Trump alternatív közösségi oldallal próbálkozik
John Matze, a Parler vezérigazgatója így kommentálta az eseményeket: Igen, elsők voltunk, ameddig a Twitter dühöngő fake news csürhéje és az igazságos versenyt ellenző barátaik el nem lehetetlenítettek. Azóta a Parler újra elérhető az Apple alkalmazásboltjában.
2021. október 22. 11:16

A volt elnök és a leendő közösségi portál – world-wire.com

Donald Trump saját közösségi platformot hoz létre Truth Social néven. A tervezett indulást 2022 elejére tűzték ki, a volt elnök a Twitter és Facebook elnyomására válaszul kezd bele az új tervbe.

– Izgatott vagyok, hogy minél előbb megosszam veletek az első igazságomat a Truth Social platformon – mondta a volt republikánus elnök, akinek korábban felhasználófiókját a Facebook és a Twitter is befagyasztotta a január 6-i capitoliumi eseményeket követően. A technológiai óriások Trump elnökségének második felében egyre többször jelölték bejegyzéseit nem megbízhatónak, vagy törölték azokat. A Capitolium előtti zavargások során – amelynek következtében öt ember vesztette életét – Trump három posztját is törölték, amelyek azon felül, hogy választási csalást emlegettek – az elveszített novemberi elnökválasztással kapcsolatban –, felszólították híveit, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és menjenek haza.

Nem ez az első próbálkozás egy, a Facebookkal vagy Twitterrel szembeni alternatív közösségi hálózat létrehozására.

2018-ban indult útnak a Parler nevű platform, amely leginkább konzervatív jobboldali gondolkodású emberek számára nyújtott lehetőséget nézeteik megosztására. A kezdeményezés mögé olyan ismert jobboldali hírességek és politikusok is beálltak, mint Ivanka Trump, a volt elnök lánya, Pete Ricketts, Nebraska állam kormányzója vagy éppen Ted Cruz republikánus szenátor. A Trump-támogatók kedvelt „találkozóhelye” lett a platform, azonban a tartalomszűrés hiányának következtében megjelentek a különböző szélsőséges beállítottságú felhasználók is.

A Parler népszerűségének csúcsát a 2020-as elnökválasztások fináléjában, valamint ezután érte el. Ekkorra már több mint tízmillió felhasználója volt az oldalnak, valamint a Twitteren és a Facebookon is egyre több figyelmet kapott.

Mielőtt a január 6-i események miatt a Parlert is leszedték a különböző alkalmazásboltok kínálatából, első helyen szerepelt az Apple Store legnépszerűbb alkalmazásainak listáján. John Matze, a Parler vezérigazgatója akkor így kommentálta az eseményeket: Igen, elsők voltunk, ameddig a Twitter dühöngő fake news csürhéje és az igazságos versenyt ellenző barátaik el nem lehetetlenítettek.

Azóta a Parler újra elérhető az Apple alkalmazásboltjában, ezt azonban az alapelv feladásával tették lehetővé: a platform tartalmát felügyelik, az erőszakos és erőszakra buzdító tartalmakat kiszűri az átalakított algoritmus.

Trump új közösségi hálózata abból a szempontból eltér az eddigiektől, hogy egy volt elnök hozza létre azt. Ez onnan nézve is egyedülálló, hogy az üzletemberből politikussá avanzsált Trump még mindig hatalmas befolyással és népszerűséggel bír a Republikánus Párton belül és a szavazók körében is.

A CNN szeptemberi kutatása szerint a hívek 63 százaléka szerint továbbra is Trump a legalkalmasabb a párt vezetésére.

Abban már jobban megoszlanak a vélemények, hogy a volt elnöknek kellene-e megmérkőznie 2024-ben a Fehér Ház Ovális Irodájának székéért, azonban a támogatottságának mértéke tagadhatatlan. Mindeközben Joe Biden népszerűsége folyamatosan csökken, és még saját pártján belül sem találnak támogatásra az elnök javaslatai, nem beszélve arról, hogy az afganisztáni elkapkodott kivonulás miatt nemzetbiztonsági szakértőktől is rengeteg kritikát kapott.

A Truth Social a Trump Media & Technology Group és a Digital World Acquisition Corporation vállalatok közös projektjeként indul majd el, előreláthatólag 2022 első negyedévében. A platform béta verziója már novemberben elérhető lesz az Apple alkalmazásboltjában, meghívott tesztelők számára. Trump bizakodó a kezdeményezéssel kapcsolatban.

– Azért hoztam létre a Truth Social oldalt, hogy szembeszálljak a technológiai óriáscégek elnyomásával – mondta a platform indulását bejelentő nyilatkozatban. Hozzátette: – Mindenki azt kérdezi tőlem, miért nem száll szembe valaki ezekkel a technológiai vállalatokkal? Nos, mi nemsokára szembe fogunk szállni! 

magyarnemzet.hu
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó