Iskolai agresszió
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg.
2021. december 1. 20:30

Ingyenes, a pedagógusok mentálhigiénés egészségét célul kitűző program indult Van kihez fordulnod! névvel, amelynek fókuszában az iskolai agresszió kezelése, feldolgozása, megelőzése, valamint a pedagógusok lelki egészségének védelme áll. Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár lapunknak elmondta, a programban részt vevő pedagógusok visszajelzései rendkívül pozitívak, hiszen felmerülő problémáikkal kapcsolatban gyakorlati, a mindennapokban is alkalmazható segítséget kapnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul kitűző programot valósít meg. Ennek része a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak című képzés, amelyben idén mintegy négyszáz pedagógus vett részt, valamint az idén szeptemberben élesben elindult a Van kihez fordulnod! program.

 

Konfliktuskezelés hatékonyan

– A Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak (MAP) képzés nem új keletű, már 2001 óta célja a résztvevők mentális egészségének, szemléletmódjának erősítése – mondta Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A továbbképzés alatt elsajátított eszközkészlettel a pedagógusok hatékonyabban el tudják kerülni a tettlegességig fajuló konfliktusokat, illetve a már kialakult konfliktushelyzetek megfelelő kezelésére is felkészültté válnak.

Újdonság azonban a Van kihez fordulnod! program, amely egy online mentálhigiénés tanácsadás. Fókuszában az iskolai agresszió kezelése, feldolgozása, megelőzése áll.

Valamint a pedagógusok lelki egészségvédelme.

A program során nagyon komoly szakmai feltételek figyelembevételével kiválasztott szakemberek nyújtanak online és személyes támogatást folyamatos, havi rendszerességű szupervízió mellett.

Az iskolaőrséget egészíti ki

A program előzménye, hogy az Ország­gyűlés tavaly júliusban elfogadta az iskolai erőszak megszüntetését és megelőzését célzó törvénymódosítást.

Ennek nyomán csaknem ötszáz oktatási intézményben vezették be az iskolaőrséget, amelynek feladata a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartása – mutatott rá Kisfaludy László. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van. Ezt az intézkedést egészíti ki egyfajta preventív programként többek között a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak, valamint a Van kihez fordulnod! program is.

Kisfaludy László helyettes államtitkár közölte: a Van kihez fordulnod! program két részből áll: egyrészt az ehhez készült honlapon, a www.vkf.hu-n regisztrált pedagógus választhat az őt érintő témák között, és megjelölhet magának egy időpontot, amikor a segítő és közte az online találkozás megvalósulhat. Ez lehet videochat, chat vagy akár e-mailben történő levélváltás is.

A másik elem az úgynevezett helyszíni segítségnyújtás.

Ennek lényege, hogy egy három-öt fős szakértő csapat a helyszínen segít megoldani a problémákat, feldolgozni a traumákat. A helyszíni segítségnyújtás több alkalommal is történhet. Fontos hangsúlyozni, hogy mindegyik szolgáltatás ingyenes, vagyis a pedagógusok bármikor, bármilyen szakmai, illetve lelki problémával kereshetik az erre kijelölt szakembereket.

Kétszáz címes szakirodalom

A Van kihez fordulnod! programmal párhuzamosan egy csaknem kétszáz címből álló szakirodalmat tartalmazó tudástár is hozzáférhető. A regisztráció nélkül is elérhető tudástárban az iskolai erőszak és agresszió témaköré­ben széles körű ismeretanyagot gyűjtöttek össze.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Van kihez fordulnod! program hivatalosan idén tavasszal vette kezdetét, azonban a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az élesben történő gyakorlati megvalósulására csak szeptemberben kerülhetett sor.

– A pedagógusok munkájuk során kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem érzik magukat kompetensnek, esetleg eléggé felkészültnek egy magatartási problémával összefüggő pedagógiai helyzet megoldására, egy iskolán belüli konfliktus, erőszakos megnyilvánulás (bullying) pedagógiai kezelésére – fejtette ki Kisfaludy László. Ezen esetek kezelésében nyújthat segítséget az intézményeknek egy olyan, pszichológusokból, mentálhigiénés szakemberekből, gyógypedagógusokból álló szakmai csoport felállítása és működtetése – a terv ideje alatt pilot jelleggel –, amely egységesen kialakított protokoll alapján a részt vevő pedagógusoknak módszertani támogatást nyújt a nehéz pedagógiai, magatartásbeli szituációk megfelelő kezeléséhez.

Ezért jött létre a Van kihez fordulnod! program.

Kisfaludy László arról is beszélt, hogy a Van kihez fordulnod! programmal kapcsolatban ez ­idáig szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek.

– A legtöbb pedagógus maximális értékelést adott a programra, kiemelve, hogy a szakemberek támogató hozzáállásának segítségével olyan gyakorlati tanácsokat kaptak, amelyek által konkrét szituációk megoldására kaptak segítséget – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az élesben szeptember elején kezdődött program első benyomásai tehát pozitívak, a visszajelzések alapján a segítséget kérők kiemelték a szakemberek támogató hozzáállását, a nyújtott szakmai segítség gyakorlati használhatóságát.

– A programot folytatjuk, remélhetőleg egyre bővülő érdeklődés mellett, amely számunkra is hasznos szakmai tapasztalatokat nyújt – közölte Kisfaludy László helyettes államtitkár. 

A Van kihez fordulnod! program részletei és további információk a www.vkf.hu oldalon érhetők el.

magyarnemzet.hu
Címkék: