Várjuk a kerítéspénzt!
Kiszelly Zoltán: Lassan kerítés szépségversenyt lehet hirdetni. Ausztriában volt a „kapu oldalszárnyakkal”, amit a hadsereg is őriz. A Csalagút Calais-i bejáratánál egy “balesetvédelmi fal” akadályozza meg, hogy migránsok a síneken gyalogoljanak át Angliába. Az észak-afrikai Ceuta város körül hatméteres falat emeltek.
2021. november 9. 12:52

Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon.

Brüsszel továbbra sem akar érdemben hozzájárulni a déli magyar határon épített kerítés költségeihez. A már jól ismert kettős mércét jelzi, hogy miközben a magyar jogi és fizikai határzárat rendre támadják, a litván és lengyel határkerítés építését támogatják. Egyelőre csak a szavak szintjén.

Lassan kerítés szépségversenyt lehet hirdetni. Ausztriában volt a „kapu oldalszárnyakkal”, amit a hadsereg is őriz. A Csalagút Calais-i bejáratánál egy “balesetvédelmi fal” akadályozza meg, hogy migránsok a síneken gyalogoljanak át Angliába. Az észak-afrikai Ceuta város körül hatméteres falat emeltek. A görög-török határon háromszor hosszabbra, 40 kilométeresre bővítették a falat, míg a bolgár-török határon a 30 kilométeres kerítésből idestova egy 150 kilométeres lett.

Egy fizikai határzár önmagában még nem elég hatékony, kell mellé egy jogi határzár is. Ebben is a magyar kormány járt élen, amikor tranzitzónákat vezetett be, majd a visszaélések nagy száma miatt és a bevándorláspárti NGO-k és uniós bíróság nyomására ezeket bezárta és a menedékkérelmek beadását a magyar külképviseletekre irányította.

Matteo Salvini belügyminisztersége idején sikerült a tengerre is “falat” építeni. A migránstaxikat lefoglalták, a kapitányok és a hajókat üzemeltető szervezetek ellen eljárást indítottak. A Draghi-kormány nem ennyire látványosan, de folytatja ezt az eljárást, az olasz kikötőkbe érkező migránstaxiknál annyi “műszaki hibát” találnak, hogy azok kijavítása hetekbe-hónapokba telik.

Ezt látva jogosan vetődik fel a kérdés, hogy Brüsszel miért nem támogatja a hatályos uniós jog betartását és miért nem nyújt nagyobb segítséget a külső határok védelméhez? A választ már ezen az oldalon megírtuk, Brüsszel ragaszkodik a kvótatervhez, egy eredményes határvédelem pedig elapasztaná az Európába igyekvők áradatát.

Most ugyanis elég valahogy bejutni az EU területére, onnan már alig toloncolják haza a más kontinensről érkezőket. Brüsszel azért sem támogathatja a magyar határkerítést, mert akkor hivatalosan is elismerné, hogy Orbán Viktornak igaza volt, és Brüsszel tévedett. A határkerítés költségeinek érdemi átvállalását a vén kontinensen kívül a megengedő migrációs politikában bekövetkező kopernikuszi fordulatként értelmeznék, ami szintén csökkentené a migrációt.

Brüsszel azért sem támogathatja a magyar, horvát és szlovén határzárat, mert ezzel azt is elismerné, hogy a 2016-ban kötött Merkel-Erdoğan migránspaktum nem (igazán) működik. A megállapodás egyébként is lejár, azt meg kéne hosszabbítani. A nyugat-balkáni útvonal megerősítése javítaná ugyan Brüsszel tárgyalási pozícióját, ám erről nagyvonalúan lemondanak. Egy új török-uniós megállapodás keretében ugyanis Ankara anyagilag továbbra is zsarolható marad (most éppen a már kialkudott 6,5 milliárd euró csepegtetésével), valamint a vízummentesség és vámkedvezmény lebegtetésével.

Magyar határvédelem: kalasnyikovval – honvedelem.hu

De akkor miért támogatják a litván és lengyel kerítést? Lengyelországból a migránsok egyenesen Németországba mennek, ahol mindig vannak tartományi választások (jövő májusban Észak-Rajna Vesztfáliában), így a beáramlás csökkentésével a migráció hálátlan témája sem borzolja a németek kedélyét. A kerítés ráadásul csökkenti a Lukasenka-rezsim nyomásgyakorló erejét, hiszen idővel Ukrajna felé kell majd a jobb életre vágyó migránsokat küldeniük, ami nagy kerülő.

 

Kiszelly Zoltán

Végül a legfontosabb. Brüsszel a V4-országok megosztására törekszik, hiszen a lengyel kerítés “jó” kerítésnek tekintése az uniós migrációs politika elfogadtatásának eszköze is lehet – így a cinikus számítás. Ennél ugyanis hiába vannak kerítések, a migránsok kérelmeit a határátkelőkön is át kell(ene) venni, legfeljebb “álmaik földjén”, Németországban egy második kérelmet is beadnak majd, úgysem küldik őket vissza Lengyelországba, vagy Litvániába.

Mennyivel őszintébb a magyar politika, amely azt üzeni a jobb életre vágyóknak, hogy “Ne gyertek!”.

Kiszelly Zoltán

mozgasterblog.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó