Oltás nélkül a delta mutáns ellen kevés az esély - íme a részletek!
Tizenegyszer nagyobb az esélye annak, hogy aki oltatlanul kapja el a koronavírust, az belehal a betegségbe, mint ha valaki immunizálva fertőződik meg azzal, írja az ABC News. Ennek értelmében az oltás még mindig nagyon nagy mértékben csökkenti a megfertőződés és a súlyos megbetegedés rizikóját.
2021. október 18. 12:56

A CDC weboldalán közölt adatok alapján augusztus 29-én 100 ezer emberre 0,74 koronavírusos halálozás jutott az oltottak esetében, míg oltatlanok körében 9,14. Megbetegedések terén is jelentős a különbség: 113,66 friss eset jut 100 ezer oltottra, míg ugyanennyi oltatlanra 665,74, ez a különbség tehát hatszoros.

A betegség halálozási aránya minden korcsoportban magasabb volt a be nem oltott népesség körében. A 80 éves és idősebb amerikaiaknál volt a legmagasabb az egy főre jutó halálozási arány a teljesen beoltottak között, bár a halálozási kockázatuk körülbelül 5,7-szer alacsonyabb volt, mint az ugyanabban a korcsoportban lévő be nem oltott társaiké.

A CDC megjegyzi, hogy a védőoltás csökkenti a megfertőződés kockázatát és segít megvédeni mindenkit a súlyos betegségtől akkor is, ha mégis elkapná a kórokozót.

A CDC folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak: az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a megbetegedés kockázatát, különösen a súlyos esetekét kockázatát azok körében, akiket teljes mértékben beoltottak.

Mivel a vakcinák nem képesek 100 százalékos hatékonysággal megelőzni a fertőzést, a teljesen beoltott emberek egy része elkaphatja a koronavírust. Ezeket az eseteket áttöréses eseteknek is nevezik.

A magyar hivatalos tájékoztatásban továbbra is az szerepel, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Infostart
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
  • Hazánk megvédi a gyerekeket a genderterrortól
    Szánthó Miklós: Nyíltsisakos támadójátékkal: kíméletlenül le kell rántani a leplet a csirkefogó-vigyorú jóemberkedésről. A liberális felfogás már jó ideje elszakadt az egyén valódi tiszteletétől, mely a jogok és kötelességek egyensúlyát jelenti. Az egyedüli cél ma az, hogy bármilyen emberi vágyat, késztetést emberi joggá transzformáljanak, függetlenül annak erkölcsi tartalmától és közösségre – ideértve a gyermekeket is természetesen – gyakorolt hatásától.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
MTI Hírfelhasználó