Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
2021. december 2. 15:36

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely hozzátette: a kormány felkérte az operatív törzset arra is, hogy vizsgálja meg, hogyan kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz.
   
A kormány határozott szándéka az, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz legyen köthető - jelezte a politikus.
   
Bejelentette, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, december 13-án érkeznek az 5-11 évesek számára adható oltások. A korosztálynak kétmillió adag vakcinát rendeltek.   

A miniszter azt mondta, jól halad az oltások beadása, különösen a harmadik dózisé, utóbbi esetében Magyarország első helyen áll az Európai Unióban.
   
Ismertetése szerint 2,6 millióan kapták már meg a harmadik, 6,2 millióan az első és 5,9 millióan a második oltást.
   
Gulyás Gergely felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára, hiszen a gyártók és az orvosok szerint is a második dózis felvétele után 4-6 hónappal csökken a szervezet védekezőképessége, ami a harmadik oltással ismét megerősíthető. Ezért a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú - fűzte hozzá.
   
Hangsúlyozta: mindenkit, aki kapcsolattartásra megadta az e-mail címét, megkeresnek majd, és a harmadik oltás felvételére kérnek.
   
Abban bíznak - mondta -, hogy aki a két oltást felvette, az kérni fogja a harmadik dózist is.
   
A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos hírekre reagálva Gulyás Gergely leszögezte: nem változott Magyarország oltási politikája. Mint mondta, a kormány jól mérte fel a szükséges oltóanyag-mennyiséget, viszont minden olyan vakcinabeszerzésben részt fog venni, amely olyan korosztály számára teszi lehetővé az oltóanyag-beszerzést, amelyiket eddig nem lehetett oltani.
   
Gulyás Gergely kiemelte, az orosz Szputnyik V oltóanyagon kívül minden vakcina elérhető az országban, "a piacon bőség van", tehát ha oltóanyagot kell még vásárolni, akkor az semmilyen nehézségbe nem ütközik majd.
   
Közölte: a kormány felkérte az operatív törzset, hogy dolgozza ki, milyen formában juthatnak oltáshoz az 5-11 évesek.
   
A miniszter kitért arra is: az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, valamint kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is.
   
Mint mondta, a világban "elszabadultak az energiaárak", ezért fontos, hogy ha az infláció ellen akarnak küzdeni, akkor "a talán legnagyobb növekedésen keresztülment világpiaci áramárakat Magyarországon nem szabad a fogyasztók számára érvényesíteni".
   
Gulyás Gergely emlékeztetett: ezért döntött úgy a kormány a közelmúltban, hogy maximálja a benzin és a gázolaj árát.
   
Megismételte: a magyar kisvállalkozók számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés, a legfeljebb 4 milliárd forintos éves nettó árbevételű vagy mérlegfőösszegű, legfeljebb tíz munkavállalót foglalkoztató vállalkozások jogosultak lesznek az egyetemes szolgáltatásra. Hozzátette: az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét, mert azt látják, "jelentős erre az igény az önkormányzati világban".
   
A miniszter fontosnak nevezte, hogy az önkormányzati rendszer működése zavartalan legyen, és minél kevesebb pluszterhet kelljen a járvány vagy a járvány miatt előállt világpiaci helyzet miatt az önkormányzatoknak elviselniük.
   
Gulyás Gergely "szórakoztató kis színesnek" nevezte, hogy akik "ostobaságnak tartják a rezsicsökkentést és akik szerint kevesebb áramot kellene fogyasztani és kevesebbet fűteni", azok "elsőként jelentkeztek" az egyetemes áramár alá. A főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester az elsők között volt, amikor a rezsicsökkentett árra az önkormányzatoknak be kellett jelentkezniük - jegyezte meg.
   
A miniszter hangsúlyozta, az infláció elleni küzdelemben a Magyar Nemzeti Bank megteszi, amit megtehet, a kormány pedig azzal tud küzdeni, hogy fenntartja a rezsicsökkentést, kiterjeszti a benzin- és gázolajárra, valamint a kisvállalkozói és önkormányzati szektorra.
   
Hozzátette: abban bíznak, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának és kiterjesztésének köszönhetően a magyar inflációs adatok mérséklődnek, és jövő év végére "rendes pályára tudunk visszatérni". Ebben vannak bizonytalanságok, főleg a világpiaci gáz- és áramár alakulása, de bíznak abban, hogy a magyar intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy csak mérsékelten jelenjen meg Magyarországon az infláció - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva jelezte, hogy az oltás kötelezővé tételéről nemzeti hatáskörben kell dönteni. Magyarország "szigorú rezsimet" vezetett be azokon a területeken, ahol sok emberrel találkoznak a munkavállalók, az egészségügyben, a területi vagy központi közigazgatásban, illetve a pedagógusok számára a kormány kötelezővé tette az oltást. Emellett a munkáltatók is előírhatják az oltást.

A múlt héten naponta több mint 100 ezer embert oltottak be, ezen a héten feleannyit, de jóval többet, mint korábban. Mivel sokan hat hónapja - májusban és júniusban - kapták meg második oltásukat, a védettség csökkenése miatt időszerű, hogy megkapják a harmadikat is. Az, hogy lesz-e következő hulláma a járványnak, és az milyen erős lesz, a harmadik oltás felvételétől függ - mondta.
   
Jelenleg 2,871 millió Pfizer-, 778 ezer Moderna-, 3,1 millió Janssen-, 2,106 millió Sinopharm-vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Emellett 1,657 millió adag közeli lejáratú AstraZeneca-oltóanyag is van a raktárakban, ezeket elajándékozza a kormány. Már korábban is jelentős mennyiségű vakcinát cserélt el az operatív törzs, ezzel kitolva a felhasználható oltóanyagok lejárati határidejét - jelezte.
   
A járványhoz kapcsolódó korlátozásokról úgy fogalmazott: a korábbiakhoz képest azért mások a mostani szabályok, mert akkor még nem volt elegendő vakcina, most azonban mindenki szabadon dönthet, hogy beoltatja-e magát. Leszögezte, a kormány nem tervezi az ausztriai vagy a szlovákiai korlátozásokhoz hasonlók bevezetését. A többségi vélemény az, hogy most tetőzik a járvány negyedik hulláma, karácsonykor így már a görbe a leszálló ágához ér.
   
Az állami iskolákban dolgozó pedagógusok kötelező oltásáról közölte: 92 százalék körül van körükben az oltottak aránya, a december 15-i, első oltásra vonatkozó határidőt nem kívánják módosítani.
   
A miniszter a Szputnyikkal oltottak utazási korlátozásaival kapcsolatban azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezési eljárásán múlik, hogy mikor lesz elfogadott a vakcina, de az látszik, hogy az EU politikai szempontokat érvényesít. A magyar diplomáciának mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az unió változtasson az álláspontján, az oroszoknak pedig, hogy az EMA engedélyezze a vakcinát. A miniszter saját példáját említve azt is megoldásnak látja, hogy harmadik oltásként Janssen-vakcinát kért, álláspontja szerint ennek hat hónap után nincs kockázata. Közölte, kérni fogja, hogy az oltópontokon erre legyen lehetőség.
   
Ha az orvosi álláspont szerint szükségessé válik a negyedik oltás felvétele, akkor arra lesz lehetőség - mondta.
   
Úgy fogalmazott, felvetődhet az antigéntesztek hatósági árassá tétele, de semmilyen teszt nem váltja ki az oltásokat. Az alkalmi antigéntesztelés pedig önmagában nem alkalmas a továbbfertőzések kiszűrésére.
   
Az oltottak megfertőződéséről közölte, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben fel vannak tüntetve az oltottsági és a kórházi adatok is, de ezek központi összekapcsolásáról a miniszternek nincs tudomása, egyes kórházakban azonban vannak statisztikák. A lélegeztetettekre vonatkozó adatszolgáltatás változásáról pedig azt mondta: annak van információértéke, hogy invazívan lélegeztetnek-e valakit, mert az életmentő beavatkozásnak minősül. Annak azonban nem látja akadályát, hogy a nem invazívan lélegeztetett betegekről szóló adatokat is nyilvánosságra hozzák.
   
Az operatív törzs a közeljövőben dönthet arról, hogy az oltottak esetében változik a védettségi igazolványok érvényessége. Új igazolványokra ugyanakkor nem lesz szükség akkor sem, ha a második oltás beadása után fél évvel megszűnne az érvényessége, hiszen a leolvasásakor látható, hogy ki hány oltást kapott és mikor - fejtette ki Gulyás Gergely.
   
Kitért arra is: Magyarországon drámaian - három-, ötszörösére - emelkedett a műtrágya ára. Ez jelentős részben annak az üzleti magatartásnak a következménye, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal kartellnek minősített, és amelyért rekordnagyságú, 14 milliárd forintot meghaladó bírságot szabott ki Bige László cégére. A kormány a műtrágya árát mérséklő döntéseket tervez, amelyek megfelelnek az uniós és hazai szabályoknak - mondta.
   
Bige Lászlónak a magyar piac jelentős részét ellátó vállalkozása lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat - vélekedett a politikus, elfogadhatatlan tartva, hogy a cég csupán egy napig ad el terméket magyar vevőknek.
   
Gulyás Gergely szerint jó lenne, ha a vállalkozó "nemcsak politikusokat akarna megvenni", hanem a magyar gazdákat is támogatná. Bige László - Nagy István agrárminiszter által 36 milliárdosra becsült - károkozásával kapcsolatban kijelentette, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kell elszámolnia azzal, hogy kitől fogad el pénzt a kampányához.
   
A miniszter sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Bizottság - a korábbi jó gyakorlattal ellentétben - megtagadta 19 tagország kérését, hogy rendkívüli uniós piaci válságkezelési intézkedéseket vezessen be a sertéspiacon kialakult helyzet miatt. A kormány több mint 4 milliárd forint többlettámogatást biztosított az állattartóknak, olyan egyedülálló biztosítási rendszert hozott létre, amely garantálja a kieső jövedelmek pótlását, szigorúan ellenőrzi az importot, és 100 százalékos kamat- és költségtámogatást nyújt a sertéstartó gazdák hiteléhez.
   
Nem kívánta ugyanakkor kommentálni Karácsony Gergelynek azt az értesülését, hogy Kína lemondott a Fudan Egyetem építkezéséről. Hozzátette, a Fudan ügyében a kormánynak világos álláspontja van, amit többször közöltek, technikai kérdés, hogy a telket például mikor adják át.
   
Gulyás Gergely szerint a kormány gesztust gyakorolt azzal, hogy ellenzéki javaslatra döntött a népszavazások és a választás azonos napon történő megtartásáról, ezért visszás, hogy a gyermekvédelmi népszavazásról szóló parlamenti voksoláson nem vettek részt.

A miniszter a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítéséről kifejtette, a történtek felderítése az erre a célra létrejött vizsgálóbizottság feladata, a testület számára rendelkezésre álló 15 napos határidő azonban rendkívül rövid, a főpolgármester közvetlen szövetségesei pedig nem akarnak közreműködni a valóság felderítésében.

Úgy fogalmazott, a fővárosban teljes az átláthatatlanság. A Városházát el akarták adni, és ebben a főpolgármester jelenleg is hivatalban lévő, általa hivatalban hagyott munkatársai is közreműködtek. Azt, hogy bűncselekmény történt-e, nem a kormánynak kell eldöntenie - jegyezte meg Gulyás Gergely.
   
Azt mondta, a főpolgármester hónapokig nem írta alá a BKK finanszírozásról szóló szerződést, korábban pedig a kerületeknek kifizetett egészségügyi támogatások ügyében mutatkozott meg az, hogy nem a kormánnyal való együttműködésben, hanem a felesleges politikai vitákban érdekelt.
   
Az inflációra térve Gulyás Gergely kiemelte, a kormány minden más európai országnál többet tesz annak érdekében, hogy a külföldről jövő inflációs nyomás a lehető legkisebb mértékben érintse a magyar családokat. Közölte, figyelik a szerb kormánynak az alapvető élelmiszerek árainak befagyasztásáról hozott döntését.
   
A jövő évi inflációra vonatkozóan a személyes véleményét megfogalmazva azt mondta, az meghaladhatja a négy százalékot, elérheti az öt százalékot is, de a kormány a jegybank előrejelzését várja. Hozzátette: a magasabb infláció ellenére a jövő évi költségvetés stabil lábakon áll.
   
Az idei 6-7 százalékos magyar gazdasági növekedés nincs veszélyben, de ha az autóiparban nincs chiphiány, ez magasabb is lehetne - tudatta Gulyás Gergely.
   
Kérdésre arról is beszámolt, hogy az áramár csökkentése érdekében a kisvállalkozásoknak és az önkormányzatoknak elég az egyetemes szolgáltatást kérvényezniük, a csatlakozásuk ezt követően automatikus. A kormány egyelőre hat hónapra döntött erről a lehetőségről, az önkormányzatoknak egyébként eddig is adott volt ez, de közbeszerzésen korában olcsóbban jutottak áramhoz.
   
A földgázárak emelkedése miatt a távhőszektor vesztesége tízmilliárdos nagyságrendű lehet, az önkormányzatok pedig 8,5 milliárd forintot, a kkv-k ugyanakkor 30-50 milliárd forintot takaríthatnak meg az egyetemes szolgáltatói körbe való belépésükkel, az áramszolgáltatók kompenzációjáról eddig nem volt szó - közölte.
   
Gulyás Gergely az Európai Bíróságnak a jogállamisági eljárás ügyében tett lépésével kapcsolatos kérdésre azt felelte: a főtanácsnok javaslata általában nem nagyon szokott különbözni a bíróság döntésétől, de ez utóbbit meg kell várni. A főtanácsnoki véleményben azonban benne van, hogy általános jogállamisági vádaskodások nem vezethetnek szankciókhoz, vagyis a szigorú, joghoz kötött értelmezést tartja fontosnak.
   
Az, hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodás április előtt létrejön vagy sem, kizárólag attól függ, hogy az Európai Bizottság be kíván-e avatkozni a magyar választásokba - mondta a miniszter. Hozzátette: ennek ellenére a programokat "el tudjuk indítani előfinanszírozással".
   
A jogállamisági mechanizmust elkésett politikai akciónak nevezte, azt az eljárási határidők miatt már nem lehet a választásokig aktiválni. A bizottság, ha rajta múlna, olyan kormányt választana, amely Brüsszel minden diktátumának enged, amely megszünteti a rezsicsökkentést és eltörli a gyermekvédelmi törvényt.
   
Gulyás Gergely szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy kinek van joga a gyermekek nevelésére. A kormány álláspontja szerint ez a jog a szülőket illeti meg. Azt mondta, hogy ha a gyermekvédelmi népszavazás érvényes lesz, akkor annak az a pozitívuma, hogy a jogszabály évekig nem módosítható, márpedig nemcsak az ellenzékkel, de az EU intézményeivel szemben is meg kell azt védeni.
   
A miniszter szerint a magyar baloldalnak vannak rossz hagyományai, ezek közt az egyik, hogy a magyar belpolitikai küzdelmeket külföldön akarják megvívni, Márki-Zay Péter közös ellenzéki kormányfőjelölt ezeket folytatva, amikor teheti, külföldön jelenti föl a kormányt.
   
Gulyás Gergely szomorúnak és veszélyesnek tartja, de álláspontja szerint nem meglepő, hogy a baloldal korábbi álláspontjához igazodva Márk-Zay Péter támogatja a drogliberalizációt.
   
A pedagógusbérek a nehézségek ellenére bejelentett 10 százalékos emelése jól kifejezi a kormány szándékát, hogy a következő ciklusban nagyobb mértékben kívánja azokat növelni. A kormány nem tárgyalt olyan javaslatról, amely megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, és ennek ellentételezéseként 2023-tól nagyobb béremelés következhetne - mondta a miniszter.
   
Újabb kérdésre, hogy helyesnek tartja-e az Áder János államfő által létrehozott, a kormányzat által is támogatott Kék Bolygó Alapítvány milliárdos ingatlanvásárlását, a miniszter azt válaszolta, hogy az alapítvány a klímavédelem területén nagyon fontos tudományos kutatásokat folytat, és jelenleg is egy jelentős rendezvény szervezője.
   
Arról is beszélt, hogy ha az üzemanyagár 480 forint alá csökken, akkor ezt a kutak árainak is követniük kell, ellenkező esetben a versenyhivatalnak kell vizsgálódnia. A jelenlegi hatósági árak három hónapig maradnak érvényben.
   
Az iparűzési adó megfelezése kapcsán azt mondta, hogy az állam semmit nem vett el az önkormányzatoktól, hanem 100 milliárd forinttal támogatta a településeket. Így a kis- és középvállalkozásoknak is kevesebbet kell fizetniük, ennek pedig az önkormányzatok is örülhetnek - fejtette ki Gulyás Gergely.
   
Úgy vélte, hogy az új német kormány létrejötte nem befolyásolja majd a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, az itt befektető német cégek körében soha nem látott mértékű, 85 százalékos azok aránya, akik újra befektetnének Magyarországon.

 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó