Afrika-politikánk kitüntetett szerepet szán Ghánának
Magyarország Afrika-politikája kitüntetett szerepet szán Ghánának, amely ígéretes gazdasági növekedést mutató, szilárd, demokratikus berendezkedésű országa a térségnek - mondta Áder János csütörtökön Accrában, amikor a ghánai elnökkel tárgyalt. A magyar államfő többnapos hivatalos látogatásra érkezett az afrikai országba.
Utoljára frissítve: 2022. január 13. 22:52
2022. január 13. 14:48

Áder János köztársasági elnök (j3) és felesége, Herczegh Anita (j2) a ghánai Koforiduában, a Hungary Helps magyar segélyprogram segítségével bővített Newill Academy iskola előtt 2022. január 13-án. MTI/Bruzák Noémi

Magyarország Afrika-politikája kitüntetett szerepet szán Ghánának, amely ígéretes gazdasági növekedést mutató, szilárd, demokratikus berendezkedésű országa a térségnek - mondta Áder János csütörtökön Accrában, amikor a ghánai elnökkel tárgyalt. A magyar államfő többnapos hivatalos látogatásra érkezett az afrikai országba.

A köztársasági elnök, miután vendéglátójával Akufo-Addo elnökkel tárgyalt, elmondta, hogy megbeszélésükön azokat az együttműködési területeket érintették, amelyek a két ország külgazdasági kapcsolatainak további bővítését célozzák és mindkét fél számára előnyt jelentenek.
 
Akufo-Addo hangsúlyozta: a két országnak hasonló céljai vannak. Értékközösségben vagyunk, mindkét ország hátat fordított az autoriter múltnak és demokratikus kormányzást hozott létre, amely tiszteletben tartja a jogállamiságot és az emberi jogokat - mondta.
   
A politikus úgy fogalmazott, hogy Áder Jánossal megerősítették együttműködési szándékukat a kereskedelem, a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem területén.
   
Megállapodtak abban, hogy egy közös gazdasági vegyesbizottságot állítanak fel, amely segíti a kétoldalú projekteket.
   
A ghánai elnök a tárgyaláson megköszönte a magyar támogatást, amelyet hazánk ahhoz nyújtott, hogy az afrikai ország az ENSZ biztonsági tanácsának nem állandó tagjává váljon.
   
A felek kitértek a Száhel-övezet biztonságpolitikai kihívásaira, arra, hogy a dzsihadista erők jelenléte komoly, az afrikai államokra súlyos veszélyt jelentő probléma.
   
Akufo-Addo aláhúzta, hogy Ghána szerint nem lehet csökkenteni, sőt növelni kell a térségben az ENSZ békefenntartók jelenlétét.
   
Áder János a tárgyalást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Ghánában 2021-ben átadták az ország legnagyobb, legmodernebb technológiával épült szennyvíztisztító-telepét, amely magyar közreműködéssel valósult meg Kumasi városában és most két további ilyen beruházás jön létre, szintén magyar részvétellel. Az államfő úgy fogalmazott, hogy ez jelentős segítség, így mérséklődhetnek a szennyezett víz által terjesztett betegségek.
   
A megbeszéléseken kitértek arra, hogy Ghánában magyar segítséggel már két mezőgazdasági mintafarm létesült, amelyeket továbbiak követhetnek.
   
Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarországon hatalmas tudás halmozódott fel a vetőmagnemesítési eljárásokban, hazánk a különböző országok klímájához kiválóan alkalmazkodó növények termesztésében nagy segítséget tud nyújtani, és ez a terület a jövőben a két ország közötti együttműködés új terepe lehet.
   
A köztársasági elnök kiemelte, hogy Magyarország nemcsak a szennyvíz, hanem az ivóvíz tisztításában is komoly technológiákkal rendelkezik. Mint mondta, a magyar konténeres technológiával olyan, a világtól elzárt térségekben is lehet ivóvizet tisztítani, ahol nem nagyon van infrastruktúra. Szintén kiemelte, hogy a tengervíz sótalanítása révén is el lehet látni ezzel a magyar fejlesztéssel megfelelő minőségű ivóvízzel kisebb településeket.


   
Nana Akufo-Addo ghánai elnök (j) fogadja hivatalos látogatásán Áder János köztársasági elnököt az accrai elnöki palotában, a Jubilee House-ban.

"Egyetértettünk abban, hogy a XXI. század a víz évszázada lesz, jó minőségű és mennyiségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem az ipar fejlesztése, sem a gazdaság bővítése nem képzelhető el" - tette hozzá. Mint mondta, ezen a területen Magyarország rendelkezik olyan tudással, technológiákkal, amelyek eredményes együttműködést alakíthatnak ki Ghánával.
   
A tárgyalópartnerek kitértek a két ország oktatási kapcsolatainak bővítésére is. Egyetértettek abban, hogy fontos az ösztöndíjrendszer bővítése. Elhangzott, hogy az elmúlt 5 évben három és félszeresére nőtt a Ghánából Magyarországra érkező diákok száma.
   
Áder János az első magyar köztársasági elnök, aki a rendszerváltás óta Ghánába látogat. A magyar politikus Koforiduában felkeresi a NewillAcademy iskolát, amelynek felújításához a Hungary Helps is hozzájárult. Kumasiban a magyar szaktudással, a Pureco cég által épített szennyvíztisztító telepet tekinti meg.

MTI
  • Szükséges-e a NATO északi irányú bővítése?
    A bővülés ellen szóló legaktuálisabb ellenérv furcsamód maga a kezdeményezés indoka, azaz Oroszország.
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
MTI Hírfelhasználó