Menekül az Európai Bizottság: a Nyelvrendőrség megbukott
Az Európai Bizottság visszavonja a testület tagjai számára előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát, és tovább dolgozik annak véglegesítésén - jelentette be keddi közleményében Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.
2021. november 30. 22:40

Az Európai Bizottság visszahívja kommunikációs iránymutatásait, tovább dolgozik a dokumentum véglegesítésén - FRISSÍTETT (új: Meloni reakciója, részletek)

Az Európai Bizottság visszavonja a testület tagjai számára előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát, és tovább dolgozik annak véglegesítésén - jelentette be keddi közleményében Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.

Egy, az Il Giornale című olasz napilap hétfői számában megjelent híradás arról számolt be, hogy a kommunikációs iránymutatás egyebek mellett a "karácsonyi időszak" helyett az "ünnepi időszak" kifejezés használatát, valamint a hagyományos európai keresztény nevek tiltását javasolja a nem keresztény emberek érzékenységének tiszteletben tartása érdekében. Az új irányelvek nevek említése esetén például a Mária helyett a Malikát javasolta. Antonio Tajani az uniós parlament volt elnöke, az olasz jobboldali Hajrá, Olaszország! párt politikusa hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli kommunikációs iránymutatás tiszteletben tartja-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot.

Helena Dalli keddi közleményében rámutatott: kezdeményezésének lényege az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, és azt, hogy "a bizottság befogadó minden társadalmi réteg és meggyőződés iránt". Dalli úgy vélekedett, hogy az iránymutatások közzétett változata ezt a célt nem szolgálja megfelelően, nem kiforrott eléggé és nem felel meg a bizottság minőségi normáinak. "Az iránymutatások kidolgozása egyértelműen több munkát igényel, ezért a jelenlegi dokumentumot visszavonom, és tovább dolgozunk a végső változaton" - tette hozzá.

Giorgia Meloni a jobboldali ellenzéki erő, az Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád elnöke közösségi oldalán győzelemként jelentette be a bizottsági dokumentum visszavonását.

„Megmenekült a karácsony" - írta Meloni. Hozzátette, mivel az Európai Bizottság számára a karácsony megünneplése "sértő vagy kevéssé befogadónak" tűnik, ezért majd az FdI megünnepli. Bejelentette, hogy a jobboldali ellenzéki párt december 6. és 12. között Rómában megrendezi a konzervatív erők karácsonyát.
   
Az Atreju elnevezésű jobboldali politikai találkozó karácsonyi változatáról lesz szó: utolsó rendezvényét 2019 szeptemberében tartották.

A szintén jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini ugyancsak a közösségi oldalán írt: "Mária az anya, József az apa, éljen a szent karácsony! remélve, hogy senkit sem sértődik meg" - fogalmazott

Az olasz püspöki kar (CEI) napilapja a L'Avvenire úgy vélte, hogy az Európai Bizottság a "semlegesség nevében az európai gyökereket vágja ki".

A Coldiretti, a legnagyobb agrárszövetség a dokumentum visszavonása után kiadott közleményében kiemelte: az Európai Unió "utolsó őrületének a vallási, kulturális és agrárgyökerek elárulása számít, amellyel évezredes néphagyományokat törölnek el".

Az európai identitás gyengítésének folyamata most a karácsonyt vette célba, melynek "a család és az ünnepi asztal" az első számú jelképe - olvasható a Coldiretti közleményében, amely szerint az EU legszívesebben rovarokat tenne az európaiak asztalára.
  

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó