Kiábrándultak a pártvezetők a baloldalon Márki-Zayból
Orbán Viktor szemmel láthatóan győzelemre készül a jövő évi választáson, amire jó esélye van a jelenlegi felmérések alapján, ráadásul az ország legszervezettebb pártja, legerősebb politikai közössége a Fidesz – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző.
2021. november 15. 09:20

A Fidesz hétvégi kongresszusa komoly erődemonstráció is volt, az október 23-i Békemenet után ugyanis egy újabb esemény mutatta meg, hogy a jobboldal lényegesen szervezettebb és erősebb a baloldalnál – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzáfűzte, Orbán Viktor szemmel láthatóan győzelemre készül a jövő évi választáson, amire jó esélye van a jelenlegi felmérések alapján, ráadásul az ország legszervezettebb pártja, legerősebb politikai közössége a Fidesz.

Úgy vélekedett, szintén fontos üzenet volt a hétvégén, hogy a Fidesz mögött egy néppárti közösség áll, amelyben jelen vannak a fiatalok, a középkorúak és az idősek is. Erre a baloldalon nincsen példa, ott nincsen ilyen erős politikai közösség, csak egymással marakodó pártok érdekösszefogása, amely bármikor felbomolhat. Éppen ez eredményezi, hogy a balliberális szivárványkoalíció kormányzásképtelen, csupán a megszerezhető zsákmány, a hatalomvágy tartja őket össze – értékelt Deák.

Az elemző példaként a fővárost hozta fel, ahol újabbnál újabb botrányok látnak napvilágot. A Városház eladása többről is szól, mint az ingatlan értékesítéséről. Megmutatja, hogyan gondolkodhatnak a baloldalon a közvagyonról, és milyen korrupt eszközökkel igyekeznek azt a saját érdekköreiknek kijátszani. Rámutatott, a kiszivárgott hangfelvételeken egy jól bejáratott ingatlaneladási metódus körvonalazódik. Nem meglepő ez annak, aki tisztában van a 2010 előtti eseményekkel, amikor a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok közel százkilencven céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, szinte amit csak tudtak, eladtak.

Deák Dániel azzal folytatta, hogy Karácsony Gergely szokásához híven igyekszik úgy tenni, mintha semmit sem tudna a dologról és a vagyonkezelő vezetőjével igyekszik elvitetni a balhét. A kiszivárgott felvételek alapján azonban ez a korábban bevált recept most kevés lesz, hiszen egyértelmű, hogy a vagyonkezelő politikai utasításra kezdte el előkészíteni a városháza épületének eladását, nem pedig magától kezdett el gondolkodni a Budapest szimbólumát megjelenítő műemlék épület eladásáról.

Erre utalt Tarlós István is, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy a vagyonkezelőnek a vezetője saját magától, politikai utasítás nélkül kezdett volna bele ebbe a folyamatba – szögezte le a politológus, aki szerint vélhetően lesz még újabb fejlemény az ügyben, az eddigi információk alapján a 2010 előtti világ emberei jönnek vissza teljes valóságban ebben a történetben is.

Deák Dániel szerint nincs jó időszaka a baloldalnak sem, amióta Márki-Zay Pétert megválasztották miniszterelnök-jelöltnek, látványosan nem találják az irányt, egyetlen épkézláb kommunikációs ügyet sem tudtak felmutatni az utóbbi hetekben. Úgy vélte, a baloldali miniszterelnök-jelölt is zavaros beszédeket tart, a legfontosabb politikai kérdésekben pedig a társadalmi kisebbség álláspontját képviseli.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
 • Trianonról élményt és ismeretet adó vándorkiállítás
  Mi a szakmánk, a vizuális kultúra terén és eszközeivel próbálunk minél inkább eleget tenni az emlékezés, az ébresztés, a felrázás, a felvilágosítás, a tudatosítás, a tanítás s a többi feladatának. Szeretnénk elérni, hogy hazánkban, a Kárpát-medencében valahol mindig „üzemeljen” legalább egy Trianon Missziós Vándorkiállítás – fogalmaz Rainer Péter.
MTI Hírfelhasználó