A diktatúrák próbálták kiirtani a keresztény gyökereket
Ferenc pápa: Az Európai Bizottság elrettentése a „karácsony” szótól anakronizmus volt. A diktatúrák próbálták felszámolni a kereszténységet a kontinens történetében.
2021. december 7. 08:59

Kép: mandiner/MTI/EPA/ANSA pool/Alessandro Di Meo

Ferenc pápa hétfőn kijelentette: anakronizmus az a visszavont dokumentum, amelyet az Európai Bizottság adott ki – többek között – a „karácsony” szó használatától. Kifejtette, hogy egy sor ideológia megpróbálta már kiirtani Európa keresztény gyökereit”. Az Európai Bizottság elrettentése a „karácsony” szótól anakronizmus volt.

Szerinte a dokumentum megpróbálta kiirtani Európa keresztény gyökereit.

„A történelem során sok-sok diktatúra próbálkozott ezzel. Gondoljunk csak Napóleonra... Vagy a náci diktatúrára, a kommunista diktatúrára. Ez a felvizezett szekularizmus divatja... De ez az, ami sosem működött.”

„Az Európai Uniónak kézbe kell vennie az alapító atyák eszméit, amelyek az egység, a nagyság eszméi voltak, és vigyáznia kell, nehogy az ideológiai gyarmatosítottság útjára lépjen” – véli az egyházfő.

mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó