A 2010 előtti balliberális világ tért vissza Budapestre az utóbbi években
Budapest baloldali vezetésének 2019 óta tartó időszakából Szánthó Miklós szerint két tanulság vonható le.
2022. február 3. 17:08

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az egy éve elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő emléktáblájának avatásán 2022. január 28-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„A főváros baloldali vezetésének egyetlen célja, hogy ebből a pozícióból próbáljanak lőni a kormányra, miközben a valódi városvezetéssel nem foglalkoznak” – fogalmazott Láng Zsolt Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. A legutóbbi adásban Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője voltak Czirják Imre szerkesztő vendégei, ahol szó esett Karácsony Gergely első 16 hónapjáról Budapest élén, a Városháza eladásának ügyéről, valamint arról, miként kíván újra hatalomra törni a 2010 előtt leszerepelt baloldal.

Budapest baloldali vezetésének 2019 óta tartó időszakából Szánthó Miklós szerint két tanulság vonható le: „az egyik, hogy a kommunista nem vész el, csak átalakul: az a baloldali politikusi tábor, akik 2010 előtt már leszerepeltek és csődbe taszították az országot, most iszonyatosan vastag bőrrel az arcukon visszatérnek és – ez a második tanulság – ott folytatják, ahol 2010 tavaszán abbahagyták”. Ugyan mást sem hallunk a Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal részéről, minthogy a kormány kivéreztette Budapestet, Láng Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy „a főváros mai baloldali vezetői által is megszavazott 2009-es Bajnai-csomag volt az, amely 197 milliárd forintos megszorítást rótt az önkormányzati szektorra. Ezzel szemben a jobboldali kormány 2011 és 2015 között mintegy 375 milliárd forintot vállalt át Budapest adósságából, melyből 52 milliárd kifejezetten a BKV működési adósságának rendezésére irányult”. 

A baloldal a maga által keltett feszültségekkel háborús övezetté változtatta Budapestet, ahol a tények nem, csak a baloldal politikai érdeke számít – tette hozzá.

A Városháza-ügyben felállított baloldali többségű vizsgálóbizottság a nyilvánvaló tények ellenére is kimondta: nem volt szándék az eladásra. Láng Zsolt azonban elmondta: 

a hangfelvételekből egyértelműen kiderült, hogy nemcsak a Városházát, de számos fővárosi ingatlant jutalékért árultak. A tanúk is megerősítették, hogy a főváros vezetése kereste meg őket Berki Zsolt közvetítésével, majd egy találkozón Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója egyenesen kijelentette: a főpolgármester tudtával és beleegyezésével 40 milliárd forint és 10 százalék jutalék ellenében eladó a Városháza.

Szánthó Miklós emlékeztetett, hogy „a baloldali kormányzás annak idején privatizálta és külföldi kézbe adta a stratégiai ágazatokat, aminek az lett az eredménye, hogy kénytelenek voltak úgy táncolni, ahogyan azt a külföldi érdek megkívánta. Ezt erősítette meg Gansperger Gyula is, amikor arról beszélt a hangfelvételeken, hogy súlyos nemzetközi politikai nyomás nehezedik Magyarországra és a mai baloldal ennek a kiszolgálója”.

A régi baloldali vezetők újbóli fővárosi hatalomra törése kapcsán Szánthó Miklós úgy fogalmazott, „ugyanez a tendencia figyelhető meg országos szinten az ellenzéki összefogás tekintetében is: Márki-Zay Péter csapatának egy része is az egyszer már leszerepelt baloldali figurákból áll, a másik része pedig a nyílt társadalom hálózatához köthető szervezetektől jött”. Láng Zsolt hangsúlyozta: azt se felejtsük el, mikor a 2019-es fővárosi baloldali győzelem után Gyurcsány Ferenc azt mondta, lesz íróasztala a városházán. Azt tehát kijelenthetjük, hogy mind önkormányzati, mind pedig országos szinten Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője.

MNO
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó