Mire lehet képes jövőre a Jobbik?
– A Jobbik–DK-paktum létrejöttével Jakab Péter ugyan bejuttatja a parlamentbe pártját, de az ideológiájának, politikai arcélének és az identitásának elvesztésével nagy árat fizet, ezért politikai sikerről sem beszélhetünk az esetükben – közölte lapunkkal Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója. Az elemző megmosolyogtatónak és feleslegesnek nevezte, hogy a Jobbik az utóbbi időben tagadta a megállapodás létezését, hiszen a paktum a választók körében ismert.
2021. november 22. 11:17

– A Jobbik az elmúlt években tapasztalt önfeladásával és a kétesélyes választókörzetek átengedésével tulajdonképpen teljes mértékben hozzásimult a baloldal vezetőjéhez, Gyurcsány Ferenchez, és bár szövetségük még a színfalak mögött, érdekházasságuk már a nyilvánosság előtt köttetett – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán elemző a Jobbik–DK-megállapodás utóéletéről. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány igazgatója szerint a két párt láthatóan teljes mértékben összehangolja politikáját, parlamenti tevékenységét, kommunikációjának irányvonalát és kampányát, ami kiváló együttműködésük legékesebb bizonyítéka. Kiszelly Zoltán úgy látja, a Jobbik felhígulását mi sem jelzi jobban, mint hogy szinte kizárólag számukra nyerhetetlen körzetekben indítanak képviselőjelölteket, így még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem szereznek egyéni mandátumot a következő évi országgyűlési választáson.

– Jól látható, hogy a Jobbik átengedte szövetségeseinek a kétesélyes körzetek túlnyomó részét, ami az önfeladás tankönyvszerű példája, igaz, mást nem is tehetett, mivel politikai ereje és népszerűsége évek óta fogyatkozóban van. A Jobbik nem versenytárs a baloldalon, hanem Gyurcsány Ferenc pártjának, a DK-nak a kisegítő tagozataként tevékenykedik, ezért a számukra legelőnyösebb esetben is legfeljebb abban bízhat a párt, hogy körülbelül tízfős frakciót alakít a következő Országgyűlésben – fogalmazott a politológus, hozzátéve: a jelenleg tizenhét fős frakcióhoz képest Jakab Péter pártjának ez radikális visszaesés lenne a parlamenti erejükben.

A Századvég igazgatója jelezte: a paktum létrejöttével Jakab Péter ugyan bejuttatja a parlamentbe pártját, amely a munkáját ezáltal a következő ciklusokon is folytathatja, de az ideológiájának, politikai arcélének és az identitásának elvesztésével nagy árat fizet, ezért politikai sikerről sem beszélhetünk az esetükben. – Ezt a pálfordulást azonban azóta is büntetik a választók, mivel a fénykorában húszszázalékos támogatottságú párttól tömegesen fordultak el a hívei, aktivistái és tagjai, s kerestek maguknak új politikai otthont – emlékeztetett az elemző, megjegyezve, hogy ha a Jobbik külön indulna a választáson, korábbi támogatottságának felét sem tudná elérni.

Ugyanakkor a Jobbik minden egyes megnyilvánulásakor tagadja az utóbbi időben a Gyurcsány-párttal kötött paktum létezését. Kiszelly Zoltán azt közölte: a megállapodás ténye minden magyar választó előtt nyilvánvaló, ezért annak leplezése a széles nyilvánosság számára megmosolyogtató és felesleges.

A Magyar Nemzet megkereste a Jobbikot is, választ azonban nem kaptunk. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy hogyan értékeli a párt az egyezséget és hány parlamenti mandátumra számít a jövő évi választáson. Mint arról többször beszámoltunk, a Jobbik az utóbbi időben többször tagadta le a DK-val való megállapodás létezését. Jakab Péter például korábban azt is tagadta, hogy Dobrev Klárát támogatták a baloldali előválasztáson. „Nem Dobrevvel álltam össze, hanem összesen hat párttal és számtalan civillel” – fogalmazott a pártelnök. A Jobbik alelnökei sem ismerték el a paktum létét, legutóbb Z. Kárpát Dániel nevezte vádaskodásnak Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint „nem a jobbikosok az árulók, hanem Jakab Péter bútorozott össze a DK-val”.

Magyar Nemzet
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó