Visszavont följelentés
2002. augusztus 13. 03:43
Fülkéből telefonált, amikor észrevette, hogy hatan körbeállják az üvegkalitkát. Rémület fogta el, remegő kézzel nyitotta ki az ajtót. A kintiek kirángatták, és bicskát nyomtak a hasához. Szidalmazták, miközben a zsebeit kiforgatták, Pénztárcáját elvették - csak 600 forint volt benne szerencsére -, majd némi fenyegetés után félrelökték.

Ezzel megúszta.

A mátraalji városban nem megy ritkaságszámba az ilyesfajta jelenet. A köznapi - fényes nappal végrehajtott - rablás áldozatának, a 17 éves fiatalembernek szülei följelentést tettek a rendőrségen, annak rendje és módja szerint.

De a beadványt néhány nap múlva visszavonták...

És erre jó okuk volt.

Életben akarnak maradni, különösebb rettegés nélkül.

Van az így. Az egyik médiasztár „nem bűnöző” ellen is sorban ejteni kellett a vádakat. Tudniillik a tanúk meggondolták magukat, letagadták, hogy megverték őket, sőt volt aki elő sem bújt a bíróság hívó szavára.

Életüket az állam nem garantálja, adójukért a hatóság a közbiztonság minimumát sem tudja szavatolni. Ezért napi megalkuvások kellenek nekik a túléléshez, a mérsékeltebb terrorban való, még úgy-ahogy elviselhető sorshoz.

A közbiztonság egyik fokmérője lenne a visszavont följelentések száma. Ám az Országos Kriminológiai Intézett ezzel az adattal nem foglalkozik. „Ezt a BM-től kell megkérdeznie” - ajánlják. A Belügyminisztériumban már kellően határozottak: ők egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a mutatóval. „Az ORFK-nál talán tudják” - véli a tárca illetékese. Az Országos Rendőr-főkapitányságnál a kérdést is alig értik: a helyi kapitányságok nem veszik komolyan az ilyesmit, s nem is jelentik...

Pedig a visszavont följelentések száma meglehetősen súlyos tényezőről üzen. Arról, hogy az akár "csak bandaszinten" szervezett, de igenis, szervezett bűnözés képes megfélemlíteni a törvénytisztelő többséget egy-egy településen.

Mindez az elemi törvényességet sérti, és súlyos diszkriminációkhoz – néha etnikai diszkriminációkhoz - vezet.

Nézzük csak az alaptörvényt. Az 54. § (1) bekezdése kimondja: A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez... A (2) bekezdés leszögezi: Senkit nem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak... alávetni... Az 55. § (1) bekezdése pedig egyértelművé teszi: A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra...

Világos beszéd.

De vajon miért nem tudják e jogok érvényesülését garantálni a hatóságok nem hogy egy tanyán éjszaka, hanem egy közepes város főterén, világos nappal sem? Mi béníthatja le ennyire a rendőröket. És ha már efféle attrocitások fordulnak elő, miért nem foglalkoznak ezzel a kereskedelmi televíziók - miközben a nyomor más megvilágításban sűrűn képernyőt kap náluk? S vajon az alkotmányos jogok ilyen mértékű csorbulása miatt miért nem emelik föl szavukat azok a jól táplált alkotmányjogászok, akik egyébként jelentéktelen dolgok kiforgatásáért lelkesen törik magukat?

Mi lehet a kettős mérce alkalmazásának az oka és a célja?

Mit akarnak ezzel valójában elérni? Hová fajulhatnak e szellemi visszaélések?

Nem tudjuk.

Ezt csak sejthetjük.

És e téma alighanem az egyike azoknak a kényes kérdéseknek, amelyekről az egyes szakkonferenciáknak a szünetében eshet szó csupán. Ott, ahol azok az előadók is világosan beszélnek, akik negyedórával korábban a pulpituson még homlokráncolva mondtak megválaszolhatatlannak egy-egy kérdést. Pedig jól tudják a válaszokat...

A folyamatok szerint a terror - sajnos - fokozódik. A megfélemlítettek menekülni próbálnak, más városrészbe, más városba. A politikusok a toleranciáról beszélnek, a rendőrség a készenléti - tehát a tüntetések oszlatására bevethető - osztag erősítéséhez kér pénzt, közvetve éppen azoktól az adófizetőktől, akik a köznapi terrort elszenvedik.

A politika tehát behunyja szemét. A rendőrség mással foglalkozik. Az állampolgár pedig visszavonja a följelentést.

S ha visszavonta, akkor olyan, mint ha nem is lenne. Nem is lett volna.

Ezért nem is kell vele foglalkozni.

megmondó
Az őáltaluk Európába csábított migránsokkal legyenek boldogok saját határaikon belül.
 • Néhány szó Lovas Istvánnak
  Mindig ugyanaz volt és maradt, kőkeményen nemzeti és kőkeményen radikális. Átlátta a brüsszeli politikát, átlátta az amerikai politikát, mindent átlátott.
 • Az ügynökhálózat mérgezi a civil világot
  Most nincs diktatúra, így a társadalom védtelen a külföldről felbérelt ügynökök ellen. Az ügynökök ügyködhetnek. Zavartalanul, jó pénzért.
 • Szeszélyes évszakok
  Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
 • Tévedésből adták Merkel kezébe a szöveget
  A kancellár azonban felolvasás közben sem vette észre, ez nem az ő szövege, ez valami tudományos civil találkozó előszavának készült.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI