A közös baloldali arculatban nyoma sincs magyarságnak
A baloldal kirakatjelöltje „vérszerződést” akar kötni a hat ellenzéki pártvezetővel, de feltételül szabta, hogy a közös lista első öt helyén az előválasztás eredménye szerint szerepeljenek a politikusok. Ez azt jelenti, hogy Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András lenne a sorrend.
2022. január 9. 11:39
A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentései leginkább támogatóit képesztik el Fotó: MH/Purger Tamás
 

Emlékezetes, a baloldal szerdai közös sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péternek megtiltották, hogy az ellenzéki aláírásgyűjtésen kívüli témákról nyilatkozzon, ám ott is jelezte, hogy szívesen kifejtené a véleményét más kérdésekben is. Nem is bírta a rákényszerített hallgatást, csütörtök este Facebook-oldalán közzétett egy beszélgetést a sajtófőnökével.

Ebben először kijelenti, hogy „minden kompromisszumra kész” a győzelem érdekében, később azonban leszögezi, van, amiből nem tud engedni, ez pedig az, hogy „a teljes egységet” tudják kommunikálni, valamint hogy a közös lista első öt helyén „az öt legnépszerűbb ellenzéki politikus” legyen, az előválasztás eredményének sorrendjében. (Vagyis Márki-Zay, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András – a szerk.)

Beszélt arról is, hogy „a közös listát pillanatokon belül véglegesítenünk kell”, hamarosan kiállnak majd a hat párt vezetőjével, és „vérszerződést” kötnek. Ismét kitért arra is, hogy hajlandó elengedni a hetedik frakció tervét, ami konkurenciát jelentene a hat pártnak, ütközik „hatalmi, pártfinanszírozási, mandátumszerzési érdekeikkel”, azonban szerinte az ő személye elég garanciát jelent a jobbközép elvek képviseletére. Utóbbi kijelentése végképp értelmezhetetlen, hiszen megnyilvánulásai alapján minden kérdésben liberális nézeteket vall.

A „hét vezér” hasonlat erősen eltúlzott a valódi erőviszonyok ismeretében, és groteszk is a balliberális oldalnak a magyarsághoz, főként az ősmagyarokhoz való viszonyulása miatt. Még Márki-Zay kommentelői között is akadt olyan, aki szóvá tette, hogy a hosszú idő alatt kiókumlált összellenzéki logóban „mákszemnyi vizuális utalás sincs a magyarságra”, a sötétkék-türkiz kombináció inkább fogpasztareklámra emlékeztet.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének a magyarsághoz való legalábbis furcsa hozzáállását szemlélteti, hogy amikor nemrég arról beszélt, mindenki migráns, aki külföldre költözik, például az ő két gyermeke is az, hiszen nem Magyarországon születtek, hanem az egyik Kanadában, a másik az Egyesült Államokban.

Márki-Zay egyik fő kampányeleme, hogy Orbán Viktor ötvenötezer Európai Unión kívüli migránst telepített az országba 2019-ben, noha a KSH adatai szerint 38 511 ember Európából érkezett, közülük 28 ezer szomszédos országból, nagy részük feltehetőleg határon túli magyar.

Kommunikációs trükk a rezsicsökkentés kapcsán

Márki-Zay Péter rezsicsökkentésről szóló plakátkampánya egy kommunikációs trükk – szögezte le közösségi oldalán tegnap Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai elemzője. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentési program lényegét a hatóságilag rögzített, alacsony árak jelentik, és teljesen világos, hogy Márki-Zay ehelyett piaci árszabást vezetne be, ami a jelenlegi rezsicsökkentés eltörlését jelentené.

Azonban a baloldal miniszterelnök-jelöltje felismerte, hogy a rezsicsökkentési program népszerű, így annak támadásával választókat veszíthet – mutatott rá az elemző. Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy kormányfőjelölt hogyan nézheti le ilyen mértékben a választókat, hiszen a kommunikációs trükk sikerébe vetett hit feltételezi, hogy Márki-Zay szerint az emberek nem értik meg azt a logikai alapvetést, hogy az új tarifaszabályok szükségképpen a régiek eltörlését jelentik, nem tudják mi a hatósági és a piaci árszabás közötti különbség, vagy nem fogják felismerni, hogy attól, hogy a rezsicsökkentési program jó nekik, a rezsicsökkentésre keresztelt áremelés nem lesz jó.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó