Nem lesz semmi a baloldal népszavazásából
A baloldali pártok kifutottak az időből, egy hónap alatt sem tudtak összegyűjteni kétszázezer aláírást.
2022. január 16. 13:28

"Most már biztos: nem lesz a baloldal népszavazásából semmi, hatalmas kudarcot szenvedtek el, egy hónap alatt sem tudtak kétszázezer aláírást összegyűjteni. – írta vasárnapi Facebook-posztjában Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, már több mint egy hónapja gyűjtik a baloldali pártok a saját népszavazási kezdeményezésükhöz az aláírásokat, amellyel azt szerették volna, hogy a gyermekvédelmi népszavazáshoz hasonlóan a parlamenti választással egy időben lehessen megtartani azt is.

„Elképesztő kudarcot szenvedtek el azonban, hiszen az előválasztáson állításuk szerint 700-800 ezer embert megmozgató baloldalnak most egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze. Ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya lehet”  – szögezte le Deák Dániel, hozzátéve, hogy már biztos nem lesz semmi a baloldal népszavazásából. Mint részletezte, a népszavazás kiírásának menetrendje alapján miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást, a Nemzeti Választási Irodának hatvan napja van a szignók ellenőrzésére, a hitelesítést pedig meg lehet támadni, aminek a jogorvoslati határideje további tíz nap. Az elemző kiemelte, hogy nem elég a kétszázezer leadott aláírás, hiszen sok érvénytelen lehet, így 230-250 ezret kéne gyűjteniük. Az Országgyűlésnek ezt követően harminc napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet.

„Ezt bárhogy is számoljuk, összesen 115 nap + 70-90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy semmi sem lesz a baloldal népszavazásából, hiszen a választással egy időben már nem lehet megtartani, egyszerűen kifutottak az időből. A választás után (bármi is legyen a végeredmény) pedig már nincsen értelme megtartani, ezt kampánytémának szánták csupán.” – zárta gondolatait Deák Dániel.

MNO - Facebook
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó