Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából
A baloldali pártok kifutottak az időből, egy hónap alatt sem tudtak összegyűjteni kétszázezer aláírást.
2022. január 16. 13:28

"Most már biztos: nem lesz a baloldal népszavazásából semmi, hatalmas kudarcot szenvedtek el, egy hónap alatt sem tudtak kétszázezer aláírást összegyűjteni. – írta vasárnapi Facebook-posztjában Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, már több mint egy hónapja gyűjtik a baloldali pártok a saját népszavazási kezdeményezésükhöz az aláírásokat, amellyel azt szerették volna, hogy a gyermekvédelmi népszavazáshoz hasonlóan a parlamenti választással egy időben lehessen megtartani azt is.

„Elképesztő kudarcot szenvedtek el azonban, hiszen az előválasztáson állításuk szerint 700-800 ezer embert megmozgató baloldalnak most egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze. Ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya lehet”  – szögezte le Deák Dániel, hozzátéve, hogy már biztos nem lesz semmi a baloldal népszavazásából. Mint részletezte, a népszavazás kiírásának menetrendje alapján miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást, a Nemzeti Választási Irodának hatvan napja van a szignók ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további tíz nap. Az elemző kiemelte, hogy nem elég a kétszázezer leadott aláírás, hiszen sok érvénytelen lehet, így 230-250 ezret kéne gyűjteniük. Az Országgyűlésnek ezt követően harminc napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet.

„Ezt bárhogy is számoljuk, összesen 115 nap + 70-90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy semmi sem lesz a baloldal népszavazásából, hiszen a választással egy időben már nem lehet megtartani, egyszerűen kifutottak az időből. A választás után (bármi is legyen a végeredmény) pedig már nincsen értelme megtartani, ezt kampánytémának szánták csupán.” – zárta gondolatait Deák Dániel.

MNO - Facebook
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó