Lónyay Menyhért nagy tudású politikus volt
Felelős, nagy tudású és széles látókörű politikus volt Lónyay Menyhért, aki hitt abban, hogy Magyarország független nemzetként a polgári átalakulás révén kivívja helyét a fejlett államok között - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a kiegyezést követő első pénzügyminiszter születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, csütörtökön.
2022. január 6. 14:20

Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Offenbacher Ferenc, a Lónyay Menyhért születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás kurátora a kiegyezést követő első pénzügyminiszter márványbüsztjénél a minisztériumban 2022. január 6-án. MTI/Soós LajosVarga Mihály pénzügyminiszter (b) és Offenbacher Ferenc, a Lónyay Menyhért születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás kurátora a kiegyezést követő első pénzügyminiszter márványbüsztjénél a minisztériumban 2022. január 6-án. MTI/Soós Lajos

Felelős, nagy tudású és széles látókörű politikus volt Lónyay Menyhért, aki hitt abban, hogy Magyarország független nemzetként a polgári átalakulás révén kivívja helyét a fejlett államok között - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a kiegyezést követő első pénzügyminiszter születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, csütörtökön.

A kormány fontosnak tartja felidézni a gazdag és büszkeségre okot adó történelmi múltat, múltunk nagy alakjainak munkáját, elveit és életét, politikájában épít minderre - tette hozzá.
   
Felidézte, hogy Lónyay Menyhért az 1868-as költségvetés elkészítésekor az államigazgatás minden területén szigorú takarékoskodást írt elő, a költségvetési egyensúly megteremtésére és az állami bevételek növelésére helyezte a hangsúlyt, amelyet nem az adók emelésén, hanem reformon keresztül kívánt elérni.

Állami beruházásélénkítéssel járult hozzá az ország anyagi és szellemi megerősödéséhez, illetve az államháztartás stabilizálásához - tette hozzá.
   
Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy most, amikor a válság után már erőteljes a növekedés és az egyensúly is javul Magyarországon, érdemes felidézni a reformkori politikus gondolatát. "A múltak tapasztalatai szerint egy negyed század nem szokott elmúlni anélkül, hogy a népekre és az államokra nézve be ne következzenek a megpróbáltatás nehéz napjai. Tehát minden előrelátó igaz hazafinak arra kell törekednie, hogy a nyugalom és béke ideje jól felhasználtassék, hogy a bekövetkező válság bennünket szellemileg és anyagilag megerősödve, rendezett államviszonyok között találjon" - idézte a pénzügyminiszter Lónyay Menyhértet.
   
A tárcavezető elmondta, hogy ezek az elvek a polgári kormány politikájában is felismerhetők.
   
Rámutatott: visszatekintve az elmúlt 10 évre, jól látható, hogy helyes döntés volt a gazdaságot adócsökkentéssel élénkíteni és a növekedés erősítésére fektetni a hangsúlyt, hiszen így a válság idején költségvetési átrendezéssel tudtak úrrá lenni a helyzeten, keresletet generálni, bér- és beruházási támogatásban részesíteni a gazdaság szereplőit.
   
Az eredmények egyre inkább kivehetők, a növekedés idén 6 százalék felett lesz, jövőre is jóval meghaladja az 5 százalékot, többen dolgoznak ma már az országban, mint a járvány előtt, a munkanélküliség szintje az unióban az egyik legalacsonyabb, közben pedig sikerült a külső bizalmat is megtartani - húzta alá. Varga Mihály szerint jövőre az erőteljes növekedés mellett az egyensúlyi mutatók további javulása várható, ami tovább erősíti a pénzügyi stabilitást és a befektetői megítélést.
   
Tilki Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő a megemlékezésen elmondta, hogy Lónyay Menyhértet kevésbé ismeri jelenleg a társadalom, róla ugyanakkor a jól ismert Deák Ferenc a feljegyzések szerint úgy nyilatkozott, hogy "nemzetgazdasági és pénzügyi ismeretei révén pótolhatatlan".
   
A pénzügyminiszter és - rövid ideig - miniszterelnök személye a 21. század emberének a hazaszeretetet és a lokápatriotizmust üzeni - emelte ki az országgyűlési képviselő.
   
Felidézte, hogy az 1848-as forradalmat követően a politikus egy református egy katolikus püspököt bújtatott, továbbá politikusi pályáját követően visszavonult családi birtokára, ahol számos olyan tevékenységet folytatott, amely meghatározó volt a helyiek élete szempontjából; így például a vízszabályozás, valamint az almatermesztés örökségének hátra hagyása.
   
"Éljünk bárhol, dolgozzunk az élet bármely területén, munkánkat csak megfelelő alázattal lehet jól végezni" - így összegezte végül a képviselő, hogy mit tanulhat a ma embere a 19. századi történelmi személyiség életútjából.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó