Súlyos migrációs nyomás alatt az EU
Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, és ez óriási kihívás az egész EU számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4)kormányfőinek csúcstalálkozóján kedden Budapesten.
2021. november 23. 16:23

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, és ez óriási kihívás az egész EU számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4)kormányfőinek csúcstalálkozóján kedden Budapesten.

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: a lengyel miniszterelnök egy-két nappal ezelőtti baltikumi útja után eljött Budapestre és tájékoztatta a V4-et a lengyel határon kialakult helyzetről.
   
Közölte: három irányból éri nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, "a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz", a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van - mutatott rá.
   
Megjegyezte: köszönetet kell mondani Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és "a cseh barátainknak", amiért határőröket küldtek a magyar határra, és több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.
   
Orbán Viktor elmondta: a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog - közölte.
   
Kitért rá: itt van a harmadik irány is, "az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt".
   
Kiemelte: Brüsszel elhibázott politikát folytat, "gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást". Támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet - fűzte hozzá.
   
Hozzátette: Brüsszel egy dologra nem ad pénzt, a határ fizikai megvédésére. A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit. Az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket "a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt" - jelentette ki.
   
A miniszterelnök azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak: "úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük".
   
Hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.
   
A találkozón teljes szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Lengyelországot - zárta szavait a kormányfő.

 

V4-csúcs - Szolidaritásukat fejezték ki a partnerek Lengyelországnak

Szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt a visegrádi országok kormányfői keddi budapesti találkozójukon. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért partnereinek: Eduard Heger szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Mateusz Morawiecki elmondta: a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, szerinte új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.
   
A krízist szerinte más veszélyek is erősítik, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül, például az, ahogyan Oroszország mozgatja haderejét az országán belül.
   
Az energetikai válságot szintén azt idézi elő, hogy "ellenfeleink kezében egyre több eszköz van", és ezt szolgálja a dezinformációk folyamatos terjesztése is - jegyezte meg.
   
Kijelentette, mindezekkel a visegrádi országok között nem sikerült konfliktust szítani, és egyetértett azzal, amit Orbán Viktor már 2015-ben megfogalmazott: az államoknak maguk kell eldönteniük, kik térhetnek be hozzájuk, ezért védeniük kell határaikat.
   
Hangsúlyozta: országa mind az unió, mint a NATO külső határait védi, ezzel a balti országokkal együtt megmutatja, mi a valódi szolidaritás.
   
Közölte azt is, hogy a diplomáciai együttműködések már hoztak eredményt, kevesebb utánpótlás migráns érkezik határaikhoz, mint akár két-három héttel ezelőtt.
   
Andrej Babis kiemelte, hogy 2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést a határa védelme érdekében.
   
Jelenleg azonban már több kormányfő is felveti, hogy az uniónak támogatnia kellene a határok fizikai védelmét - mondta.
   
A migráció végtelen probléma, az továbbra sincs megoldva, ami pedig a lengyel-fehérorosz határon zajlik, elfogadhatatlan - fogalmazott.
   
Az embercsempészek elleni harc nem hatékony, a schengeni övezeten belül elsőként Magyarország állt ellen velük szemben úgy, ahogy kell - mondta.
   
Kijelentette: a kérdést az Európai Bizottságnak kellen megoldania, le kellene számolnia az embercsempész maffiával.
   
Babis közölte: országa, ahogy Magyarországnak is felajánlotta a segítségét a határvédelemben, úgy Lengyelországot is segítené rendőrökkel, katonákkal.

Hangsúlyozta azt is, hogy a négy ország együtt hatékonyan képviselheti érdekeit az unióban.
   
Eduard Heger szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott: az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat az integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.
   
Beszámolt arról, hogy kedd reggel már az osztrák kancellárral is tárgyalt a kialakult helyzetről, és közös nyilatkozatban vállalták a segítségnyújtást és ítélték el a visszaélést a migránsokkal.
   
Úgy fogalmazott: a fehérorosz rendszer nem akceptálható, ezért minden szankciót támogat, így a migránsok szállításában részt vevő légitársaságokkal szembenieket is.
   
Közölte, hogy országa a Frontex keretein belül katonákat, rendőröket ajánlott fel, és segítséget kínált Litvániának is. Hangsúlyozta: hazája része azoknak az államoknak, amelyek belügyminiszterei az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért a fehérorosz határnál történtek után.
   
A találkozón mindhárom vendég miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek a V4-csúcstalálkozó gyors megszervezéséért.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-Nyugat-Balkán csúcs
  Az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója Tiranában 2022. december 6-án.
 • Pénzügyi zsarolással próbálkozó EU-szélsőség
  Varga Mihály miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. "Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" - tette hozzá.
 • Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
  Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
MTI Hírfelhasználó