében a hit és a psziché katartikus kiáradása emelkedett éteri színvonalúvá.
   
Emlékeztetett arra, hogy a nyitóesten a Koronázási mise is hallható, amelynek a jelentősége, hogy Liszt a magyar vágyakat foglalta benne össze. Liszt zenéjében felismerjük saját magunkat, gondolatainkat, s nemzetközi hírű zeneszerzőink közül talán ezért ő az egyik legkedvesebb a magyarok számára - fűzte hozzá.
   
Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója rámutatott arra: ez a fesztivál arra hivatott, hogy összekapcsolja a múltunkat, az örökségünket a jövőnkkel. Olyan korban élünk, amelyben a lebontott értékeinket újraépíthetjük és újraértelmezhetjük, s Liszt olyan személyisége a magyar kultúrának, ami ebben az újjáépítésben segít minket. Olyan pontja a magyar kultúrának, amelyhez lehet igazodni, inspirációt nyújt, akire lehet hagyatkozni.
   
A vezérigazgató hozzátette: az összművészeti fesztivál célja, hogy Lisztet idehozza a mába közénk, s az örökségét tovább tudjuk adni a következő nemzedékeknek. Liszt olyan "művészeti DNS-t" hagyott ránk a zenéjében, amely a Zeneakadémia tanítványai révén a mai korig itt van velünk.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és felesége, Lévai Anikó, valamint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (középen, j-b) az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitókoncertjén a Mátyás-templomban 2021. október 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
   
Kitért arra is, hogy Magyarország a visegrádi négyek soros elnöke, amely kulturális szinten is fontos küldetést jelent, hiszen arról is szól, hogy mi itt Közép-Európában különleges közösséget alkotunk, történelmünk, kultúránk, jövőnk és jelenünk is összekapcsolódik, s Liszt ebben is útmutatást ad.
   
Pénteken Liszt, Allegri és Mozart műveivel kezdődött az idén 210 éve született zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a budapesti Mátyás-templomban. A nyitó koncerten részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.
   
A fesztiválon október 24-ig egyebek mellett koncertek, irodalmi és képzőművészeti programok, opera- és táncelőadások várják az érdeklődőket. A sokszínűség jegyében a Liszt Ünnep szélesre tárja kapuit a képzőművészet, az irodalom és a film műfaja előtt is. Megvalósul a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, az Art Market Budapest, a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, a Budapest Showcase Hub és a PONT Fesztivál.
   
Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

MTI
MTI Hírfelhasználó