Ejnye Rutte, ejnye
2021. október 15. 23:02

Rutte is megkapta

MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Kemény jogállamisági kritikát fogalmazott meg az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság Mark Rutte holland miniszterelnök kormányával szemben. Nocsak! (Ez ugyanaz a Mark Rutte, aki jogállami ügyekben a leghangosabb kritikus – ha Magyarországról van szó.) Az év elején derült ki, hogy Rutte kabinetje 2013 és 2019 között huszonhatezer holland szülőtől vonta meg – tévesen – a gyermekgondozási támogatást, sokukat teljesen ellehetetlenítve. A bizottság felrótta azt is, hogy a botrány során a kormánnyal kritikus képviselőket simán elhallgattatták. Magát a holland alkotmányt is bírálta a jelentés, mondván, ellehetetleníti a normakontrollt, a jogelemek bírói felülvizsgálatát. (Itt jegyzem meg, korábban a hágai kormány járványügyi intézkedései is ellenérzést váltottak ki. A holland nagyvárosokban napokig tartottak az erőszakos megmozdulások a bevezetett kijárási tilalom miatt. A tüntetésekről Rutte nemes egyszerűséggel kijelentette: az utcára vonulók bűnözőkként viselkedtek.)

Számunkra az egész azért igazán érdekes, merthogy pár hónapja Mark Rutte (akinek pártalapítványa 2019-ben több millió forinttal támogatta a Momentum kampányát) – a jogállamiság hiányára hivatkozva – pénzbüntetéssel fenyegette meg Magyarországot, sőt egy hazánk nélküli új Európai Unió ötletét is fölvetette. „Ha Magyarország kormánya kitart a pedofiltörvény mellett, akkor nincs keresnivalója az unióban. Térdre kell kényszerítenünk őket!” – javasolta a haragvó hollandus. Alighanem mély benyomással volt rá a kiváló honfitársnő, Judith Sargentini emlékezetes jelentése.

Pilhál György: Rutte is megkapta

MNO
Címkék:
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó