Politikai öngyilkosság a gyermekvédelmet támadni
Számos jele van annak, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon a hozzá fűzött reményeket – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. A bevándorlás kapcsán kijelentette, kiemelkedő jelentősége van az Alkotmánybíróság döntésének, amely kimondta, hogy a rossz uniós szabályozás nem írhatja felül a magyar Alaptörvényt.
2021. december 13. 09:22

Márki-Zay Péter mélyrepülésben van, miután a legfontosabb politikai kérdésekben rendre a nyugati multik vagy Brüsszel álláspontját képviseli a magyarok többségének érdekei helyett – mondta a lapnak Deák Dániel politológus a múlt hét belpolitikai történései apropóján. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint mindez nem meglepő, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltje éppen a rezsicsökkentés idején olyan lobbiszervezetnek dolgozott, amely a rezsicsökkentés eltörlését akarta elérni. Most az is kiderült, hogy a rezsicsökkentés mellett a minimálbért is eltörölné, ami ugyancsak a nyugati multiknak kedvezne, míg magyarok százezrei kerülnének szörnyű helyzetbe.

Deák kiemelte, Gyurcsány Ferenc és a tanácsadók jól érzékelhetően azt mondhatták neki, tagadja le a valódi szándékait, ne fedje fel, mire készül valójában egy esetleges választási győzelmet követően, ezért ma már a rezsicsökkentés és a minimálbér kapcsán kifejtett korábbi álláspontját is letagadja. A politikai elemző emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc is ezt a taktikát választotta 2006-ban, amikor saját bevallása szerint is hazudozással nyert a választáson, nem fedte fel a választóknak azt, hogy valójában megszorításokra készül. Az internet azonban – hívta fel a figyelmet Deák Dániel – nem felejt, mindenki láthatja a baloldal miniszterelnök-jelöltjének valódi szándékait.

Az elemző úgy véli, sokak számára meglepetés lehetett Gyurcsány azon kijelentése, hogy Márki-Zay Péter kérte arra: ne kampányoljon neki. Jobban belegondolva azonban ez egyáltalán nem meglepő, hiszen eddig sem Gyurcsány kampányolt Márki-Zaynak, éppen fordítva: Márki-Zay tette ezt Gyurcsánynak. A DK elnöke nyugodtan hátradőlhet, legyen bármi is a választási eredmény, az ellenzéken belül neki lesz a legtöbb biztos egyéni győztese és a legtöbb befutó helye a listán, és a baloldalon ő lesz a legerősebb frakcióvezető is.

Deák Dániel rámutatott, számos jele van annak, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon a hozzá fűzött reményeket. Mint fogalmazott, hiába követi a gyurcsányi irányvonalat minden kérdésben, középszerű politikus, és kínosabbnál kínosabb helyzetekbe hozza magát. Ilyen szituáció volt az is, amikor arról beszélt, szét fogja tépni a gyermekvédelmi népszavazás kérdőíveit. Ez gyakorlatilag politikai öngyilkosság, hiszen a bevándorlás ügyéhez hasonlóan a gyermekvédelem területén is pártokon átívelő társadalmi konszenzus van, így Márki-Zay további választópolgárok szavazatairól mondhat le.

A hét fontos tanulsága volt az is, hangsúlyozta a politológus, hogy a baloldalon nincsen következménye semminek sem, a korrupciós ügybe keveredő Cseh Katalin és Karácsony Gergely is másra mutogat, nem hajlandó vállalni a következményeket, nem mond le. Ezzel szemben a jobboldalon mindennek megvan a következménye: Völner Pál például azonnal lemondott, amikor az ügyészség vesztegetéssel gyanúsította meg. Mindez világos értékrendbeli különbséget mutat a jobb- és a baloldal között.

Deák álláspontja szerint ugyancsak kiemelt jelentősége van az Alkotmánybíróság döntésének, amely kimondta, a rossz uniós szabályozás nem írhatja felül a magyar Alaptörvényt. Ez komoly védelmet jelent Magyarországnak a bevándorlásügyi szabályok terén, hiszen Brüsszel még mindig próbálkozik a szabályok lazításával és a kötelező kvóták bevezetésével. Ennek a szemléletnek az erősödésére különösen lehet számítani amiatt, hogy Németország új kormánya bevándorláspárti, mert várhatóan Brüsszelben is ilyen intézkedéseket fog szorgalmazni. Ezzel szemben az Alkotmánybíróság mostani döntése erős védelmet jelent – tette hozzá Deák Dániel.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó