Tudomány és költészet Dante műveiben
Prokopp Mária: Az esztergomi Studiolo töredékes falképdísze az Accademia istropolitana néven létesült pápai jogú magyar egyetem programját jeleníti meg az alapító Vitéz János érseknek, Mátyás király kancellárjának, a Magyar katolikus Egyház prímásának a megfogalmazásában Dante Paradiso-ja nyomán.
2021. november 19. 08:48

A professzor asszony – vasarnap.hu/Tóth Tibor

A Dante-i Paradiso hatása a Mátyás király kancellárja, Vitéz János prímás által alapított Accademia Istropolitana programját megjelenítő esztergomi Studiolo freskodíszére - ezzel a címmel tart ma, pénteken előadást Prokopp Mária művészettörténész professzor a négynapos Tudomány és költészet Dante műveiben című Szeged-budapesti konferencián. A Széchenyi-díjas egyetemi tanárt kérdezte a Gondola.

Professzor asszony, történelmünkben miért jelentős a Vitéz János pírmás által alapított Accademia Istropolitana?

Sok szempontból óriási jelentősége van a 15. század közepén alapított Mátyás király-kori magyar egyetemnek: 1/ 100 évvel a Nagy Lajos király által alapított pécsi egyetemet folytatja, 2/ az európai reneszánsz humanista tudományainak, így a természettudományok előtérbe kerülésének az Alpokon inneni központjává vált! 3/ a Dante-i protoreneszánsz gondolatvilág hirdetője.

Mitől különleges, hogy az Accademia Istropolitana programját freskódísz jeleníti meg az esztergomi Studiolo falán?

Vitéz János arcképe a Plautus-kódex címlapján – wikipedia

– Az esztergomi Studiolo töredékes falképdísze az Accademia istropolitana néven létesült pápai jogú magyar egyetem programját jeleníti meg az alapító Vitéz János érseknek, Mátyás király kancellárjának, a Magyar katolikus Egyház prímásának a megfogalmazásában Dante Paradiso-ja nyomán: amint a száműzött, zarándok,  Dante megerősödik a mélységes tapasztalat által, mely átalakította őt, és újjászületik annak a látomásnak a hatására, amely a Pokol mélyéről, a legmélyebbre süllyedt emberi állapotból felemelte Isten látásáig, úgy kívánja Vitéz érsek felemelni hazáját egy új, a béke és a boldogság világába.

– Hogyan gyakorolhatott hatást a Dante-i Paradiso egy középkori magyar város épületdíszítésére Mátyás király uralkodásakor?

– Azáltal, hogy a Studiolo freskódísze Dante boldogságkeresése révén – amely az erkölcs oldaláról vlágította meg az emberiség addigi történetét – rámutatott az erények szerepére, és azok között is a SZERETET erényének a mindenek feletti jelentőségére, feltehetően elsőként ültette át a Biblia tanításának, Szent Pál Szeretet himnuszának Dante költői megjelenítését a reneszánsz gondolatviláágába!

– A szeretet mozgat Napot és minden csillagot - vallotta Dante az Isteni színjátékban. Hogyan lehet, hogy az eltelt sok évszázadban a tudósok nem fedeztek föl az universumban a szeretetnél nagyobb értéket?

– Ez a tény, hogy a 21. századig senki sem tudott nagyobb értéket felfedezni, jelzi a Biblia örök érvényű tanítását.

Molnár Pál
 

gondola
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó