Szégyenteljes Brüsszel álláspontja a migráció kérdésében
Szijjártó Péter: Brüsszel mindent hajlandó finanszírozni, ami a bevándorlási nyomást növeli, de semmit nem hajlandó támogatni, ami ezt csökkentené, és megvédené az európai embereket ettől a fenyegetéstől
2021. november 18. 23:48

A miniszter – MTI/Illyés Tibor

Az Európai Bizottság álláspontja a migráció kérdésében bizarr és szégyenteljes, a brüsszeli politika nyomán újra emberek tízezrei igyekeznek a kontinensre dél, délkelet és kelet felől is −jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bosznia-Hercegovinában.

A tárcavezető a szarajevói migrációs párbeszéd regionális miniszteri konferenciáján sérelmezte, hogy Brüsszel mindent hajlandó finanszírozni, ami a bevándorlási nyomást növeli, de semmit nem hajlandó támogatni, ami ezt csökkentené, és megvédené az európai embereket ettől a fenyegetéstől.

Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán furcsa helyzetben van, mert egy európai uniós országon keresztül érkeznek oda a migránsok, és az EU irányába kívánnak távozni.

Azon véleményének adott hangot, hogy lehetetlen kizárólag arra számítani, hogy majd a nyugat-balkáni államok megállítják a migrációt, miközben az európai integrációban tapodtat sem haladtak előre a folyamatok. Szijjártó Péter leszögezte: Itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Bizottság végre támogassa a nyugat-balkáni országokat abban, hogy meg tudják védeni magukat, ezáltal minket is a migrációs nyomástól.

További migránsválságok kialakulására figyelmeztet a Frontex igazgatója

A lengyel migránsválság nem az első alkalom, hogy az EU-nak hibrid fenyegetéssel vagy geopolitikai zsarolással kell szembenéznie.

Szerinte emellett mielőbb előre kellene lépni az EU csatlakozási folyamatában, ugyanis ha a Nyugat-Balkán nem stabil, nincs biztonságban, az a mi nemzetbiztonsági érdekeinket is alapvetően sérti.

A miniszter rámutatott, hogy az Európai Unió 2015 óta néz szembe tömeges illegális migrációs hullámokkal, és a kérdés jelentősen megosztotta a tagállamokat. Szavai szerint Brüsszel azóta sem volt képes hatékony megoldást találni erre a kihívásra, ehelyett a kötelező befogadási kvótákat erőltette, és bár a retorika változott, ezt teszi a mai napig.

Mi azonban nem vagyunk hülyék, értjük, hogy miről van szó − fogalmazott a miniszter.

Magyarország továbbra is ragaszkodik azon jogához, hogy eldönthesse, ki léphet be a területére és ki nem, és ezt senki nem veheti el, hiszen az sértené hazánk szuverenitását − hangsúlyozta. Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy a kvótákat a visegrádi országok egységesen visszautasították, ami a V4-es együttműködés egyik legnagyobb eredménye.

Ha nem lettünk volna sikeresek ebben, akkor illegális migránsok százezrei élnének mára országaink területén − mondta a miniszter.

Végezetül arról számolt be, hogy Magyarországon eddig csak idén már mintegy százezer határsértési kísérlet történt, és figyelmeztetett, hogy jelentések szerint naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, így a nyomás fokozódása várható. 

magyarnemzet.hu
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó