Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa
Az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi a NER elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.
2022. január 20. 23:13

Szabad Európa/Szabadság Rádió egyik technikai helyisége, 1980 München (Fotó forrása: Fortepan)

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a szerkesztőségünk birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra. Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lapunk birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

 A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel. A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

A tájékoztatás szerint az epizódok a választást megelőző időszak aktuális történéseihez és a napi eseményekhez kötődnek. 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

SZER 70. A Közi Horváth József Népfőiskola, a Magyarságkutató Intézet és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum a Szabad Európa Rádió müncheni magyar adása elindulásának hetvenedik évfordulója alkalmából pályázatot hirdet Horváth János közgazdász, politikus, az Országgyűlés egykori korelnöke emlékére. A felhívás szerint „Csonka-Magyarország, az elszakított magyarság és az öt világrész magyarjai” közül bárki pályázat, aki már betöltötte a 18. életévét. A pályázók a következő témák közül választhatnak: 1956 – Magyarság és keresztényég ötvenhatban, Lengyel pápa a Vatikánban – II. János Pál pápa beiktatása, „Ruszkik, haza!” – Az utolsó szovjet katona is elhagyja Magyarországot. A pályázat fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A pályaművet és a jelentkezési lapot elektronikus úton 2022. február 28-ig az info@khjnepfo.hu címre kell beküldeni, az eredményhirdetésre pedig tavasszal kerül sor.

 

 

MNO
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó