Megújult a szentmártonkátai plébániatemplom
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy mindenkinek szüksége van példaképekre, ám nem mindegy, hogy kit választunk. Mint fogalmazott, a katolikus egyházban élőknek a szentek olyan nagyszerű példaképek, akik már bizonyítottak.
2021. november 12. 23:31

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a kormány támogatásával megújult Szent Márton-templom avatásán a Pest megyei Szentmártonkátán 2021. november 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány támogatásával kívül-belül újjászületett a szentmártonkátai plébániatemplom, melyet pénteken adtak át ünnepélyesen.

A felújítás részeként rendezték a templomkertet, valamint új kerítés és új járda is készült.
   
A liturgiát követő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy mindenkinek szüksége van példaképekre, ám nem mindegy, hogy kit választunk. Mint fogalmazott, a katolikus egyházban élőknek a szentek olyan nagyszerű példaképek, akik már bizonyítottak.
   
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a keresztény emberek felelőssége kettős, mert segíteni kell azokat, akik fizikailag szorulnak rá, de azokat is, akik lelkiekben. "Amikor templomokat újítunk fel, azt szeretnénk erősíteni, hogy az a közösség, amelyik a templomokat használja, tudjon szolgálni" - mondta.
 
Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte a keresztény értékek és az egyházi közösségek támogatását.
   
Elmondta: a templom a kormány egyedi döntése alapján 70 millió forintból újult meg, de a mostani támogatás mellett a térség számos településén történtek egyházakkal kapcsolatos fejlesztések, így templomok, egyházi iskolák, plébániák újulnak és újultak meg a többi között, a fejlesztések értéke meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A képviselő kiemelte, hogy a beruházások teljes egészében hazai forrásból történnek.
   
Czerván György hangsúlyozta a Magyar falu program jelentőségét is, tájékoztatása szerint a választókerületben több mint 29 ilyen jellegű fejlesztés történt az elmúlt időszakban.

 

A kormány támogatásával megújult Szent Márton-templom a Pest megyei Szentmártonkátán az avatás napján.

A Szent Márton tiszteletére szentelt katolikus templomban Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynök celebrált búcsúi szentmisét, és megáldotta a felújított templomot és használóit.

MTI
  • A jegybank helyre teszi Bokros Lajost
    A magyar gazdaság rendkívüli kihívásokkal néz szembe, ezért nagy szükség van a közgazdasági folyamatokról és lehetőségekről szóló vitákra, de csak akkor, ha ezek a tényeken alapulnak. Visszatérően felmerülő probléma azonban, hogy egyes álláspontokat nem a valós adatok, hanem korábban rögzült világképek befolyásolnak.
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
MTI Hírfelhasználó