Foreign Policy: Idén érdemes figyelni a magyar választást
Az amerikai külpolitikai szaklap a magyar választásokról is elemzést közölt összeállításában.
2022. január 2. 21:48

Terjedelmes összeállítást készített a Foreign Policy arról, hogy milyen választásokra lesz érdemes figyelni 2022-ben, és a listán Magyarország is főszerepet kapott. A globalista amerikai külpolitikai szaklap a vonatkozó részt annak felidézésével kezdi, hogy tavaly hazánkba látogatott Tucker Carlson, a konzervatív Fox News televízió sztárriporterre, valamint kiemelik, hogy Steve Bannon egykori nemzetbiztonsági tanácsadó „a legfontosabb alaknak” nevezte Orbán Viktort. Idézték az egyik korábbi, Magyarországról szóló cikküket, amelyben a szerző úgy fogalmazott, Orbán Viktor hűbérbirtokként kezeli az országot, majd hozzáteszik: a tavaszi választásokon eldől, hogy marad a hűbérúr vagy leminősül hűbéressé.

A cikk azzal folytatódik, hogy a magyar miniszterelnök maga hirdeti büszkén az illiberális demokráciát, majd felmondják azokat a vádakat, melyeket jellemzően a nemzetközi balliberális média a magyar kormány szemére hány. Ilyenek például a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése, a sajtó irányítása, de persze nem maradhat ki a Soros György elleni támadás, az illegális migráció ellenzése vagy a családvédelmi – a cikkben LMBTQ-ellenesnek nevezett – törvény. Sőt, így bő két héttel Emmanuel Macron budapesti látogatása után az is előkerül, hogy Magyarország „pária lett az Európai Unióban”.

A Foreign Policy egy korábbi cikkében rámutatott, hogy küszködik a magyar ellenzék, most mégis arra figyelmeztetnek, Orbán Viktor jobban teszi, ha résen van. A külpolitikai szaklap szerint a Fidesznek ezúttal biztosan nem lesz kétharmada.

Elemzésüket azzal zárják, egyelőre bizonytalan, hogy az ellenzéki tábor ki tudja-e használni a helyzetet, hogy Orbán Viktor és „politikai gépezete” végül búcsút mondjon a hazai és nemzetközi színtérnek. Hozzáteszik: ha az ellenzék kudarcot is vall, még mindig vigasztalhatja magát azzal, hogy képes volt legalább valamennyire megnehezíteni a kormányfő dolgát.

MNO
MTI Hírfelhasználó