Iskolai agresszió
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
2021. december 1. 20:30

Ingyenes, a pedagógusok mentálhigiénés egészségét célul kitűző program indult Van kihez fordulnod! névvel, amelynek fókuszában az iskolai agresszió kezelése, feldolgozása, megelőzése, valamint a pedagógusok lelki egészségének védelme áll. Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár lapunknak elmondta, a programban részt vevő pedagógusok visszajelzései rendkívül pozitívak, hiszen felmerülő problémáikkal kapcsolatban gyakorlati, a mindennapokban is alkalmazható segítséget kapnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg. Ennek része a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak című képzés, amelyben idén mintegy négyszáz pedagógus vett részt, valamint az idén szeptemberben élesben elindult a Van kihez fordulnod! program.

 

Konfliktuskezelés hatékonyan

– A Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak (MAP) képzés nem új keletű, már 2001 óta célja a résztvevők mentális egészségének, szemléletmódjának erősítése – mondta Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A továbbképzés alatt elsajátított eszközkészlettel a pedagógusok hatékonyabban el tudják kerülni a tettlegességig fajuló konfliktusokat, illetve a már kialakult konfliktushelyzetek megfelelő kezelésére is felkészültté válnak.

Újdonság azonban a Van kihez fordulnod! program, amely egy online mentálhigiénés tanácsadás. Fókuszában az iskolai agresszió kezelése, feldolgozása, megelőzése áll.

Valamint a pedagógusok lelki egészségvédelme.

A program során nagyon komoly szakmai feltételek figyelembevételével kiválasztott szakemberek nyújtanak online és személyes támogatást folyamatos, havi rendszerességű szupervízió mellett.

Az iskolaőrséget egészíti ki

A program előzménye, hogy az Ország­gyűlés tavaly júliusban elfogadta az iskolai erőszak megszüntetését és megelőzését célzó törvénymódosítást.

Ennek nyomán csaknem ötszáz oktatási intézményben vezették be az iskolaőrséget, amelynek feladata a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartása – mutatott rá Kisfaludy László. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van. Ezt az intézkedést egészíti ki egyfajta preventív programként többek között a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak, valamint a Van kihez fordulnod! program is.

Kisfaludy László helyettes államtitkár közölte: a Van kihez fordulnod! program két részből áll: egyrészt az ehhez készült honlapon, a www.vkf.hu-n regisztrált pedagógus választhat az őt érintő témák között, és megjelölhet magának egy időpontot, amikor a segítő és közte az online találkozás megvalósulhat. Ez lehet videochat, chat vagy akár e-mailben történő levélváltás is.

A másik elem az úgynevezett helyszíni segítségnyújtás.

Ennek lényege, hogy egy három-öt fős szakértő csapat a helyszínen segít megoldani a problémákat, feldolgozni a traumákat. A helyszíni segítségnyújtás több alkalommal is történhet. Fontos hangsúlyozni, hogy mindegyik szolgáltatás ingyenes, vagyis a pedagógusok bármikor, bármilyen szakmai, illetve lelki problémával kereshetik az erre kijelölt szakembereket.

Kétszáz címes szakirodalom

A Van kihez fordulnod! programmal párhuzamosan egy csaknem kétszáz címből álló szakirodalmat tartalmazó tudástár is hozzáférhető. A regisztráció nélkül is elérhető tudástárban az iskolai erőszak és agresszió témaköré­ben széles körű ismeretanyagot gyűjtöttek össze.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Van kihez fordulnod! program hivatalosan idén tavasszal vette kezdetét, azonban a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az élesben történő gyakorlati megvalósulására csak szeptemberben kerülhetett sor.

– A pedagógusok munkájuk során kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem érzik magukat kompetensnek, esetleg eléggé felkészültnek egy magatartási problémával összefüggő pedagógiai helyzet megoldására, egy iskolán belüli konfliktus, erőszakos megnyilvánulás (bullying) pedagógiai kezelésére – fejtette ki Kisfaludy László. Ezen esetek kezelésében nyújthat segítséget az intézményeknek egy olyan, pszichológusokból, mentálhigiénés szakemberekből, gyógypedagógusokból álló szakmai csoport felállítása és működtetése – a terv ideje alatt pilot jelleggel –, amely egységesen kialakított protokoll alapján a részt vevő pedagógusoknak módszertani támogatást nyújt a nehéz pedagógiai, magatartásbeli szituációk megfelelő kezeléséhez.

Ezért jött létre a Van kihez fordulnod! program.

Kisfaludy László arról is beszélt, hogy a Van kihez fordulnod! programmal kapcsolatban ez ­idáig szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek.

– A legtöbb pedagógus maximális értékelést adott a programra, kiemelve, hogy a szakemberek támogató hozzáállásának segítségével olyan gyakorlati tanácsokat kaptak, amelyek által konkrét szituációk megoldására kaptak segítséget – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az élesben szeptember elején kezdődött program első benyomásai tehát pozitívak, a visszajelzések alapján a segítséget kérők kiemelték a szakemberek támogató hozzáállását, a nyújtott szakmai segítség gyakorlati használhatóságát.

– A programot folytatjuk, remélhetőleg egyre bővülő érdeklődés mellett, amely számunkra is hasznos szakmai tapasztalatokat nyújt – közölte Kisfaludy László helyettes államtitkár. 

A Van kihez fordulnod! program részletei és további információk a www.vkf.hu oldalon érhetők el.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó