Így segít a jelzáloghiteleseken a kamatstop
Október végi szinten rögzülnek fél évre a jelzáloghitelek kamatai egy szerdai kormánydöntés értelmében, a kormányfő tegnapi bejelentéséről a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt. Orbán Viktor leszögezte: az áremelkedések miatt új védelmi vonalat nyit az állam.
2021. december 23. 11:00

Jelen cikkünkben arról tájékoztatunk részletesen, hogy mely szerződésekre milyen hatással lesz a januártól június végéig hatályos kamatstop.

Hogyan hat pontosan a kamatstop a jelzáloghitelek törlesztőrészletére?

A jegybanki kamatemelések hatására a változó kamatozású hiteleket befolyásoló referenciakamatok jelentősen emelkednek, a leggyakrabban használt három havi BUBOR a négyszeresére nőtt, a 2021. júniusi egy százalék körüli szintről négy százalék körülire 2021. december közepére. A lakossági jelzáloghitel-állomány 35 százaléka (2070 milliárd forint, 473,5 ezer szerződés) egy éven belül átárazódó hitel, vagyis a referenciakamatok emelkedése ezeknél a törlesztőrészletek emelkedését vonja maga után.

Egy átlagos hitel esetében 20-25 százalékos (havi 11 ezer forint körüli) törlesztőrészlet-emelkedést okozhat a 2021. október végétől felgyorsult, és a következő fél évben esetleges további kamatemelkedés együttesen.

Emiatt döntött úgy a kormány, hogy (THM-re vonatkozó) kamatstopot vezet be a lakossági jelzáloghitelekre 2022. január 1-i. hatállyal. Az intézkedés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztésig él, vagyis 2022. júniusáig. A bankok az ügyfeleket egyesével tájékoztatják majd arról, hogy a kamatstop mekkora törlesztőrészlet-emelkedéstől óvta meg őket.

A fél évre számítva átlagosan 66 ezer forintos megtakarítás a 473,5 ezer szerződést figyelembe véve azt jelenti, hogy harmincmilliárd forint maradhat a családok kasszájában.

A kamatstop az ügyfeleket a kamatforduló időpontja szerint érinti

– Akinek a hitele 2021. október 27. és 2022. január 1-je között átárazódik/átárazódott, a kamatfordulótól 2022. január 1-ig fizeti a magasabb referenciakamat okozta nagyobb törlesztőrészletet, ugyanakkor január 1-től a kamatláb visszakerül a 2021. október 27-ei szintre. Az azon a napon érvényes, szerződésben meghatározott referenciakamatláb (például a három havi BUBOR-nál 2,02 százalék) lesz a meghatározó, illetve azt nem haladhatja meg a törlesztőrészlet meghatározásakor. Emiatt januártól a referenciakamat és ezáltal a törlesztőrészlet is csökken.

– Akinek 2022. január 1-je után (de a rendelet hatályvesztéséig) van a kamatfordulója, azon a napon árazódik át a hitele. De nem az akkori, hanem a 2021. október 27-i szerződése szerinti referenciakamat alapján. Ez azt jelenti, hogy akinek például 2021 májusában az egy éves kamatperiódusú hitele 0,9 százalékos három havi BUBOR alapján átárazódott, ő ez alapján törleszti a hitelét a következő fordulónapig (2022. májusig), amikor a 2021. október 27. napján érvényes referenciakamatláb alapján árazódik át a hitele. A fordulónap után a törlesztőrészlet alacsonyabb lesz, mintha a 2022. májusában érvényes piaci kamat alapján történne meg az átárazódás, vagyis az ügyfél teljes mértékben védett a kamatkockázattól.

– Aki 2022. január 1-jét követően vesz fel jelzáloghitelt ami átárazódik a rendelet hatályvesztéséig, annak a fordulónapon a 2021. október 27-i referenciakamat-szint lesz a meghatározó a törlesztőrészlete megállapításakor. Ugyanakkor ezek az esetek elhanyagolhatóak, mivel az új jelzáloghiteleknél a változó kamatozású hitelek aránya egy százalék körül van.

Az intézkedés tehát hozzájárul ahhoz, hogy az érintett hitelek törlesztőrészletei ne növekedjenek, hanem csökkenjenek, hiszen a kamatstop megvéd a piacon tapasztalható kamatemelkedésétől. Ha a piacon érvényes kamatok határoznák meg az új referenciakamatok szintjét az átárazódáskor, akkor a jelzáloghiteleknél érdemben magasabb törlesztőrészletek alakulhatnának ki annál, mint amit a kamatstop bevezetésével érzékelni fognak.

Magyar Nemzet
  • A tram-train reneszánsza Európában
    Egyre népszerűbb Európában a tram-train rendszere, ennek jele, hogy hat német és osztrák város összesen több mint félezer szerelvényt rendelt a Stadlertől. Ugyanilyen járművek közlekednek Szeged és Hódmezővásárhely között is, számuk, ha majd mindegyiket forgalomba helyezik, eléri az egy tucatot.
  • A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja
    A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából
  • Nem tud titkot tartani a dán titkosszolgálat?
    A politikus az elmúlt években több olyan interjút adott, amiben lényegében megerősítette az együttműködést az egyik legnagyobb amerikai hírszerző ügynökséggel, sőt azt is „kikotyogta”, hogy az alku még Bill Clinton elnöksége idején jött létre.
MTI Hírfelhasználó