Milliárdoknak nincs hozzáférésük jó vízhez
Áder János köztársasági elnök a rendezvényen hangsúlyozta: jó minőségű adatok nélkül a klíma- és vízügyi szakpolitika pusztán üres szavakból állhat. Az államfő szerint a hatékony fellépéshez tudás kell, a tudás információt igényel, az információhoz pedig adatok szükségesek. Mindezek nélkül egyre nehezebb lesz annak a kérdésnek a megválaszolása is, hogy mikor, mennyi és milyen minőségű víz hozzáférhető a világban.
2021. november 2. 20:20

Mari Pangestu, a Világbank ügyvezető igazgatója és Áder János köztársasági elnök az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 2-án. MTI/Illyés Tibor

Több milliárd ember nem fér hozzá folyamatosan megfelelő minőségű vízhez, és a következő három évtizedben számuk várhatóan további milliárdokkal nő - hangsúlyozták kedden, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) a Meteorológiai Világszervezet (WMO) víz- és klímaügyi koalíciójának vezetői, köztük Áder János köztársasági elnök.

A testület, amelynek tájékoztatója és felhívásának kiadása a COP26 egyik fő keddi programpontja volt, megállapította, hogy a klímaváltozás csak súlyosbítja a vízhiányt és az ehhez kötődő kockázatokat, mivel az emelkedő hőmérséklet felforgatja a globális csapadékeloszlási folyamatokat és a teljes vízkörforgást.
   
Az ülésen elhangzott, hogy jelenleg 3,6 milliárd ember nem fér hozzá megfelelő ivóvízforrásokhoz évente legalább egy hónapon át, és 2050-re számuk várhatóan meghaladja az 5 milliárdot.
   
A testület tájékoztatója szerint a Föld vízkészletének alig 0,5 százaléka hozzáférhető és felhasználható édesvíz, de az elmúlt húsz évben a szárazföldön található felszíni és felszín alatti vízkészlet szintje évente átlagosan egy centiméterrel zsugorodik.
   
A felhívás szerint ennek óriási jelentősége van a jövőbeni vízellátási biztonság szempontjából, tekintettel a népesség létszámának növekedésére és a környezet ezzel egyidejű leépülésére.
   
A víz- és klímaügyi koalíció vezetői éppen ezért a COP26-konferencia keddi ülésszakán sürgős és egyhangú felhívást tettek közzé annak érdekében, hogy a jelenlegi széttöredezett és válsághelyzetekre reagáló megközelítést integrált víz- és klímavédelmi cselekvési program váltsa fel.
   
Glasgow-i ülésükön a testület tagjai hangsúlyozták: az integrált víz- és klímaügyi fellépés alapja az adat- és az információcsere bővítése.
   
Áder János köztársasági elnök a rendezvényen hangsúlyozta: jó minőségű adatok nélkül a klíma- és vízügyi szakpolitika pusztán üres szavakból állhat.
   
Az államfő szerint a hatékony fellépéshez tudás kell, a tudás információt igényel, az információhoz pedig adatok szükségesek.
   
Mindezek nélkül egyre nehezebb lesz annak a kérdésnek a megválaszolása is, hogy mikor, mennyi és milyen minőségű víz hozzáférhető a világban.
   
Áder János már előző nap, a glasgow-i ENSZ-klímacsúcs nyitónapján tartott felszólalásában is azt hangsúlyozta, hogy a COP26-értekezletnek nemcsak az ambíciók emeléséről, de a hitelesség visszaszerzéséről, a cselekvésről és a mielőbbi látható eredményekről is szólnia kell.
Emomali Rahmon tádzsik elnök a WMO víz- és klímaügyi koalíciójának keddi tájékoztatóján elmondta: Tádzsikisztán 14 ezer gleccseréből több mint ezer mára teljesen elolvadt. Hozzátette: a tádzsikisztáni gleccserek biztosítják az egész közép-ázsiai térség vízforrásainak több mint 60 százalékát, ám e gleccserek tömege az elmúlt néhány évtizedben csaknem harmadával csökkent.
  

MTI
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó