A bujáki katolikus templom felújított mellékoltára
Átadták a felújított mellékoltárt a Nógrád megyei Buják község római katolikus templomában a templom védőszentje, Szent Márton napján csütörtökön.
2021. november 11. 21:35

Résztvevők a Nógrád megyei Buják község római katolikus temploma mellékoltárának átadása alkalmából tartott misén 2021. november 11-én. MTI/Komka Péter

Átadták a felújított mellékoltárt a Nógrád megyei Buják község római katolikus templomában a templom védőszentje, Szent Márton napján csütörtökön.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a liturgia után mondott beszédében kiemelte, hogy csak Nógrádban több mint száz templomot újítottak, illetve újítanak fel.
   
Az államtitkár beszélt arról, hogy Szent Márton is segítette a szegényeket, akik között - mint mondta - vannak fizikailag, anyagilag, de lelkileg szegények is.

A segítség több módját kell megtalálni - mondta Soltész Miklós, hangsúlyozva, hogy a kormány munkát biztosít a megélhetéshez.

Szólt arról is, hogy a templomok megújításával a kereszténység értékeit, tanítását adják tovább. Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő felidézte, hogy 2017-ben Salgótarjánban írták alá a Modern városok programjáról szóló megállapodást. A program részeként sikerült elérni, hogy sok templom, egyházi közösségi tér is megújuljon, nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a kis falvakban, így a Salgótarjántól 60 kilométerre lévő Bujákon is.
   
A barokk stílusú templom 1754-ben épült, helyreállítása 2009-ben kezdődött el. Elkészült azóta a külső rekonstrukció, az energetikai korszerűsítés, és megújult a templom teljes belső tere is.
   
Marti József esperes plébános és Borbély Gábor polgármester köszönetet mondott a többéves munkákért az ünnepi szentmisén is részt vevő Becsó Zsolt és Becsó Károly (Fidesz) országgyűlési képviselőknek, Skuczi Nándornak, a megyei közgyűlés elnökének, a kormánynak, Lencsés Zsolt festő-, Párkányi Raab Péter szobrászművésznek, valamint a bujáki embereknek és vállalkozóknak.

MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó