Tudomány és költészet Dante műveiben
Prokopp Mária: Az esztergomi Studiolo töredékes falképdísze az Accademia istropolitana néven létesült pápai jogú magyar egyetem programját jeleníti meg az alapító Vitéz János érseknek, Mátyás király kancellárjának, a Magyar katolikus Egyház prímásának a megfogalmazásában Dante Paradiso-ja nyomán.
2021. november 19. 08:48

A professzor asszony – vasarnap.hu/Tóth Tibor

A Dante-i Paradiso hatása a Mátyás király kancellárja, Vitéz János prímás által alapított Accademia Istropolitana programját megjelenítő esztergomi Studiolo freskodíszére - ezzel a címmel tart ma, pénteken előadást Prokopp Mária művészettörténész professzor a négynapos Tudomány és költészet Dante műveiben című Szeged-budapesti konferencián. A Széchenyi-díjas egyetemi tanárt kérdezte a Gondola.

Professzor asszony, történelmünkben miért jelentős a Vitéz János pírmás által alapított Accademia Istropolitana?

Sok szempontból óriási jelentősége van a 15. század közepén alapított Mátyás király-kori magyar egyetemnek: 1/ 100 évvel a Nagy Lajos király által alapított pécsi egyetemet folytatja, 2/ az európai reneszánsz humanista tudományainak, így a természettudományok előtérbe kerülésének az Alpokon inneni központjává vált! 3/ a Dante-i protoreneszánsz gondolatvilág hirdetője.

Mitől különleges, hogy az Accademia Istropolitana programját freskódísz jeleníti meg az esztergomi Studiolo falán?

Vitéz János arcképe a Plautus-kódex címlapján – wikipedia

– Az esztergomi Studiolo töredékes falképdísze az Accademia istropolitana néven létesült pápai jogú magyar egyetem programját jeleníti meg az alapító Vitéz János érseknek, Mátyás király kancellárjának, a Magyar katolikus Egyház prímásának a megfogalmazásában Dante Paradiso-ja nyomán: amint a száműzött, zarándok,  Dante megerősödik a mélységes tapasztalat által, mely átalakította őt, és újjászületik annak a látomásnak a hatására, amely a Pokol mélyéről, a legmélyebbre süllyedt emberi állapotból felemelte Isten látásáig, úgy kívánja Vitéz érsek felemelni hazáját egy új, a béke és a boldogság világába.

– Hogyan gyakorolhatott hatást a Dante-i Paradiso egy középkori magyar város épületdíszítésére Mátyás király uralkodásakor?

– Azáltal, hogy a Studiolo freskódísze Dante boldogságkeresése révén – amely az erkölcs oldaláról vlágította meg az emberiség addigi történetét – rámutatott az erények szerepére, és azok között is a SZERETET erényének a mindenek feletti jelentőségére, feltehetően elsőként ültette át a Biblia tanításának, Szent Pál Szeretet himnuszának Dante költői megjelenítését a reneszánsz gondolatviláágába!

– A szeretet mozgat Napot és minden csillagot - vallotta Dante az Isteni színjátékban. Hogyan lehet, hogy az eltelt sok évszázadban a tudósok nem fedeztek föl az universumban a szeretetnél nagyobb értéket?

– Ez a tény, hogy a 21. századig senki sem tudott nagyobb értéket felfedezni, jelzi a Biblia örök érvényű tanítását.

Molnár Pál
 

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó