Az államfő 180 kiállítót vár a fenntarthatósági expóra
Áder János azt mondta: az expo egy vállalkozói kiállítás, ahol vízgazdálkodásról, fenntartható mezőgazdaságról, okos városokról, energiahatékonyságról, a közlekedés zöldítéséről lesz szó. A kiállítók kétharmada magyar, de érkeznek lengyel, cseh cégek is. A kiállítók egy része már piaci terméket mutat be, egy részük pedig szponzort keresve ötletekkel jelentkezik - tette hozzá.
2021. november 24. 10:04

A köztársaság elnök – korábbi felvétel, MTI/Szigetváry Zsolt

Száznyolcvan kiállítót várnak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra - közölte a köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kiállítást november 30. és december 5. között a Hungexpón rendezik.

Áder János azt mondta: az expo egy vállalkozói kiállítás, ahol vízgazdálkodásról, fenntartható mezőgazdaságról, okos városokról, energiahatékonyságról, a közlekedés zöldítéséről lesz szó. A kiállítók kétharmada magyar, de érkeznek lengyel, cseh cégek is. A kiállítók egy része már piaci terméket mutat be, egy részük pedig szponzort keresve ötletekkel jelentkezik - tette hozzá.
   
Ismertette, hogy az expón tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével. Utóbbira nagy volt az érdeklődés, ötszörös volt a túljelentkezés - fűzte hozzá.
   
Áder János azt mondta, az expo célja, hogy összekösse az ötlet gazdáját a felhasználóval.
   
Az államfő kiemelte: fontos volt, hogy a kiállítást a lehető legkisebb környezeti lábnyommal szervezzék meg, ezért a standok újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokból épültek, nem lesznek műanyag palackok az expo területén, elektromos kukásautók gyűjtik és szállítják majd el a szemetet, a gyerekek ingyen utazhatnak a kiállításra, a tömegközlekedéssel érkezőket pedig zöldbuszok szállítják majd.
   
Emellett fásítási programot is indítottak, hogy semlegesítsék a rendezvény kibocsátását - hangsúlyozta az államfő, aki elmondta: a közútkezelővel együttműködve az autópályák melletti kihasználatlan, mezőgazdasági tevékenységre alkalmatlan földeken ültettek fákat. Egy 25 éves fa a vegetációs időszak alatt - tavasztól őszig - több mint 51 ezer kilogramm szén-dioxidot és 377 ezer kilogramm port köt meg - tette hozzá.
   
Áder János beszélt arról is: Magyarország a klímacélokat tekintve azon 21 ország közé tartozik a világon, amelyik 1990 óta úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben a gazdasági tevékenysége nőtt. Emellett az elmúlt száz évben kétszeresére nőtt a magyarországi erdőterületek mérete, és Magyarországon a megtermelt áram 70 százaléka szén-dioxid-mentes - hangsúlyozta, hozzáfűzve: atomenergia felhasználása nélkül nem lehet elérni a klímacélokat.
   
A köztársasági elnök az egyén szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: "sok kicsi sokra megy", de a legnagyobb felelősség a legnagyobb kibocsátóké, ezért a mindenkori kormány feladata, hogy korlátokat állítson a további szennyezés elé.
   
Minden szülő és nagyszülő "elemi vágya", hogy gyerekeik, unokáig jó levegőt szívhassanak, tiszta vizet ihassanak és jó földből származó jó minőségű ételt fogyaszthassanak - fogalmazott Áder János, aki szerint "ha ezért tehetünk, tegyünk érte!"
   
Az államfő kitért arra is: a kiállításon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, kötelező a maszkviselés, a fertőzések elkerüléséért pedig folyamatosan fertőtlenítik majd az eszközöket, a helyiségeket és orvosi ügyelet is lesz a helyszínen.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó